Το πράσινο μέλλον
Ο 21ος αιώνας ονομάστηκε «ο αιώνας του περιβάλλοντος». Τα ασυνήθιστα κλιματικά φαινόμενα, η άνοδος της θερμοκρασίας, η σταδιακή εξάντληση των φυσικών πόρων αλλά και το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης άρχισαν να λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις, κάνοντας τον κόσμο να καταλάβει ότι δεν είναι προβλήματα που αφορούν μόνο το μακρυνό μέλλον και τις επόμενες γενιές. Έτσι, μέσω συγκεκριμένων στρατηγικών, έρευνας, εκπαίδευσης, ποικίλλων πρωτοβουλιών αλλά και συνεργασίας με τις βιομηχανίες, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο διαδραματίζουν πλέον τον κεντρικό ρόλο στη δημιουργία του πράσινου μέλλοντος.
Οι πιθανότητες επιτυχίας δεν υπήρξαν ποτέ μεγαλύτερες, λόγω της ραγδαίας προόδου του τομέα της πράσινης τεχνολογίας (που ονομάζεται επίσης και «καθαρή τεχνολογία»), η οποία υπόσχεται έναν καθαρότερο πλανήτη αλλά και τη δημιουργία επιχειρήσεων που θα τον διατηρήσουν έτσι ακριβώς.
Το πεδίο της πράσινης τεχνολογίας περιλαμβάνει την παραγωγή ολοένα και πιο εξελιγμένων μεθόδων και υλικών που είναι φιλικά προς το περιβάλλον• από νέες τεχνικές παραγωγής ενέργειας μέχρι τη δημιουργία μη-τοξικών προϊόντων καθαρισμού. Στόχος της είναι να φέρει καινοτομίες στην καθημερινή μας ζωή, ισομεγέθεις με αυτές που έφερε η έκρηξη της πληροφορικής τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Σε αυτά τα αρχικά στάδια δημιουργίας της, η πράσινη τεχνολογία περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Αειφορία: η αέναη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών χωρίς επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.
Ανακύκλωση: η δημιουργία προϊόντων με πλήρη δυνατότητα ανακύκλωσης ή επαναχρησιμοποίησης.
Μείωση χρήσης των πόρων: μείωση αποβλήτων και ρύπων με εφαρμογή αλλαγών στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης.
Καινοτομία: η ανάπτυξη εναλλακτικών τεχνολογιών. Ιδίως αυτών που θα αντικαταστήσουν την χρήση καυσίμου ή χημικών λιπασμάτων, που αποδεδειγμένα βλάπτουν την υγεία αλλά και το περιβάλλον.
Βιωσιμότητα: δημιουγία κέντρου οικονομικής δραστηριότητας γύρω από τεχνολογίες και προϊόντα που θα ωφελούν το περιβάλλον, η επίσπευση της εφαρμογής τους αλλά και η δημιουργία νέων τομέων εργασίας που θα είναι αφιερωμένες στην υπηρεσία του πλανήτη.
Παραδείγματα εφαρμογής της πράσινης τεχνολογίας
Ενέργεια: ίσως ο πιο σημαντικός τομέας εφαρμογής. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη εναλλακτικών ειδών καυσίμου, νέους τρόπους παραγωγής ενέργειας αλλά και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
Πράσινα κτίρια: τα πάντα γύρω από τη δημιουργία ενός κτιρίου φιλικού προς το περιβάλλον. Από την επιλογή των κατάλληλων δομικών υλικών μέχρι και την τοποθεσία που θα χτιστεί ένα κτίριο.
Προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον: αναζήτηση προϊόντων, των οποίων τα υλικά και οι μέθοδοι παραγωγής θα έχουν τη μικρότερη δυνατή επιβλαβή επίπτωση στο περιβάλλον.
Πράσινη χημεία: εφεύρεση, σχεδιασμός και εφαρμογή χημικών προϊόντων και διαδικασιών για την μείωση και, αν είναι εφικτό, την εξάλειψη της παραγωγής και χρήσης επιβλαβών ουσιών.
Πράσινη νανοτεχνολογία: η νανοτεχνολογία περιλαμβάνει την σμίκρυνση και κατόπιν μέτρηση διαφόρων υλικών σε κλίμακα νανόμετρου• η οποία αντιστοιχεί στο ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο κλάδος της νανοτεχνολογίας θα κυριαρχήσει, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο σχεδιασμού και παραγωγής παντός υλικού στον κόσμο. Η πράσινη νανοτεχνολογία αφορά την εφαρμογή των αρχών που διέπουν την πράσινη χημεία αλλά και την πράσινη μηχανική στον τομέα αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.