Το αναλλώσιμο της ανθρώπινης ύπαρξης...

Η εποχή της ανασφάλειας, της βίας, της καταστροφής και του αναλλώσιμου της ανθρώπινης ζωής είναι εδώ. Προσπαθώ να σκεφτώ ένα μέρος της γης, στο οποίο κάποιος θα μπορούσε να αισθάνεται ασφαλής και εκτός ίσως από τις Νήσους του Πάσχα, δεν μπορώ να βρω κανένα. Η Αμερική βάλλεται από την κρίση, αλλά και τον ανηλεή πόλεμο του Ισλάμ. Καμικάζι τρομοκράτες επιβιβάζονται σε πτήσεις προς πάσα κατεύθυνση και αναρωτιέται κανείς για τα μέτρα ασφαλείας. Τι ακριβώς αποτέλεσμα έχουν? Λειτουργούν? Πως ακριβώς? Οι βίζες πως ακριβώς δίνονται από τις Αμερικανικές Πρεσβείες ανά τον κόσμο? Ο Νιγηριανός με τι θράσος δήλωσε αθώος στο δικαστήριο? Πόσο αθώος είσαι όταν έχεις πιαστεί με εκρηκτικά δεμένα στα πόδια σου και έχοντας προκαλέσει φωτιά σε αεροσκάφος με 300 άτομα? Μετά το φιάσκο αυτό, θα έλεγε κανείς, ότι εντάθηκαν οι έλεγχοι. Κάθε άλλο. Τρεις επιβάτες πιάστηκαν εν πτήσει με εκρηκτικά κατά τη διάρκεια της διαδρομής Αμερική-Ντουμπάι. Δηλαδή κάθε ταξίδι μας στην Αμερική θα είναι και μια απόπειρα αυτοκτονίας μέσω τρίτου? 

Η Μέση Ανατολή, καζάνι που βράζει, αντί να ασχολείται με την επίλυση των εσωτερικών της προβλημάτων, επιδεικνύει τρελό ζήλο στην κατασκευή πυρηνικών όπλων και σε πειράματα ανάλογου τύπου, κάνοντας την Αμερική να χοροπηδά επί τόπου στους ρυθμούς της. Στο ίδιο μοτίβο χορεύει και η Ελλάδα, με την Τουρκία να αξιώνει την είσοδο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά με καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου και διεκδικήσεις ελληνικών νησιών. Και φυσικά τον κύριο Ερντογάν να δηλώνει πλήρως έτοιμος να ενταχθεί σε όποια Ευρωπαϊκή και Διεθνή συμμαχική οργάνωση, γιατί τηρεί κατά γράμμα το νόμο, αλλά και υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ποιους κοροϊδεύουν?

Στην Ελλάδα πάλι θαυμάσαμε το χτεσινό θράσος της τοποθέτησης βόμβας μπροστά από το κτίριο της Βουλής το βράδυ. Δεν ήταν σίγουρα γκαζάκια, αν κρίνουμε από τον ήχο της έκρηξης, ο οποίος ήταν τρομαχτικός. Τι θα γινόταν αν κάποιοι πολίτες δεν είχαν προλάβει να απομακρυνθούν? Τι? Αθώα θύματα? Σε ποιο όνομα? Στο κέντρο της Αθήνας -μελλοντικά φαντάζομαι και τα κέντρα άλλων μεγάλων πόλεων- η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου. Όχι μόνο κανείς δεν μπορεί να κυκλοφορήσει πεζός, αλλά ούτε και με αυτοκίνητο καθώς το κλασικό κόλπο της επίθεσης από ομάδες δύο ατόμων, ένας εκ δεξιών και ένας εξ αριστερών, είναι πια ρουτίνα. Οι εταιρείες συστημάτων ασφαλείας πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ίσως σύστημα ηλεκτρικού ρεύματος με την αφή, στα χερούλια των αυτοκινήτων από την έξω μεριά?

Και αναρωτιέμαι... που μπορώ να αισθάνομαι ασφαλής? Στο Λονδίνο? Στη Μαδρίτη? Τις Βρυξέλλες? Το Ντουμπάι? Την Αμερική? Την Αφρική? Που μπορώ να αισθάνομαι ότι κάποιος ΔΕΝ θα έρθει από πίσω, να με χτυπήσει για να μου πάρει την τσάντα με 50 ευρώ? Που μπορώ να κυκλοφορήσω με το αυτοκίνητό μου χωρίς να σκέφτομαι πόσοι θα μου την πέσουν στην Ομόνοια για να με ληστέψουν, ίσως και να με σκοτώσουν? Που μπορώ να ταξιδέψω χωρίς το άγχος του καμικάζι που θα ανατινάξει το αεροπλάνο, στο όνομα του Ιερού Πολέμου, λεπτομέρειες του οποίου δεν έχω καταλάβει καλά-καλά?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.