Κορυφαίες καινοτόμες τεχνολογίες


Το πάθος για δημιουργία, η όρεξη για έρευνα και η διάθεση για κοινωνική προσφορά χαρακτηρίζουν την ομάδα των παρακάτω επιστημόνων, όλοι κάτω των 35 ετών, οι οποίοι διακρίθηκαν για τις καινοτόμες ιδέες τους το 2008. Δίνουν τον αγώνα τους ενάντια στις ανθρώπινες ασθένειες, την υπερθέρμανση του πλανήτη, προσπαθούν να βρουν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, αλλάζουν τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές μας και πολεμούν την περιπλοκότητα της ζωής του 21ου αιώνα, στοχεύοντας στη βελτίωση του κόσμου που ζούμε. Η ομάδα των κριτών αποτελείτο από καθηγητές Ivy League πανεπιστημίων των ΗΠΑ, όπως των: MIT, Harvard, Princeton, UC Berkeley, Stanford, Yale, Northwestern, Rice και πολλών άλλων, αλλά και από υψηλόβαθμα στελέχη εταιριών, όπως η IBM, η BP, η Xerox, η Microsoft κ.λπ. Η επιλογή ήταν εξαιρετικά δύσκολη, αφού στη διαδικασία συμμετείχαν δεκάδες επιστήμονες με εξαιρετικά καινοτόμες ιδέες και πρακτικές εφαρμογές.

1. Βιοτεχνολογία – Δημιουργία μικροβίων για την παραγωγή καυσίμου και φαρμάκων
Οι οργανισμοί που αναπτύσσονται σε περιβάλλον, στο οποίο επικρατούν ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες, εξελίσσουν κάποια μοναδικά γενετικά χαρακτηριστικά, που τους καθιστούν ανθεκτικότερους και τους βοηθούν να επιβιώνουν. Η Michelle Chang, βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley, μπόρεσε να παρέμβει στις χημικές αντιδράσεις που οδηγούν στη δημιουργία των χαρακτηριστικών αυτών και να τις χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς. Εισάγοντας δανεικά γονίδια σε ευκόλως αναπτυσσόμενα μικρόβια, όπως ο e.coli, δημιούργησε νέους οργανισμούς με τεράστιες δυνατότητες.
Στο ένα, εκ των δύο ερευνητικών προγραμμάτων που έχει αναλάβει, η Chang δημιούργησε ένα πρότυπο σύστημα που απορροφά λιγνίνη (η οποία είναι ένα περίπλοκο χημικό συστατικό που παράγεται μέσα στο ξύλο και αποτελεί ταυτόχρονα αναπόσπαστο μέρος των τοιχωμάτων των φυτικών κυττάρων), το διασπά σε μόρια και το μετατρέπει σε βιο-καύσιμο. Στο άλλο ερευνητικό της πρόγραμμα, ανέπτυξε έναν τρόπο να εισάγει φθόριο σε οργανικά μόρια, κάτι το οποίο με τις μεθόδους της παραδοσιακής χημείας ήταν πολύ δύσκολο. Το δεύτερο αυτό πρόγραμμα έχει ιδιαίτερες εφαρμογές στη φαρμακευτική, αφού πολλά σύγχρονα φάρμακα –όπως το Lipitor- πρέπει να εμπεριέχουν ποσότητα φθορίου, το οποίο και τα καθιστά πιο αποτελεσματικά.
Η Chang ελπίζει πως, μέσω των ερευνητικών της προγραμμάτων, θα συμβάλει στη δημιουργία οργανισμών που θα μπορούν εύκολα να ενεργοποιούν ειδικές χημικές αντιδράσεις, με πολλαπλή χρησιμότητα, οι οποίες με τις μεθόδους της παραδοσιακής χημείας θα ήταν δαπανηρές, επικίνδυνες και ίσως ανέφικτες.

