Ο Abdul Farouk Abdulmutallab και η αποτυχημένη τρομοκρατική ενέργεια



Ένας 23χρονος Νιγηριανός, που δήλωσε πως συνδέεται με την Al Qaeda, προσπάθησε να πυροδοτήσει εκρηκτικό μηχανισμό σε διατλαντική πτήση της Παρασκευής 25 Δεκεμβρίου 2009, λίγο πριν την προσγείωση στο αεροδρόμιο του Detroit. Ένας από τους επιβάτες μόλις συνειδητοποίησε τι σχεδίαζε, τον άρπαξε γρήγορα, όπως είπαν άλλοι επιβάτες, και η πτήση της Northwest 253 από το Amsterdam προσγειώθηκε ασφαλώς. Ο ύποπτος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, αφού ο μηχανισμός προτού απενεργοποιηθεί πήρε φωτιά, προκαλώντας του εγκαύματα.

Το FBI διερευνά φυσικά το περιστατικό, που ο Λευκός Οίκος όμως χαρακτήρισε ως τρομοκρατική πράξη. Οι ιθύνοντες δηλώνουν ότι δε διατίθενται να ανεβάσουν το Terrorism Alert επίπεδο –που στην παρούσα είναι στο πορτοκαλί- για τις διεθνείς και εσωτερικές πτήσεις. Παρόλα αυτά, η διεύθυνση Homeland Security δήλωσε ότι οι επιβάτες «θα περάσουν από πιο εντατικούς ελέγχους, έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι αεροπορικές συγκοινωνίες».

Ο ύποπτος λέγεται Abdul Farouk Abdulmutallab. Το όνομα δόθηκε με επιφύλαξη από τις αμερικανικές αρχές, αφού διενεργείται ακόμα έλεγχος. Σύμφωνα πάντως με τα δελτία ειδήσεων των καναλιών ABC και NBC, ο Abdulmutallab παρακολουθεί μαθήματα στο College London, όπου και σπουδάζει μηχανολόγος. Από ότι φαίνεται το όνομα του 23χρονου ήταν στις λίστες υπόπτων, αλλά όχι σε εκείνους που βρίσκονται υπό επιτήρηση. Ο Abdulmutallab είπε στους ομοσπονδιακούς ότι συνδέεται με την Al Qaeda και ταξίδεψε στην Υεμένη για να πάρει τον μηχανισμό αλλά και τις οδηγίες λειτουργίας του. Οι Αρχές πρέπει φυσικά να διερευνήσουν την αλήθεια των λεχθέντων του δράστη και θα πραγματοποιήσουν ενδελεχείς έρευνες για να το διαπιστώσουν.

Σύμφωνα με τις Αρχές ο Abdulmutallab είχε κολλήσει με ταινία στο πόδι του μια σκόνη και κατόπιν θα χρησιμοποιούσε μια σύριγγα για να αναμίξει χημικά με την σκόνη, όντας στο αεροπλάνο. Όπως είπε ο διπλανός του στο κάθισμα του αεροπλάνου, κάποια στιγμή ο δράστης ζήτησε μια κουβέρτα για να σκεπαστεί. Και από ότι φαίνεται εκείνος την ήθελε για να μπορέσει να ανακατέψει τα υλικά χωρίς να τον αντιληφθούν. Όμως επειδή δεν είχε καλή οπτική επαφή και επειδή από ότι φαίνεται ήταν λίγο ερασιτεχνική η προσπάθεια, τα πόδια του πήραν φωτιά, αφού κατά λάθος πυροδοτήθηκε ο μηχανισμός.

