Από τον εμπνευσμένο επικήδειο του Obama…

Δημοσίευση στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Statesmen.gr


«Ξέρει ότι είμαστε εδώ και ξέρει ότι την αγαπάμε»… Αυτά ήταν τα λόγια του Αμερικανού Προέδρου μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται η άτυχη Gabrielle Giffords, ένας από τους στόχους του «παρανοϊκού» μακελάρη της Αριζόνα, που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ στο κεφάλι.

Κατά τον συγκινητικό επικήδειο που έβγαλε ο Obama στο University of Arizona, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει κανείς τι οδήγησε στο μακελειό που άφησε 6 ανθρώπους νεκρούς, 13 τραυματίες και ένα ολόκληρο έθνος –αν όχι ολόκληρο τον κόσμο- συγκλονισμένο. Προσπάθησε όμως να δημιουργήσει άσβεστες μνήμες εκείνων που έφυγαν και να προτρέψει το αμερικανικό έθνος να αναλογιστεί τη στάση, τη συμπεριφορά και τη συμπόνια του.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Εκείνοι που πέθαναν εδώ και εκείνοι που έσωσαν ανθρώπινες ζωές με βοηθούν να το πιστεύω. Μπορεί να μην είναι εφικτό να αποτρέψουμε οποιοδήποτε κακό συμβαίνει στον κόσμο, ξέρω όμως ότι ο τρόπος με τον οποίο φερόμαστε ο ένας στον άλλο εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς».

Στην προσπάθειά του να βρει τις κατάλληλες λέξεις και αφού αναφέρθηκε σε κάθε ένα από τα θύματα ξεχωριστά, κάλεσε τον κόσμο να σκεφτεί τον τρόπο με τον οποίο θα τιμηθεί η μνήμη των θανόντων, προσφέροντας ταυτόχρονα κατευθυντήριες γραμμές. Δεν απέδωσε ευθύνες, δεν υπέπεσε σε πολιτικές μικρότητες και δεν προσπάθησε να προσφέρει εξηγήσεις, που μάλλον δεν θα είχαν καμία απολύτως αξία.

Ιδιαίτερη μνεία όμως έκανε στο εννιάχρονο θύμα του Jared Lee Loughner: «Πιστεύω τα ακόλουθα, εν μέρει γιατί αυτά θα πίστευε και ένα παιδί σα την Christina. Φανταστείτε τα εξής. Είχαμε ένα νεαρό κορίτσι που μόλις άρχισε να συνειδητοποιεί την έννοια της δημοκρατίας μας. Μόλις άρχισε να συνειδητοποιεί τις υποχρεώσεις που έχει ένας πολίτης. Μόλις άρχισε να καταλαβαίνει ότι ίσως κάποια μέρα μπορεί και εκείνη να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στο μέλλον της χώρας της. Είχε εκλεγεί στο μαθητικό συμβούλιο. Πίστεψε ότι υπηρετώντας τα κοινά, θα βοηθούσε. Είχε πάει να συναντήσει τη γυναίκα που πίστευε ότι ήταν καλή και σημαντική. Τη γυναίκα που θα μπορούσε να δει ως πρότυπο. Τα είδε όλα αυτά μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, χωρίς τον κυνισμό ή την κακία που συχνά εκπέμπουμε εμείς οι μεγαλύτεροι».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος συνέχισε λέγοντας: «Θέλω να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της. Θέλω η δημοκρατίας μας να είναι όσο καλή τη φαντάστηκε εκείνη. Όλοι εμείς πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η χώρα θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των παιδιών μας».

…Η αλήθεια είναι όμως ότι όλα θα ήταν πολύ πιο όμορφα αν η Αμερική αποφάσιζε επιτέλους να υιοθετήσει μια διαφορετική στάση αναφορικά με την πώληση και χρήση όπλων. Αυτή τη στιγμή στη χώρα κυκλοφορούν περίπου 300 εκατομμύρια όπλα, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι χειρός και περίπου 100 εκατομμύρια (!) ανήκουν σε ιδιώτες. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό παγκοσμίως. Έτσι άλλωστε εξηγείται και το ότι η Αμερική έχει τα πρωτεία στις αυτοκτονίες με όπλα. Το όπλο του Loughner ήταν ένα ημιαυτόματο Glock 19, που πωλείται προς 500$. Σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να διεξάγεται έλεγχος στον εν δυνάμει αγοραστή, πριν την πώληση τέτοιου είδους όπλων. Το ερώτημα είναι τι είδους έλεγχος ακριβώς έγινε στον 22χρονο, ο οποίος είχε διαπιστωμένο πρόβλημα ψυχασθένειας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.