Πανεπιστημιακές σπουδές στη Μ. Βρετανία (δημοσίευση στο www.in.gr)


Ι. Η εμπειρία της εκπαίδευσης

Η Μεγάλη Βρετανία είναι ίσως ο πιο δημοφιλής προορισμός, για τους Έλληνες που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Η γλώσσα είναι οικεία, η χώρα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, φυσικά, είναι πολύ κοντά στην Ελλάδα. Οι επιλογές είναι πολλές και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν υπάρχουν καλά, στο σύνολό τους, πανεπιστήμια (αν εξαιρέσουμε κάποια πάρα πολύ γνωστά, όπως είναι το Oxford, το Cambridge, το London School of Economics ή το Imperial), αλλά καλές σχολές σε κάθε ένα από αυτά. Το κόστος ζωής είναι αρκετά υψηλό, ιδιαίτερα στο Λονδίνο, που τα ενοίκια διαμερισμάτων, όσο προσεγγίζουμε τη ζώνη του κέντρου, είναι σχεδόν απλησίαστα. Σε περιοχές εκτός Λονδίνου, το κόστος είναι σίγουρα χαμηλότερο, η ζωή λιγότερο έντονη και με λιγότερες επιλογές. Υπάρχουν πανεπιστήμια, που είναι σαν κλειστές κοινότητες και είναι εντελώς απομονωμένα, άλλα που βρίσκονται σε λιμάνια και άλλα που εδράζουν σε μικρότερες πόλεις ή χωριά.

Οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν διαμονή στους πανεπιστημιακούς κοιτώνες ή σε ανεξάρτητα διαμερίσματα, off-campus. Υπάρχουν και κάποια πανεπιστήμια που δε διαθέτουν κοιτώνες και κάποια που για τους προπτυχιακούς φοιτητές διαθέτουν δωμάτια μόνο για τον πρώτο χρόνο φοίτησης. Το κόστος της off-campus διαμονής, όπως είπαμε, εξαρτάται τόσο από την πόλη, στην οποία βρίσκεστε, όσο και από το μέγεθος του διαμερίσματος καθώς και από τις παροχές του. Οι συγκοινωνίες είναι επαρκείς για τις μετακινήσεις σας, είτε με τρένο είτε με λεωφορεία, αλλά θα υπάρχει πάντα ο περιορισμός της ώρας, καθώς τα τρένα σταματούν να λειτουργούν γύρω στις 12 το βράδυ. Η ενοικίαση ή αγορά αυτοκινήτου θέλει ιδιαίτερη προσοχή, αφού όπως ξέρουμε οι Βρετανοί, οδηγούν σε αντίθετη φορά από εμάς.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να ενημερωθείτε για τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι να επισκεφθείτε μία από τις εκθέσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο από το Βρετανικό Συμβούλιο. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε με εκπροσώπους του κάθε ιδρύματος και να τους ρωτήσετε για τα διαθέσιμα προγράμματα σπουδών, τους καθηγητές, τα κόστη διδάκτρων, διαβίωσης κ.λπ. Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του κάθε πανεπιστημίου και να μελετήσετε προσεκτικά τα προγράμματα, τα πτυχία, τη διαμονή, τις προϋποθέσεις εισαγωγής, τις ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και όποια άλλη πληροφορία χρειάζεστε. Ο καλύτερος, όμως, τρόπος για να μάθετε για τη φοιτητική ζωή στην Αγγλία είναι να ρωτήσετε άλλους φοιτητές που έχουν ζήσει εκεί, οι οποίοι θα σας μεταφέρουν το πραγματικό κλίμα και τις συνθήκες που επικρατούν.

Όλα τα βρετανικά πανεπιστήμια αξιολογούνται, ανά τμήμα και ειδικότητα, από τον ανεξάρτητο οργανισμό Quality Assurance Agency (www.qaa.ac.uk). Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτής δημοσιεύονται κάθε χρόνο στον Τύπο αλλά και στην ιστοσελίδα του κάθε πανεπιστημίου. Βέβαια, κατά καιρούς δημοσιεύονται διάφορες λίστες αξιολόγησης και παρόλο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για την επιλογή ενός πανεπιστημίου, καλό είναι να μη στηρίζεστε μόνο σε αυτές. Οι παράγοντες, τους οποίους πρέπει να εξετάσετε, είναι πάρα πολλοί.