Όταν προσγειώθηκε το αεροπλάνο –στο οποίο επέβαιναν 278 επιβάτες και 11 μέλη πληρώματος-, περικυκλώθηκε από αστυνομικά, πυροσβεστικά αλλά και νοσοκομειακά. Σύμφωνα με τις Αρχές ο σκοπός του μηχανισμού ήταν να προκαλέσει πυρκαγιά και όχι να εκραγεί. Αυτοί οι μηχανισμοί, όπως γίνεται αντιληπτό, προκαλούν λιγότερη ζημιά σε σύγκριση με τους εκρηκτικούς. Τα απομεινάρια του ελέγχονται τώρα ενδελεχώς από το FBI για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ομοιότητες με άλλους που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Και από ότι διαπιστώθηκε είχε όντως ξαναχρησιμοποιηθεί από τον Richard C. Reid, Βρετανό πολίτη που είχε εκπαιδευτεί από την Al Qaeda στο Αφγανιστάν. Εκείνος είχε αποπειραθεί να θέσει σε λειτουργία εκρηκτικό μηχανισμό, που ήταν κρυμμένος στα παπούτσια του, κατά τη διάρκεια πτήσης από το Παρίσι στο Μαϊάμι τον Δεκέμβριο του 2001. Ο Reid συνελήφθη στην Βοστώνη, δήλωσε ένοχος και καταδικάστηκε σε ισόβια ποινή φυλάκισης.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν, βέβαια, είναι βροχή. Στα αεροδρόμια τι ακριβώς γίνεται? Που είναι η ασφάλεια που πρέπει να υπάρχει? Εφόσον ο Abdulmutallab ήταν στις λίστες των «επικίνδυνων», γιατί δεν ήταν υπό επιτήρηση? Γιατί η Αμερικανική Πρεσβεία του Λονδίνου –εφόσον ήταν στις λίστες των επικίνδυνων- του χορήγησε διετή visa τον Ιούνιο του 2008 για να μπαινοβγαίνει άνετα στη χώρα? Μήπως ήταν για να παρακολουθούν τις κινήσεις του? Δεν έπρεπε κανονικά να του έχει απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα? Σύμφωνα με τις Αρχές, από τότε που πήρε τη visa επισκεπτόταν την Αμερική δύο φορές το χρόνο. Ξέρουμε ότι στην Al Qaeda υπάρχει άκρα μυστικότητα, όπως και σε όλες τις παρόμοιες οργανώσεις. Άραγε αληθεύουν οι δηλώσεις του Νιγηριανού ότι έλαβε εκπαίδευση από τη διαβόητη τρομοκρατική οργάνωση και ότι η πράξη του ήταν υπό τις οδηγίες της? Πως και τόσο εύκολα δήλωσε την σύνδεσή του με αυτήν, ξέροντας ότι θα αντιμετωπιζόταν ιδιαίτερα αυστηρά? Μήπως δεν υπάρχει σχέση με την Al Qaeda, αλλά εκείνος το δήλωσε για εντυπωσιασμό, αφού έτσι κι αλλιώς η προσπάθειά του πήγε «χαμένη»?

Εντέλει στον δράστη απαγγέλθηκε η κατηγορία της απόπειρας καταστροφής αεροσκάφους και της χρήσης εκρηκτικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια πτήσης. Η κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες χρεώνεται από 20 χρόνια φυλάκισης. Απομένει να δούμε… αν την «αποτυχημένη» προσπάθεια θα ακολουθήσει κάποια άλλη… που μπορεί να μην είναι. Με φόβο παρακολουθούμε την ανενόχλητη δράση της Al Qaeda, που παρά τις εντατικές προσπάθειες της Αμερικής αλλά και ολόκληρου του κόσμου, συνεχίζει ακάθεκτη. Φαίνεται ότι όποια μέτρα και αν εφαρμόζονται, οι τρομοκράτες βρίσκουν πάντα τρόπο να τα ξεπερνούν. Φαίνεται ότι οι τρομοκράτες περιμένουν υπομονετικά και όταν χαλαρώνουν τα πράγματα στον τομέα της ασφάλειας –όσο καιρό κι αν παίρνει αυτό- χτυπάνε ξανά με μίσος και αδυσώπητη οργή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.