"There is no business to be done on a dead planet"
1. Honda – Ιδρύθηκε το 1945 και εδράζει στην Ιαπωνία. Με έσοδα ύψους 84,2 δισεκατομμυρίων δολλαρίων και 145.000 άτομα εργατικό δυναμικό, ψηφίστηκε στις ΗΠΑ ως η πιο φιλικη προς το περιβάλλον αυτοκινητοβιομηχανία.
Η Honda εστίασε σε δύο βασικά θέματα˙ την αύξηση οικονομίας καυσίμων και την μείωση εκπομπής καυσαερίων, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές τεχνολογίες σε δύο από τα πλέον ευπώλητα μοντέλα της: το Civic GX και το FCX που καίει υδρογόνο. Η εταιρία, με καινοτόμο τεχνολογία, δημιούργησε την υποδομή για τη χρήση του υδρογόνου ως καύσιμο. Σχεδίασε, δηλαδή, ανεξάρτητους σταθμούς παροχής θέρμανσης και ηλεκτρισμού για το σπίτι, αλλά ταυτόχρονα και υδρογόνου για τα αυτοκίνητα αντίστοιχης τεχνολογίας. Μακροπρόθεσμα, η Honda, θέλοντας να γίνει η νούμερο ένα εταιρία στον κόσμο με την πιο καθαρή και αποδοτική παραγωγή, υποσχέθηκε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα εργοστάσια αλλά και από τα οχήματά της κατά 5% μεταξύ 2005 και 2010 –εκτός από το 5% που ήδη είχε επιτύχει μεταξύ 2000 και 2005.
2. Continental Airlines – Η αεροπορική αυτή εταιρία ιδρύθηκε το 1934 στο Houston του Texas, εμφανίζει έσοδα ύψους 13.1 δισεκατομμυρίων δολλαρίων και έχει 44.000 άτομα προσωπικό. Στόχος της, σε συνεργασία με την Boeing, ήταν η χρήση αεροσκαφών που απαιτούν λιγότερα καύσιμα.
Πολλές ήταν οι αεροπορικές εταιρίες που ενδιαφέρθηκαν ενεργά για το πρόβλημα της εκπομπής ρύπων από τα αεροπλάνα. Η British Airways παρουσίασε για πρώτη φορά τον «υπολογιστή εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα κάθε πτήσης» στην ιστοσελίδα της και η Lufthansa εφοδίασε πρόσφατα ένα από τα Airbus A340 με ένα κινητό εργαστήριο, για να υπολογίζεται και να μελετάται η εκπομπή καυσαερίων, ανά πτήση. Όμως η Continental Airlines ακολούθησε την πλέον δυναμική στρατηγική οικολογικής συνείδησης. Εκτός από το ότι επένδυσε περισσότερα απο 16 δισεκατομμύρια δολλάρια, τα τελευταία 10 χρόνια, για να αντικαταστήσει τον στόλο της με αεροπλάνα που καίνε λιγότερα καύσιμα, εγκατέστησε ειδικής κατασκευής πτερύγια αποταμίευσης καυσίμου, που μειώνουν τις εκπομπές ρύπων μέχρι 5%, στα περισσότερα Boeing 737 και 757. Επίσης, μείωσε την εκπομπή οξειδίου του αζώτου από τον επίγειο εξοπλισμό της στις εγκαταστάσεις της στο Houston κατά 75% από το 2000. Τέλος, διαθέτει πλέον μόνιμο προσωπικό περιβαλλοντολόγων, οι οποίοι συνεργάζονται με τους κατασκευαστές κινητήρων, για τον σχεδιασμό οικολογικών αεροδρομίων, την παρακολούθηση εκπομπών καυσαερίων αλλά και την ημερήσια ανακύκλωση χημικών υλικών.
