Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας Νέων 2008

ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΕΩΝ 19-25 Νοεμβρίου 2008

Φέτoς διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας Νέων, που θα λάβει χώρα στην Αθήνα, από τις 19 ως τις 25 Νοεμβρίου, στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα» και στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι. Η πρωτοβουλία έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης (
www.ypan.gr) και του Δήμου Αθηναίων (www.cityofathens.gr) και θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (www.neagenia.gr) και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα (www.europarl.gr). Ο εθνικός φορέας είναι η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (www.esyne.gr), ενώ η εταιρία BICI Event Management (www.bici.gr) έχει αναλάβει τη διοργάνωση και την εκτέλεση του συνόλου των εκδηλώσεων, που θα γίνονται παράλληλα με αυτές άλλων χωρών. Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας, όλες οι συμμετέχουσες οργανώσεις θα συντονίσουν δραστηριότητες ευρέως φάσματος, στοχεύοντας στην έμπνευση, διασύνδεση, ενημέρωση και κινητοποίηση των νέων κυρίως ανθρώπων.

Την έμπνευση για την πραγματοποίηση της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας είχαν δύο οργανώσεις. Το αμερικανικό ίδρυμα Ewing Marion Kaufmann Foundation (
www.kaufmann.org), που είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση καινοτόμων ιδεών για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ποιότητα ζωής. Μέσα από ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα στοχεύει στο να εμπνεύσει στους νέους τις αξίες της επιχειρηματικότητας αλλά και να τους βοηθήσει να γίνουν πιο δημιουργικοί, χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία.

Η δεύτερη οργάνωση είναι η βρεττανική Make your Mark, της οποίας ιδρυτές είναι το Βρεττανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων, η Ομοσπονδία Μικρών Επιχειρήσεων και το Ινστιτούτο Στελεχών της Μεγάλης Βρεττανίας. Η Make your Mark συντονίζει την καμπάνια συνολικά 25 εθνικών φορέων, επιχειρήσεων και οργανισμών που ασχολούνται με την εκπαίδευση και τον εθελοντισμό. Στόχος είναι να βοηθήσουν νέους ανθρώπους να υλοποιήσουν τις ιδέες τους είτε στηρίζοντας την ίδρυση δικής τους επιχείρησης, είτε βοηθώντας τους να διακριθούν στο χώρο εργασίας τους.

Παγκόσμιοι χορηγοί είναι οι πολυεθνικές IBM, NYSE Euronext, Ernst and Young και πολλοί ακόμα οργανισμοί, φορείς και μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρώπης και της Αμερικής.

Ο στόχος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας είναι να προωθήσει την έμπνευση νέων ανθρώπων να υιοθετήσουν καινοτόμες ιδέες, ευφάνταστες και δημιουργικές στρατηγικές αλλά και να λειτουργήσει ως αρωγός αναζήτησης πιο αποτελεσματικών τρόπων επίτευξης επιχειρηματικών σκοπών. Από το στόχο της πρωτοβουλίας αυτής, πήρε και το όνομά της η σχετική ιστοσελίδα της παγκόσμιας οργάνωσης στο
www.unleashingideas.org, ενώ για την αντίστοιχη ελληνική θα βρείτε πληροφορίες στο www.enterpriseweek.gr.

Πιο συγκεκριμένα, οι βασικοί στόχοι των φορέων διοργάνωσης είναι οι παρακάτω:

Έμπνευση – Παρουσίαση της ιδέας του «επιχειρείν» σε νέους ανθρώπους κάτω των 30 ετών.
Διασύνδεση – Δικτύωση νέων πέρα από τα σύνορα των χωρών που ζουν, σε μια παγκόσμια προσπάθεια να βρεθούν νέες ιδέες στο σταυροδρόμι πολιτισμών και παραδόσεων.
Εκπαίδευση – Προσέλκυση των πιο δραστήριων επιχειρηματιών παγκοσμίως, για να προσφέρουν τις γνώσεις τους στην επόμενη γενιά.
Δράση – Διακήρυξη σε γνωμηγήτορες και υπευθύνους λήψης αποφάσεων ότι η επιχειρηματικότητα πρέπει να αποτελεί τον πυρήνα μιας υγειούς οικονομικής και πολιτιστικής ζωής και ότι τα έθνη πρέπει να έχουν τη δυνατότητα διάδρασης σε επίπεδο επιχειρηματικής πολιτικής και πρακτικής.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης προβλέπονται μεταξύ άλλων: ημερίδες, ομιλίες για την καλλιέργεια της επιχειρηματικής κουλτούρας, διαγωνισμοί, εκθέσεις, παρουσιάσεις καινοτόμων ιδεών, ειδικές προβολές και επιμορφωτικά σεμινάρια, διαδικτυακές δυνατότητες και πρωτοβουλίες, χωρίς κανένα περιορισμό στην θεματολογία. Παρεμβάσεις θα γίνονται από κρατικούς φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, εταιρίες, μη κερδοσκοπικές καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Το πνεύμα της Εβδομάδας δεν αφορά όμως μόνο τους νέους επιχειρηματίες αλλά και όλους τους εργαζόμενους, και ιδιαίτερα εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού –όπως άτομα με ειδικές ανάγκες, οικονομικούς μετανάστες κ.α. Ταυτόχρονα, έχει προβλεφθεί ένας χώρος πληροφόρησης, όπου δημόσιοι φορείς θα παρουσιάζουν τις πρωτοβουλίες και τα προγράμματα αρωγής της όλης προσπάθειας. Το πρόγραμμα θα είναι ευέλικτο και δυναμικό.

Η συμμετοχή στα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν είναι δωρεάν και θα δοθεί βεβαίωση μετά την ολοκλήρωσή τους, ενώ το τελικό πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί λίγο πριν την έναρξη της Εβδομάδας. Τα σεμινάρια έχουν τις εξής θεματικές:

Επιχειρήσεις στο στάδιο εκκίνησης
Χρηματοοικονομικά για Επιχειρήσεις
Νομικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων
Επιχειρηματικότητα και Ηγεσία
Παρουσίαση μιας επιχειρηματικής ιδέας
Κινητικότητα και Επιχειρηματικότητα
Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Επιχειρηματικότητα
Εργαστήρι Πράσινης Επιχειρηματικότητας – Εφαρμογή στη Βιολογική Γεωργία
Η σημασία του μάρκετινγκ στο ξεκίνημα μιας μικρής επιχείρησης
Το προφίλ του μελλοντικού επιχειρηματία και η επιλογή της επιχειρηματικής ιδέας

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος στα παραπάνω σεμινάρια καθώς και για περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις, τα blogs, τα forums και τις ειδικές δραστηριότητες της Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας Νέων, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του event (
www.enterpriseweek.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.