2. Νανοτεχνολογία –συσκεύη εισπνοησ που θα ανιχνεύει τον καρκίνο
Όταν αναπτύσσεται ένας καρκινικός όγκος στο σώμα, τα κύτταρα παράγουν διάφορα χημικά συστατικά που εμφανίζονται στα ούρα και το αίμα. Αυτά τα συστατικά περνάνε από το αίμα στους πνεύμονες και από κει εκπνέονται σε μικροσκοπικές ποσότητες.
Ο Hossam Haick, λέκτορας Χημικής Μηχανικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ, δημιούργησε μια ηλεκτρονική συσκευή που μπορεί να διαγνώσει την ύπαρξη καρκινικών κυττάρων. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης της συσκευής είναι να εκπνεύσει στο ειδικό στόμιο. Το μηχάνημα αναγνωρίζει και αναλύει τα ιδιάζοντα συστατικά και μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο σε οποιοδήποτε όργανο έχει προσβάλει. Είναι φορητό, οικονομικά προσιτό και παρέχει, με ακρίβεια, εύκολη και ταχεία διάγνωση. Ο Haick ευελπιστεί ότι σύντομα το μηχάνημα θα έχει το μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου και θα είναι τόσο εξελιγμένο ώστε να μπορεί να ανιχνεύει ακόμα και το ακριβές σημείο του καρκινικού κυττάρου.

3. Αρχιτεκτονική – Περιστρεφόμενος ουρανοξύστης
Ο περιστρεφόμενος ουρανοξύστης που σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα David Fisher βρίσκεται στο Ντουμπάι. Η κατασκευή του επιτρέπει την περιστροφή, κατά 360 μοίρες, του καθενός από τους 80 ορόφους αυτού του πρώτου, παγκοσμίως, κινούμενου ουρανοξύστη –με γραφεία, ένα ξενοδοχείο και διαμερίσματα- με διαφορετική ταχύτητα. Η κατασκευή του θα στοιχίσει 700 εκατομύρια δολάρια και τα διαμερίσματα θα κοστίζουν από 3.7 μέχρι 36 εκατομύρια, αναλόγως των τετραγωνικών τους μέτρων και φυσικά του ορόφου, στον οποίο βρίσκονται. Η περάτωση της κατασκευής θα λάβει χώρα το 2010, ενώ σχεδιάζεται και ένας ακόμα παρόμοιος ουρανοξύστης στη Μόσχα.

4. Ιατρική – Βιονικοί φακοί επαφής
Ο Babak Parviz, από το Πανεπιστήμικο της Washington, δημιούργησε ένα πρότυπο βιονικό ζευγάρι φακών επαφής. Οι φακοί αυτοί δημιουργούν μια οπτική εικόνα του πεδίου εκείνου που τους φορά –εικόνες, χάρτες, πληροφορίες κ.λπ.- που φέρεται να αιωρείται στο χώρο. Οι φακοί λειτουργούν χρησιμοποιώντας μικροσκοπικές LEDs (Light Emitting Devices) οι οποίες τροφοδοτούνται από ηλιακά κύτταρα και έναν δέκτη ραδιο-συχνότητας.

5. Βιοτεχνολογία – Προσωποποιημένο εμβόλιο
Το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε ανθρώπου είναι μοναδικό. Παρόλα αυτά, τα εμβόλια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή δεν δρουν ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε οργανισμού. Λαμβάνοντας, δε, υπόψη ότι υπάρχει ταχύτατη ανάπτυξη μεταλλαγμένων μικροβίων και ιών, η δημιουργία και παραγωγή εμβολίων καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη. Ο Joo Chuan Tong, του Φορέα Επιστήμης, Ανάπτυξης και Έρευνας της Σιγκαπούρης, ηγείται ομάδας που σχεδιάζει, με αλγορύθμους, τη δημιουργία προσωποποιημένων εμβολίων, προσαρμοσμένων στον εκάστοτε ασθενή οργανισμό. Με τη χαρτογράφηση του γενετικού υλικού του ανοσοποιητικού συστήματος του κάθε ατόμου, μπορούν να κατασκευαστούν εμβόλια που να δρουν επιτυχώς ενάντια στους νέους μεταλλαγμένους ιούς.