3. Suncor – Η εταιρία αυτή άντλησης πετρελαίου ιδρύθηκε το 1917 και εδράζει στον Καναδά. Εμφάνισε έσοδα ύψους 13.6 δισεκατομμύρίων δολλαρίων και διαθέτει 5.500 άτομα εργατικό δυναμικό. Στόχος της είναι η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε καθένα από τα projects της. Η άντληση πετρελαίου είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία και μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επιβλαβής για το περιβάλλον –ειδικά αν γίνεται στη θάλασσα. Παρόλα αυτά, η Suncor ξεχωρίζει για τη στρατηγική που ακολουθεί. Σε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 23 εταιρίες άντλησης πετρελαίου τον περασμένο χρόνο, η Suncor χρήστηκε ως top performer, για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των προγραμμάτων διαχείρισης των επιπτώσεων της δράσης της στο περιβάλλον. Επιπροσθέτως, η εταιρία έλαβε μέρος σε μια πρωτοβουλία ανάπτυξης τεχνικών απορρόφησης άνθρακα. Τέλος, παρόλο που αναμένεται να διπλασιάσει την παραγωγή της μέχρι το 2012, σύμφωνα με το πλέον εξελιγμένο πρόγραμμα διαχείρισης ύδατος που έχει αναπτύξει, δε θα χρειαστεί να αντλήσει επιπλέον νερό από τον ποταμό Athabasca, στην Αlberta του Καναδά. Χάρη στις παραπάνω περιβαλλοντικές και κοινωνικές της προσπάθειες και δραστηριότητες, κέρδισε επάξια μια θέση στον δείκτη αειφορίας Dow Jones, αλλά και στον αντίστοιχο βρεττανικό FTSE4Good.
4. Tesco – Η βρεττανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ ιδρύθηκε το 1919, εμφανίζει έσοδα ύψους 71 δισεκατομμυρίων δολλαρίων και έχει στο δυναμικό της 380.000 υπαλλήλους. Στόχος της είναι να μειώσει την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και να εμπνεύσει τους πελάτες της να σκέφτονται οικολογικά. Η Tesco δημιούργησε καταστήματα που λειτουργούν με αιολική ενέργεια, κάνει υψηλής τεχνολογίας ανακύκλωση και διαθέτει φορτηγά που καίνε βιολογικό πετρέλαιο. Τον περασμένο χρόνο, η εταιρία δεσμεύτηκε να μειώσει στο μισό το ρεύμα που χρησιμοποιείται στα υποκαταστήματά της, μέχρι τα μέσα του 2010. Φαίνεται όμως ότι θα φτάσει στο στόχο της 2 χρόνια νωρίτερα. Πρωτοπόρας τεχνολογίας τραίνα, που εκπέμπουν λιγότερους ρύπους, αντικατέστησαν τα φορτηγά που χρησιμοποιούσε για τις μεταφορές της, μειώνοντας έτσι κατά χιλιάδες τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, για να διασφαλίσει την εφαρμοφή της πολιτικής της, η Tesco προέβλεψε ειδικό επίδομα για τα ανώτερα στελέχη της, όταν επιτυγχάνονταν οι στόχοι μείωσης χρήσης ηλεκτρικού και παραγωγής ρύπων. Τέλος, η εταιρία παροτρύνει τους πελάτες της να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση προσφέροντας έκπτωση σε εκείνους που χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμες σακούλες.
5. Alcan – Η εταιρία αυτή παραγωγής αλουμινίου, που ιδρύθηκε το 1902 και εδράζει στον Καναδά, έχει έσοδα 23.6 δισεκατομμύρια δολλάρια και 68.000 υπαλλήλους. Στόχος της αποτελεί η καθαρή και πιο αποδοτική παραγωγή. Όταν η Alcan εξαγόρασε την γαλλική αντίπαλο Pechiney στα τέλη του 2003, ξεκίνησε και την εφαρμογή μιας μοναδικής τεχνοτροπίας εξόρυξης μετάλλων. Χάρη στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που διατηρούσε η Pechiney, η Alcan μπόρεσε να μειώσει την εκπομπή ρύπων κατά 25% από το 1990, ενώ η παραγωγή της αυξήθηκε κατά 40%. Ο πρόσφατος στόχος της Alcan είναι να ακολουθήσει μια υψηλής τεχνολογίας διαδικασία για να αυξήσει ακόμα περισσότερο την αποδοτικότητα της χρησιμοποιούμενης ενέργειας κατά 20% αλλά και να μειώσει ταυτόχρονα την εκπομπή ρύπων.