ΙΙ. Τα πτυχία που παρέχονται

Στη Μ. Βρετανία υπάρχουν πάρα πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα, που προσφέρουν πληθώρα πτυχίων και πιστοποιητικών, όπως είναι το Higher National Certificate, Higher National Diploma, Bachelor’s, Master’s και PhDs. Τα πιο δημοφιλή για τους Έλληνες φοιτητές είναι τα παρακάτω:

Bachelor of Arts και Bachelor of Science (Προπτυχιακά)
Οι αιτήσεις στα προπτυχιακά προγράμματα των βρετανικών πανεπιστημίων γίνονται μέσω ενός κεντρικού οργανισμού που λέγεται UCAS (Universities and Colleges Admission service). Ο οργανισμός αυτός διαχειρίζεται και υποβάλει εκ μέρους σας τις αιτήσεις στα πανεπιστήμια της επιλογής σας. Στη συνέχεια τα πανεπιστήμια επεξεργάζονται τις αιτήσεις και επικοινωνούν απευθείας μαζί σας. Περισσότερες πληροφορίες για τον οργανισμό, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του UCAS στο www.ucas.com. Η διάρκεια της φοίτησης είναι 3 χρόνια, ενώ το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και λήγει τον Ιούνιο.

Master of Arts και Master of Science (Μεταπτυχιακά)
Σε αντίθεση με τις αιτήσεις για τις προπτυχιακές σπουδές, οι αιτήσεις για τα μεταπτυχιακά στέλνονται απευθείας στο πανεπιστήμιο που σας ενδιαφέρει. Το κάθε τμήμα έχει τις δικές του προθεσμίες και ιδιαιτερότητες, γι’ αυτό θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τις σχολές, που σας ενδιαφέρουν, για να μάθετε πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με το Βρετανικό Συμβούλιο, ο πιο ολοκληρωμένος οδηγός μεταπτυχιακών σπουδών στη Μ. Βρετανία είναι ο www.postgrad.hobsons.com. Εκεί θα μπορέσετε να βρείτε το πτυχίο που σας ενδιαφέρει ανάλογα με τον τομέα (major), τον τύπο προγράμματος (αν είναι taught ή research), τη διάρκεια (full-time, part-time, distance learning κ.λπ.) και φυσικά την τοποθεσία. Για κάθε πανεπιστήμιο που θα επιλέξετε, η ιστοσελίδα σας παρέχει τηλέφωνο επικοινωνίας, email και πληροφορίες για το αντίστοιχο πρόγραμμα.

Δικαιολογητικά και διαδικασία αίτησης

Η συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, τα τεστ που πρέπει να περάσετε καθώς και η υποβολή της αίτησης πρέπει απαραιτήτως να γίνουν εντός συγκεκριμένων ημερομηνιών. Αρχίστε να μελετάτε τα πανεπιστήμια της επιλογής σας περίπου ενάμισι χρόνο, πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Κατόπιν, πρέπει να περάσετε κάποια standardized tests, που ποικίλουν ανάλογα με το πτυχίο, το πρόγραμμα και, φυσικά, το πανεπιστήμιο. Εφόσον, τα Αγγλικά δεν είναι η μητρική σας γλώσσα, θα πρέπει να περάσετε το IELTS (www.ielts.org), που θα πιστοποιήσει το γλωσσικό σας επίπεδο. Κατόπιν, πρέπει να συγκεντρώσετε και να υποβάλετε τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Αντίγραφο πρώτου πτυχίου (μεταφρασμένο και επικυρωμένο).
2. Αναλυτική βαθμολογία πρώτου πτυχίου (μεταφρασμένη και επικυρωμένη).
3. Δύο με τρεις συστατικές επιστολές, είτε από καθηγητή, είτε από προϊστάμενό σας.
4. Μια προσωπική επιστολή, στην οποία θα εξηγείτε γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
5. Αναλυτικό βιογραφικό.
6. Την προσεκτικά συμπληρωμένη αίτηση, είτε ταχυδρομικά, είτε ηλεκτρονικά.
7. Βεβαίωση από τραπεζικό οργανισμό, στην οποία θα αναγράφεται ότι το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για τα δίδακτρα είναι διαθέσιμο.
8. Τέλος, σε κάποια πανεπιστήμια, μπορεί να απαιτείται να περάσετε από προσωπική συνέντευξη, που θα καθορίσει εν μέρει και την εισαγωγή σας στο πρόγραμμα.

Χρήσιμες ιστοσελίδες

Universities and Colleges Admissions Service (UCAS) http://www.ucas.com/
Studying and living in the U.K. www.educationuk.org/downloads/study_live_uk.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.