6. Ενέργεια – Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μη εκμεταλλευσιμη παραγόμενη θερμότητα
Τα θερμοηλεκτρικά υλικά, που παράγουν ηλεκτρισμό μέσω της μη εκμεταλλεύσιμης θερμότητας που παράγεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, από βιομηχανικά μηχανήματα, από υπολογιστές κ.λπ., θα μπορούσαν να συμβάλλουν δραστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και στη μείωση των επιδράσεων του φαινομένου του θερμοκηπίου. Μέχρι τώρα, η προσπάθεια ήταν όχι μόνο αναποτελεσματική αλλά και πολύ δαπανηρή. Ο Ronggui Yang, του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, δημιούργησε την εναλλακτική λύση. Βελτίωσε τη θερμοηλεκτρική απόδοση των υλικών που χρησιμοποίησε ως μοντέλα, μετατρέποντάς τα σε νανο-στοιχεία και νανο-καλώδια. Κατόπιν, μέσω τίξης δημιούργησε σύνθετα, νέα υλικά. Αυτά ακριβώς τα υλικά δύνανται να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες, με τη συνήθη βιομηχανική διαδικασία, και να έχουν απίστευτα οφέλη –όπως παραδείγματος χάριν, την σημαντική αύξηση της απόδοσης καυσίμων των αυτοκινήτων.
Σημαντική παρατήρηση: Η μεγαλύτερη πόσοτητα ενέργειας του καυσίμου που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα σύγχρονης τεχνολογίας, χάνεται με τη μορφή θερμότητας. Τα υλικά που έχει δημιουργήσει ο Yang μπορούν να μετατρέψουν περίπου το 10% της συνολικής θερμότητας, που παράγεται από ένα όχημα, σε ηλεκτρισμό, κάτι το οποίο θεωρητικά δύναται να αυξήσει την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30%.

7. Ενέργεια – Το υβριδικο αυτοκίνητο Tesla Roadster
Τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, αθόρυβα και καθαρά. Το Tesla Roadster πωλείται προς 100.000 δολάρια, έχει ανώτατη ταχύτητα 125 μίλια την ώρα –δηλαδή 200 χλμ.- ιπποδύναμη 248 άλογα, επιταχύνει από 0-100 χλμ. σε λιγότερο από 4 δευτερόλεπτα, η ζωή της μπαταρίας του είναι για 100.000 μίλια και έχει πολύ γοητευτική εμφάνιση, ως διθέσιο όχημα, ανοιχτό, με τετρακίνηση και πανέμορφες αλουμινένιες ζάντες. Πάνω από όλα όμως, έχει μηδενικές εκπομπές ρύπων και η ενέργεια που χρησιμοποιεί προέρχεται από χαμηλού κόστους καύση φυσικών υλικών.

8. Νανοτεχνολογία - Μετεγχειρητική ταινία
Ο βιο-μηχανολόγος Jeffrey Karp, του Πανεπιστημίου του Harvard, εφηύρε την εναλλακτική λύση του μετεγχειρητικού ράμματος. Δημιούργησε μια ταινία, χρησιμοποιώντας βιοδιασπώμενο ελαστικό υλικό, η οποία καλύπτεται από στρώσεις νανο-σωματιδίων. Η ταινία κλείνει αεροστεγώς και ασφαλώς την οποιαδήποτε χειρουργική τομή και κατόπιν αργά και σταδιακά διαλύεται. Ο Karp δημιούργησε ταινίες με διαφορετική υφή και ελαστική ικανότητα. Για παράδειγμα, η ταινία για την κάλυψη τομής σε εγχείρηση καρδιάς έχει μεγαλύτερη ελαστικότητα από αυτήν που χρησιμοποιείται για το συκώτι, ενώ η ταινία που κλείνει δερματικές τομές έχει διαφορετική στρώση νανο-σωματιδίων στην επιφάνειά της. Επιπροσθέτως, το υλικό της ταινίας δύναται να εμπεριέχει αντιφλεγμονώδη αντιβιωτικά ή άλλα φάρμακα, τα οποία θα απελευθερώνονται σταδιακά, βοηθώντας στην επούλωση της πληγής. Ήδη, περισσότερες από 20 εταιρίες παγκοσμίως έχουν παραγγείλει το συγκεκριμένο προϊόν.

9. Αμυνα – Συστημα εξουδετερωσησ πυρομαχικων
Το APS (Active Protection System – Ενεργό Σύστημα Προστασίας) προστατεύει ένα πολεμικό άρμα ή άλλο όχημα από βολή, πριν αυτή το χτυπήσει. Υπάρχουν δύο κατηγορίες συστημάτων. Η μια κατηγορία αφορά στο Ήπιας Εξουδετέρωσης σύστημα, που χρησιμοποιεί τρόπους εμπλοκής ή αποπροσανατολισμού του συστήματος πλοήγησης ενός πυραύλου και η άλλη αφορά στο Ισχυρής Εξουδετέρωσης σύστημα, που εντοπίζει και εξουδετερώνει εισερχόμενες βολές. Αμφότερα τα συστήματα τίθενται σε λειτουργία σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Αυτό, εν συντομία, πρακτικά σημαίνει ότι τα μελλοντικά άρματα μάχης θα απαιτούν λιγότερο εξοπλισμό.