6. P&G - Η εταιρία παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτρικού, που ιδρύθηκε το 1852 στο San Francisco, έχει έσοδα 12.5 δισεκατομμύρια δολλάρια και 20.000 υπαλλήλους. Στόχος της είναι οι στρατηγικές επενδύσεις σε προγράμματα αύξησης αποδοτικότητας αλλά και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η P&G διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην υιοθέτηση πολιτικής υποχρεωτικών ελέγχων στις εκπομπές ρύπων, τον περασμένο χρόνο στην Καλιφόρνια, ενώ ο πρόεδρος της εταιρίας, Peter Darbee, πιέζει για την ψήφιση της ανάλογης ομοσπονδιακής νομοθεσίας. Η εταιρία χρησιμοποιεί πηγές που δεν παράγουν ρύπους για το 56% του ηλεκτρικού που προμηθεύει τους καταναλωτές της, ενώ έχει πρόγραμμα επιβράβευσης για τους καταναλωτές που αγοράζουν συσκευές οικονομίας ρεύματος! Η P&G πειραματίζεται και με πληθώρα εναλλακτικών μέσων παραγωγής καθαρής ενέργειας. Στην παρούσα, βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης για την ανάπτυξη ενός σχεδίου παραγωγής, σύμφωνα με το οποίο η ενέργεια που παράγεται από τα θαλάσσια κύματα θα μπορεί να μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό. Τέλος, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα project χρήσης της ηλιακής θερμικής ενέργειας για την φόρτιση των κινητήρων υβριδικών αυτοκινήτων. Ειδικές συσκευές που θα φορτίζονται την ημέρα από το ηλιακό φως, θα φορτίζουν με την σειρά τους τα αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με αυτόν τον τρόπο, τα οχήματα θα χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη βενζίνη και, κατά συνέπεια, θα μολύνουν λιγότερο το περιβάλλον, εκμεταλλευόμενα την υποδομή έντασης κεφαλαίου της εταιρίας.
7. S.C.Johnson – Η εταιρία αυτή προϊόντων καθαρισμού, εντομοκτόνων κ.λπ. που ιδρύθηκε το 1886 στην πόλη Rasine της πολιτείας του Wisconsin, φέρει έσοδα ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολλαρίων και έχει 12.000 υπαλλήλους. Το 1935, πολύ πριν γίνει της μόδας η έννοια της αειφορίας, ο H.F. Johnson Jr. κατέβηκε στην Βραζιλία προς αναζήτηση μιας εναλλακτικής πηγής κεριού, το οποίο και θα χρησιμοποιούσε για το πρώτο προϊόν της εταιρίας, το Κερί Johnson. Το εναλλακτικό κερί είναι το γνωστό carnauba που παράγεται από τον κοκοφοίνικα. Ο εγγονός του και τωρινός πρόεδρος, Fisk Johnson, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση οικολογικής συνείδησης. Η πλέον αξιοσημείωτη καινοτομία της εταιρίας είναι η διαδικασία Greenlist. Αυτή αφορά ένα σύστημα κατηγοριοποίησης, το οποίο αξιολογεί τις επιπτώσεις χιλιάδων μη-επεξεργασμένων υλικών στην ανθρώπινη υγεία αλλά και το περιβάλλον. Η εταιρία έχει παραχωρήσει την πατέντα της διαδικασίας αυτής και σε άλλες εταιρίες, χωρίς καταβολή δικαιωμάτων χρήσης. Τέλος, χτίζει δικό της εργοστάσιο ενέργειας που θα λειτουργεί με φυσικό αέριο. Ο Glenn Pricket του φορέα Conservation International δήλωσε ότι: «Ο Fisk Johnson είναι ο άνθρωπος με την πλέον βαθιά οικολογική συνείδηση στον χώρο των επιχειρήσεων».
8. Goldman Sachs – Η τράπεζα που ιδρύθηκε το 1869 στην Νέα Υόρκη, φέρει έσοδα ύψους 69.4 δισεκατομμυρίων δολλαρίων και έχει 24.000 υπαλλήλους. Η τράπεζα με την βαθιά οικολογική συνείδηση, μετά το 2005 άρχισε να κάνει όλο και περισσότερες πράσινες επενδύσεις, με αποκορύφωμα εκείνη ύψους 1.5 δισεκατομμυρίου δολλαρίων σε projects παραγωγής κυτταρινικής αιθανόλης, αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Η απόσβεση ήταν άμεση, ενώ οι επενδυτές ήταν πολύ ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι από το γεγονός ότι η τράπεζα διέθετε περιβαλλοντική και κοινωνική συνείδηση.
