Με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο στην Ελλάδα (κλισέ έκφραση, αλλά πετυχημένη), η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων –αν δεν έχει φύγει ήδη- έχει σίγουρα σκεφτεί να αναζητήσει εργασία εκτός συνόρων. Ο βασικός λόγος είναι φυσικά η έλλειψη θέσεων εργασίας, αλλά ταυτόχρονα και οι χαμηλότατοι μισθοί, οι συνθήκες, καθώς και το γενικό περιβάλλον που επικρατεί εδώ.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια άκρως ενδιαφέρουσα μελέτη ενός εκ των μεγαλύτερων γραφείων απασχόλησης στη Μέση Ανατολή, αναφορικά με την ανάπτυξη, την εργασία και τους μισθούς στη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο τομέας που γνώρισε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι εκείνος της Λιανικής (κατά 6.4%), ενώ τη μικρότερη εκείνοι της Εκπαίδευσης και της Φιλοξενίας (κατά 3,8 και 4,8% αντίστοιχα). Οι εργαζόμενοι στον τομέα του HR είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά 7,1%(η μεγαλύτερη αύξησηξ) και οι δικηγόροι κατά 4,3% (η μικρότερη αύξηση).
Ενδιαφέροντα είναι και τα συμπεράσματα της έρευνας που αφορούν στις εθνικότητες που εργάζονται αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι πάνω από το μισό του εργατικού δυναμικού στον Κόλπο και άνω του 90% στον ιδιωτικό τομέα σε χώρες όπως το Κατάρ και τα ΗΑΕ αποτελείται από εκπατρισμένους. Φαίνεται λοιπόν ότι είναι αρκετά δύσκολο να προσελκυστούν στελέχη από την Ινδία, αφού η χώρα απολαμβάνει μεγάλη οικονομική άνθηση και αυξημένη παρουσία πολυεθνικών εταιρειών, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για εργαζόμενους από τις Φιλιππίνες. Αντίθετα, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και οι χαμηλοί μισθοί στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική οδηγούν σε υπερπροσφορά στελεχών από τα αντίστοιχα κράτη (ειδικά από Γαλλία, Καναδά, Αγγλία και Αυστραλία).
Οι χώρες του Κόλπου, όπως προβλέπεται, θα συνεχίσουν να βλέπουν καλπάζοντες ρυθμούς ανάπτυξης, με πρώτο το Κατάρ και τελευταία τα ΗΑΕ, στα οποία αυτή τη στιγμή τρέχει οικονομία δύο ταχυτήτων. Από τη μία το Αμπού Ντάμπι απολαμβάνει εντυπωσιακές επενδύσεις και τουτέστιν δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και από την άλλη το Ντουμπάι προσπαθεί ακόμα να συνέλθει από το προ διετίας σοκ που υπέστη η οικονομία του. Οι προβλέψεις για το 2011 έχουν ως εξής όσον αφορά την αύξηση μισθών: Κατάρ κατά 7,2%, Σαουδική Αραβία και Ομάν κατά 7%, ΗΑΕ κατά 6,3%, Κουβέιτ κατά 5,9% και Μπαχρέιν κατά 5,1%.
Περίπου το 61% των επιχειρήσεων προβλέπεται να αυξήσουν το εργατικό τους δυναμικό εντός του 2011 και μόνο το 9% θα πραγματοποιήσει περικοπές, ενώ για το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία οι τομείς της Υγείας και της Λιανικής είναι οι πλέον αναπτυσσόμενοι. Από την άλλη, ο πληθωρισμός στη Σαουδική Αραβία είναι στο 6,3% και στο Κατάρ μόλις 2,3% (η Ελλάδα είναι γύρω στο 5,2%), που σημαίνει ότι εκεί υπάρχει πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής.
Οι τρεις παράγοντες που πρόκειται να επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα την αγορά εργασίας στις χώρες του Κόλπου είναι η τιμή του αργού πετρελαίου (η οποία ήταν σταθερή τα τελευταία 2 χρόνια, αλλά πρόσφατα αυξήθηκε λόγω της αντίστοιχης αύξησης της ζήτησης από την ταχύτατα αναπτυσσόμενη Κίνα), οι διεθνείς τιμές στα τρόφιμα (ένας από τους βασικούς λόγους αύξησης του πληθωρισμού) και φυσικά οι εκάστοτε πολιτικές εξελίξεις, αφού λόγου χάρη τα πρόσφατα γεγονότα σε Τυνησία, Αίγυπτο και Λίβανο έχουν άμεσο αντίκτυπο στη μετακίνηση του εργατικού δυναμικού (που σημαίνει ότι άλλαξαν και οι ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης εργασίας).
Το σίγουρο είναι ότι παρά τα προ διετίας οικονομικά προβλήματα στο Ντουμπάι (που εντέλει δεν επηρέασαν καθόλου την ευρύτερη περιοχή), οι χώρες αυτές θα ευημερούν, όσο υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Και ας μη ξεχνάμε ότι η εγκληματικότητα είναι μηδενική, οι γυναίκες είναι απόλυτα ασφαλείς, οι μισθοί υψηλοί και παρά το γεγονός ότι τα ενοίκια είναι τσουχτερά, η ποιότητα ζωής είναι εξαιρετική.
*Σύμφωνα με μελέτη της GulfTalent.com (2010-2011)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.