Ι. Η εμπειρία της εκπαίδευσης
Η Γαλλία είναι μια πάρα πολύ γοητευτική χώρα, απ’ άκρη σ’ άκρη. Εκτός από το Παρίσι, που θεωρείται από τις πιο όμορφες και ιστορικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, η Γαλλία διαθέτει υπέροχη εξοχή, γραφικά χωριά και φιλόξενους ανθρώπους. Το σημαντικότερο είναι ότι διαθέτει μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Γηραιάς ηπείρου, με δυνατότερους τομείς αυτούς των Οικονομικών, των Καλών Τεχνών, Ιστορίας της Τέχνης, Φιλολογίας, Νομικής, Μετάφρασης, Διερμηνείας και Μηχανολογίας. Οι ιστοσελίδες όλων των πανεπιστημίων διαθέτουν λεπτομερείς πληροφορίες για τα διαθέσιμα προγράμματα, τους καθηγητές, το κόστος των διδάκτρων, τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, το κόστος διαβίωσης, την τοποθεσία, την τεχνολογική και υλικοτεχνική τους υποδομή κ.λπ..
Οι υποψήφιοι φοιτητές, που δεν έχουν ως μητρική γλώσσα τη Γαλλική, πρέπει να φροντίσουν για την καλή της εκμάθηση προτού πάνε για σπουδές, καθώς τα μαθήματα στα περισσότερα πανεπιστήμια γίνονται στα Γαλλικά (με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως στο Insead www.insead.com, λόγου χάρη, που διεξάγονται στα Αγγλικά). Για τις πιστοποιήσεις της γαλλικής γλώσσας, αλλά και για οποιαδήποτε πληροφορία αφορά τις σπουδές σας στη χώρα αυτή, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (www.ifa.gr) και στη Γαλλική Πρεσβεία (www.ambafrance-gr.org), αλλά πιο λεπτομερείς περιγραφές θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.cnous.fr.
Το κόστος διαβίωσης στη Γαλλία γενικά δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, εκτός αν μένετε στο Παρίσι. Η γαλλική πρωτεύουσα θεωρείται από τις πιο ακριβές της Ευρώπης, ιδιαίτερα στα ενοίκια και τις μετακινήσεις, παρόλο που με τη φοιτητική σας κάρτα θα έχετε σημαντικές εκπτώσεις στο φαγητό, τις επισκέψεις σε μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, στα μέσα μεταφοράς κ.λπ.. Όσον αφορά τη διαμονή σας, έχετε το δικαίωμα να υποβάλετε αίτηση για δωμάτιο σε πανεπιστημιακό κοιτώνα, εφόσον είστε full-time φοιτητές, αν εργάζεστε part-time στη Γαλλία (με ή χωρίς μισθό) ή αν κάποιος από τους γονείς σας έχει εισοδήματα στη χώρα. Διαθέσιμα προς ενοικίαση διαμερίσματα off-campus υπάρχουν πάρα πολλά και η τιμή τους είναι ανάλογη της περιοχής, στην οποία βρίσκονται, του μεγέθους και των παροχών τους. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι ότι πρέπει να φροντίσετε από πολύ νωρίς για την εύρεση σπιτιού και όχι να περιμένετε πρώτα να φτάσετε και αργότερα να αναζητήσετε. Επίσης, η συγκατοίκηση αποτελεί μια πολύ καλή λύση για μείωση του κόστους διαμονής και για τη γνωριμία σας με νέους ή παλαιούς φοιτητές, αλλά χρειάζεται και ιδιαίτερη προσοχή.
ΙΙ. Τα πτυχία που παρέχονται
Το νέο γαλλικό προπτυχιακό και πτυχιακό σύστημα αποτελείται από 3 επίπεδα:
• Πτυχίο (Licence) με διάρκεια 3 ετών
• Μεταπτυχιακό (Master) με διάρκεια full-time 2 ετών
• Διδακτορικό (Doctorat) με διάρκεια 3 ετών
• Διδακτορικό (Doctorat) με διάρκεια 3 ετών
Licence: Είναι το πρώτο πτυχίο μετά το Baccalaureate (που είναι το δικό μας αντίστοιχο απολυτήριο Λυκείου).
Master: Με το Master ολοκληρώνεται το πρώτο πτυχίο. Υπάρχει το μεταπτυχιακό με κατεύθυνση σε έρευνα, που αφορά εκείνους τους φοιτητές που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, και το επαγγελματικό μεταπτυχιακό, για εκείνους που θέλουν να εργαστούν μετά την ολοκλήρωσή του. Μόνο οι φοιτητές που κατέχουν το πρώτο πτυχίο μπορούν να αιτηθούν την εισαγωγή τους σε μεταπτυχιακό.