9. Swiss Re – Η ασφαλιστική αυτή εταιρία ιδρύθηκε το 1863 στην Ελβετία, εμφανίζει έσοδα ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολλαρίων και έχει 10.500 υπαλλήλους. Στόχος της είναι η ανάπτυξη οικονομικών μεθόδων που θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των υλικών ζημιών σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, που θα προκαλούνται από τις κλιματικές αλλαγές. Η Swiss Re ήταν πολύ μπροστά στο θέμα του κινδύνου από τις κλιματικές αλλαγές, έχοντας προειδοποιήσει ήδη από το 1994 ότι θα αυξηθούν κατακόρυφα οι αιτήσεις για καταβολή αποζημειώσεων για καταστροφές που έχουν γίνει από καταρρακτώδεις βροχές, τυφώνες και άλλες καταστροφές που συσχετίζονται με τον καιρό.
10. Hewlett-Packard – Η εταιρία που ιδρύθηκε στο Palo Alto της Καλιφόρνια το 1939, και εδράζει στην περίφημη Silicon Valley, έχει έσοδα ύψους 91.7 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, απασχολεί 156.000 άτομα και θεωρείται ηγέτης στην οικο-ευαισθησία. Σήμερα, η υψηλή τεχνολογία πασχίζει να γίνει περιβαλλοντικά φιλική. Όσο η σύγχρονη ζωή γίνεται ολοένα και περισσότερο ψηφιακή, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον γίνονται όλο και πιο επιβλαβείς. Η Hewlett-Packard καταβάλει εντατικές προσπάθειες για να μειώσει τις καταστροφικές αυτές συνέπειες. Το πρώτο βήμα ήταν η δημιουργία εργοστασίων ανακύκλωσης εξαρτημάτων υπολογιστών. Τα εργοστάσια αυτά διαθέτουν τεράστιους «πολτοποιητές», που δεν κονιορτοποιούν μόνο πλαστικά και μεταλλικά μέρη, αλλά και τοξικά, όπως είναι ο υδράργυρος. Η HP δέχεται για ανακύκλωση εξαρτήματα οποιασδήποτε εταιρίας, ενώ και οι μηχανές της είναι 100% ανακυκλώσιμες. Τέλος, έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το 2010, θα μειώσει την ενέργεια που χρησιμοποιεί κατά 20%.
Οι 5 καλύτερες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας
ΕΙΔΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΡΟΠΟΣ
Αιολική ενέργεια: Με ανεμόμυλους, φουτουριστικής εμφάνισης. Ο αέρας σπρώχνει τον κινητήρα τους, παράγοντας ηλεκτρισμό.
Ηλιακή ενέργεια: Ειδικά κυψελωτά πάνελ μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ενέργεια.
Υδροηλεκτρισμός: Η δημιουργία φραγμάτων και η χρήση της δύναμης του νερού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Γεωθερμική ενέργεια: Η κατασκευή ειδικών γκέιζερ, που συλλέγουν ατμό, ο οποίος προέρχεται από την γη, μετατρέποντάς τον σε ηλεκτρική ενέργεια.
Βιο-πετρέλαιο: Εναλλακτική μορφή καυσίμου. Παράγεται από φυτικά έλαια και ζωικά λίπη, που σε συνδυασμό με κανονικό πετρέλαιο, μετατρέπεται σε καύσιμο χαμηλών εκπομπών ρύπων.
Τέσσερις κορυφαίες εταιρίες προσφέρουν πράσινη τεχνολογία στον κόσμο
XEROX Σχεδίασε 11 διαφορετικές πατέντες για την πλήρη αφαίρεση τοξικών από το χώμα και το νερό.
DuPont Σχεδίασε 4 πατέντες. Η μία αφορά στη μετατροπή μη-ανακυκλώσιμων υλικών σε λίπασμα. Οι άλλες βασίζονται σε έναν μικρο-οργανισμό, τον Lux, που διευκολύνει την μέτρηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Bosch Σχεδίασε 45 πατέντες με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων αλλά και τη μετατροπή μη-χρησιμοποιούμενης θερμότητας, που παράγεται από οχήματα, σε ενέργεια.
SONY Σχεδίασε πατέντα με στόχο την πιο αποτελεσματική ανακύκλωση διαφόρων οπτικών μέσων, αφαιρώντας το χρώμα και το μέταλλο από τα φιλμ. Επίσης, βρίσκεται σε διαρκή διαδικασία εύρεσης τρόπων μείωσης των επιβλαβών επιπτώσεων, των προϊόντων που παράγει, στο περιβάλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.