10. Διαδικτυο – Το software που οργανώνει το Inbox του Microsoft Outlook
Το plug in software «Xobni» (δηλαδή Inbox γραμμένο αντίστροφα), σχεδιασμένο ειδικά για το Microsoft Outlook από τον Adam Smith, σκανάρει κάθε εισερχόμενο email και συλλέγει πληροφορίες για το τηλέφωνο του αποστολέα, τι ώρα συνήθως στέλνει emails, με ποιον άλλο έχει επικοινωνήσει και τι αρχεία έχουν ανταλλαχθεί μεταξύ αποστολέα και παραλήπτη. Βάσει σχεδιασμού, όλες αυτές οι κατηγοριοποιημένες πληροφορίες «ανοίγουν» σε παράπλευρη στήλη-παράθυρο και επιτρέπουν στον χρήστη να αναζητήσει το οτιδήποτε εύκολα και γρήγορα. Ο ίδιος ο Bill Gates χρησιμοποίησε το Xobni κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασής του σε συνέδριο της Microsoft, ενώ υπήρχαν φήμες ότι έκανε και προσφορά αγοράς ύψους 20 εκατομυρίων δολαρίων στον δημιουργό της. Ο Smith σκοπεύει να επεκτείνει την χρήση του προγράμματος για web-based υπηρεσίες, όπως αυτές της Yahoo (yahoo email) και του Google (Gmail), αλλά ταυτόχρονα επιδιώκει την πρόσβαση σε κοινωνικά, επαγγελματικά δίκτυα, όπως αυτό του LinkedIn.

_____________________________________________________________________

Η συνεργασία είναι το κλειδί για τη δημιουργία καινοτόμων ιδεών


Ζούμε σε μια εποχή ταχύτατης ανάπτυξης, όπου η καινοτομία αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία ενός ισχυρού συγκριτικού πλεονεκτήματος μιας εταιρίας, ενός φορέα ή ενός οργανισμού. Παρόλο που δεν υπάρχει μυστικό για την επιτυχή εφαρμογή μιας καινοτόμου ιδέας, η συνεργασία αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της. Έρευνες έχουν καταδείξει πως η κουλτούρα της συλλογικής ιδέας σε μια εταιρία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την δημιουργία καινοτομιών. Οι ικανοί managers πρέπει να γνωρίζουν με ποιον τρόπο διευκολύνεται η συλλογική εργασία, έτσι ώστε να υποβοηθούν τη διαδικασία δημιουργίας και προώθησης νέων ιδεών.

Παρακάτω, αναλύονται πέντε κανόνες, απαραίτητοι για την προώθηση της συλλογικής εργασίας με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων ιδεών και εφαρμογών σε μια εταιρία:

Η πολιτική αναζήτησης καινοτόμων ιδεών είναι θέμα επιχειρησιακής τακτικής
Η δημιουργία καινοτόμων ιδεών, αλλά και οι καλύτεροι τρόποι για να πραγματοποιηθούν, προκύπτουν από τον συντονισμό και την συνένωση των προσπαθειών όλων των ατόμων μιας ομάδας. Για να λάβει χώρα αυτή η συνένωση, πρέπει κάθε μέλος να ακούει, να αντιλαμβάνεται και να αναλύει την οπτική, τις σκέψεις και τις απόψεις των υπολοίπων και να είναι σε θέση να ξεχωρίσει εκείνη την ιδέα που είναι μοναδική. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της ομάδας, να είναι ανοιχτά στο να υιοθετήσουν τις ιδέες των υπολοίπων, να μοιραστούν τις δικές τους και να επιτρέψουν στους άλλους να χτίσουν επάνω σε αυτές δίνοντάς τους νέες προοπτικές και διαστάσεις. Και όλα αυτά πρέπει να αποτελούν κομμάτι της στρατηγικής που ακολουθεί μια εταιρία.

Η αναζήτηση της καινοτομίας μπορεί να διαταράξει εποικοδομητικά την συνοχή της ομάδας
Η δημιουργικότητα προκύπτει συνήθως μέσα από την διαφορετικότητα των απόψεων. Η ομάδα πρέπει, μέσα από την συζήτηση, ακόμα και από τη διαφωνία, να επιλέξει εκείνα τα στοιχεία που θεωρεί σημαντικότερα για τη δημιουργία μιας νέας, καινοτόμου ιδέας. Τα μέλη της ομάδας δηλαδή πρέπει να μπορούν να διαφωνούν, αλλά και να βρίσκουν τρόπους ωφέλιμου χειρισμού της διαφωνίας αυτής. Οι επιτυχείς, καινοτόμες ιδέες προκύπτουν από ομάδες εργασίας που «ανέχονται» την προσωρινή διαφωνία και δυσαρμονία, δεν επιμένουν στην άμεση λήψη αποφάσεων και εκμεταλλεύονται την διαφορετικότητα των απόψεων των μεμονωμένων μελών τους.