Doctorate: Με το διδακτορικό ολοκληρώνεται η πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Η έρευνα και η συγγραφή της διδακτορικής εργασίας πρέπει να ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια.
Εκπαιδευτικά συστήματα
Στη Γαλλία συνυπάρχουν δύο διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα: αυτό των Πανεπιστημίων και αυτό των Σχολών (Grandes Ecoles).
Τα Πανεπιστήμια είναι, κατά πλειοψηφία, εκπαιδευτικά ιδρύματα δημόσιου χαρακτήρα, που, ως εκ τούτου, έχουν χαμηλά δίδακτρα, συνήθως λιγότερο από 500 Ευρώ ανά έτος. Παρέχουν ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, τόσο στις ανθρωπιστικές επιστήμες (όπως Ψυχολογία, Ιστορία, Γεωγραφία, Λογοτεχνία, Ξένες Γλώσσες κ.λπ.) όσο και στις θετικές επιστήμες (όπως Φυσική, Χημεία, Μηχανολογία, Ιατρική κ.λπ.), καθώς και στα Νομικά, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τις Πολιτικές Επιστήμες.
Οι Σχολές είναι κυρίως εκπαιδευτικά ιδρύματα ιδιωτικού χαρακτήρα και με ετήσια δίδακτρα που κυμαίνονται από 500 Ευρώ μέχρι 7.000 Ευρώ. Παρέχουν εξειδικευμένα πτυχία στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, τις Θετικές Επιστήμες, τη Μηχανολογία, την Επικοινωνία, τη Δημοσιογραφία κ.ά.
Η φήμη και το κύρος των Σχολών διαφέρουν ανάλογα με τη θέση που κατέχουν στη σχετική κλίμακα αξιολόγησης. Έτσι, ορισμένες θεωρούνται εξαιρετικές, ενώ άλλες είναι αρκετά καλές, χωρίς όμως να έχουν ιδιαίτερο κύρος. Τα Πανεπιστήμια, από την άλλη, δεν αξιολογούνται.
ΙΙΙ. Διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών και αίτησης
Για την εισαγωγή σας σε προπτυχιακό επίπεδο (και επειδή είμαστε πολίτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης), απαιτείται μόνο μια συμπληρωμένη αίτηση, το απολυτήριο Λυκείου, καθώς και καλή γνώση της Γαλλικής γλώσσας.
Για την εισαγωγή σας σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα, μπορείτε να κάνετε αίτηση είτε ηλεκτρονικά (σε πολλά προγράμματα ταυτόχρονα) μέσω του Campus Networks of Campus France (www.campusfrance.org/fr/a-etudier/etudes04-3.htm), είτε απευθείας σε κάποιο πανεπιστήμιο. Στο Campus Network θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το κάθε πρόγραμμα, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας λογαριασμό/ φάκελο αίτησης και να λάβετε γρήγορη απάντηση. Η ενημέρωση και η δημιουργία του προσωπικού σας φακέλου είναι δωρεάν. Αν γίνετε αποδεκτοί από κάποιο πανεπιστήμιο (μέσω του Campus Network), τότε θα πρέπει να καταβάλετε 150 €, σαν κόστος εγγραφής. Εκτός από αυτό, πρέπει να καταβάλλετε και το κόστος εγγραφής στο αντίστοιχο πανεπιστήμιο, αλλά και κάποιο ποσό για την έκδοση της κάρτας κοινωνικής ασφάλισης, που πρέπει οπωσδήποτε να έχετε, όταν θα φθάσετε ως φοιτητές στη Γαλλία.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλετε με την αίτηση είναι:
• Ένα πιστοποιητικό γέννησης (επικυρωμένο και μεταφρασμένο)
• Αντίγραφο πρώτου πτυχίου (επικυρωμένο και μεταφρασμένο)
• Αναλυτική βαθμολογία πρώτου πτυχίου (επικυρωμένη και μεταφρασμένη)
• Προσωπική επιστολή, που θα επεξηγεί γιατί διαλέξατε το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και τη συγκεκριμένη σχολή
Για να βρείτε πληροφορίες για τους τομείς που σας ενδιαφέρουν μπορείτε να επισκεφθείτε τους ακόλουθους συνδέσμους:
• Για Τέχνες: http://www.campusart.org/
• Για Νομική: http://www.campusdroit.org/
• Για Οικονομικά: http://www.campuseconomie.org/
• Για Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού: http://www.campushumanites.org/
• Για Μαθηματικά: http://www.campusmaths.org/
• Για Μηχανολογία: http://www.nplusi.com/
• http://www.ifa.gr/
Χρήσιμες ιστοσελίδες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.