Η διαδικασία αναζήτησης της καινοτόμου ιδέας μπορεί να είναι απρόβλεπτη αλλά και αναποτελεσματική
Τις πιο πολλές φορές, μια ομάδα εργασίας δεν γνωρίζει a priori ποιες ιδέες μπορεί να αποδειχτούν στην πορεία ως σημαντικές και κρίσιμες για την εξέλιξη ενός project. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα πρέπει να παραμένει απόλυτα ευέλικτη, τόσο σε δομή όσο και σε διαδικασίες. Τα μέλη πρέπει να μαθαίνουν αλλά και να ανταποκρίνονται στις σημαντικές ανακαλύψεις που ενδεχομένως να προκύψουν και να είναι ικανά να βρουν ένα κοινό άξονα, μέσα από την πληθώρα απόψεων και οπτικών, στοχοθετώντας πάντα την εποικοδομητική εξέλιξη. Από την άλλη, ένας επιτυχημένος manager πρέπει να γνωρίζει πως να διευκολύνει την όλη διαδικασία, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια ελέγχου του αποτελέσματος.

Τα μέλη μιας πραγματικά επιτυχημένης ομάδας πρέπει πάντα να συμμετέχουν ενεργά στις συναντήσεις και τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα, αλλά και να καταγράφουν όλες τις διαδικασίες, επιτρέποντας έτσι την, εις βάθος χρόνου, μελέτη των πληροφοριών, των απόψεων και των ιδεών που προκύπτουν.

Η καινοτομία μπορεί να εμπεριέχει ρίσκο
Οι ομάδες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών αλλά και την ευκαιρία να αποτύχουν. Σε μια έρευνα εταιριών που προωθούν και εφαρμόζουν καινοτόμους ιδέες, οι managers αναγνώρισαν 2 βασικούς παράγοντες επιτυχίας:

Α. Η εταιρία πρέπει να είναι ανοιχτή στο ρίσκο και την αλλαγή.
Β. Η εταιρία πρέπει να δείχνει ανοχή στην αποτυχία και τα λάθη.

Το πραγματικό μέγεθος μέτρησης της ικανότητας μιας ομάδας να φέρει στο φως μια καινοτόμο ιδέα, είναι ακριβώς η ευελιξία που υιοθετεί απέναντι στο λάθος. Αν το κλίμα που επικρατεί στην ομάδα, προωθεί την συνεργασία αλλά και την αλληλοϋποστήριξη, τα μέλη αισθάνονται πως μπορούν πραγματικά να ρισκάρουν, στην προσπάθειά τους για ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

Η αναζήτηση και η πραγματοποίηση μιας καινοτόμου ιδέας είναι θέμα συνεργασίας
Αυτό σημαίνει πως τα μέλη της ομάδας πρέπει να μοιράζονται την ευθύνη για την εξέλιξη της διαδικασίας, του κλίματος που επικρατεί και φυσικά του αποτελέσματος.
Μια επιτυχημένη ομάδα πρέπει να μοιράζεται την κοινή κατάκτηση των καινοτόμων ιδεών αλλά ταυτόχρονα και του πιθανού ρίσκου. Όπως είπε και ο Keith Sawyer, ερευνητής και συγγραφέας του «Group Genious: The creative power of collaboration»: «Συνήθως μας έλκει η εικόνα ενός μοναχικού ιδιοφυούς ανθρώπου που, σε μια μαγική στιγμή έμπνευσης, αλλάζει τον κόσμο! Αυτή η εικόνα είναι ένας μύθος. Στην πραγματικότητα, μόνο η ομαδική ιδιοφυία μπορεί να γεννήσει συγκλονιστικά καινοτόμες ιδέες. Η συνεργασία πλοηγεί την δημιουργικότητα, γιατί η καινοτομία προκύπτει πάντα μέσα από σειρά εκρήξεων...και ποτέ μέσα από μια μοναδική και μοναχική φλόγα!»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.