Ο «παραλογισμός» του «θεάτρου»

Δημοσίευση στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα http://www.statesmen.gr/


Η ένταξη στο ευρώ, οι κοινές νομισματικές, αγροτικές και λοιπές πολιτικές και εν γένει αυτή η «σύμπνοια» που –δήθεν- διέπει την Ευρώπη, αναρωτιέμαι πολλές φορές αν έχει κάνει καλό στην Ελλάδα. Ναι, σίγουρα πήραμε πολλές επιδοτήσεις. Όμως εντέλει αυτές οι επιδοτήσεις πήγαν υπέρ πίστεως πολιτικών, από ότι έγινε σαφές. Από την άλλη, το ευρώ μας τσάκισε, καθότι πλέον αυτό που ήταν κάποτε οι 345 δραχμές με τίποτα δεν αντιστοιχεί στο σημερινό 1 ευρώ. Η έστω υποτυπώδης βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας εξαφανίστηκε. Από τις πολλές στρογγυλοποιήσεις, οι τιμές πήγαν στα ύψη. Η αγροτική πολιτική έπαψε να έχει την αυτονομία και συνεπώς την ευελιξία της. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι ποτέ –μα ποτέ- δεν είχαμε απολύτως καμία υποστήριξη, ούτε εγγύηση για την κατάσταση στο Αιγαίο. Α! όχι ξέχασα! Είχαμε. Ήταν τα υποβρύχια που έγερναν, τα Mirage και τα F16! Και εντέλει καπελωθήκαμε και το μνημόνιο για να καλύψουμε αυτά που όλοι «τρώγα-ΜΕ?» όλα αυτά τα χρόνια.

Έρχεται, λοιπόν, ο Γερμανός –ο οποιοσδήποτε Γερμανός- τώρα και μας λέει τεμπέληδες, μας λέει να πουλήσουμε νησιά (πρώτος παραλογισμός), μας λέει να κόψουμε συντάξεις (δεύτερος παραλογισμός), μισθούς, επιδόματα και διακοπές (τρίτος παραλογισμός). Ναι. Πρόκειται για τον ίδιο Γερμανό που πριν από 70 περίπου χρόνια κατέστρεψε στην κυριολεξία όλη την Ευρώπη (τέταρτος παραλογισμός), σκότωσε εκατομμύρια αθώους ανθρώπους, στο όνομα της Αρίας Φυλής (πέμπτος παραλογισμός) και εντέλει δεν μας πλήρωσε και τίποτα, γιατί δεν έγινε και τίποτα. Και επειδή γνωρίζω και εκ των έσω τη Γερμανία, ας ξεκαθαρίσουμε επιτέλους ότι οι Έλληνες –ακόμα και βάσει επίσημων Στατιστικών Μελετών- δουλεύουν πολύ περισσότερο από τους Γερμανούς.

Οι ίδιοι Γερμανοί με την παρέα τους –που εμείς βέβαια καλέσαμε- ήρθαν για 2 μέρες εδώ, κατανόησαν δήθεν πλήρως το επίπεδο και τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στην Ελλάδα –με την αδιανόητη ακρίβεια και τους χαμηλότατους μισθούς-, μελέτησαν το πολιτικό και φορολογικό σύστημα, καθώς και τους δημόσιους οργανισμούς, και προέβησαν στις εξής πανέξυπνες λύσεις. Να κόψουμε λέει τις συντάξεις –για τις οποίες οι άνθρωποι έχουν ήδη φορολογηθεί και τις οποίες φυσικά έχουν δουλέψει-, να αυξήσουμε τους φόρους –να πάνε που? Που σε λίγο θα πληρώνουμε το οξυγόνο που αναπνέουμε-, να πληρώνουν λέει οι υψηλόμισθοι φόρο αλληλεγγύης –δηλαδή στην Ελλάδα ο ένας θα πληρώνει τον άλλον, για να βγούμε από την κρίση-, να εφαρμόσουμε διαφορετικό αφορολόγητο για τον ελεύθερο επαγγελματία –που ουσιαστικά σε αυτόν στηρίζεται η ανάπτυξη- και να κατεβάσουμε τον βασικό μισθό –πόσο ακόμα, που στην Αμερική 500 ευρώ παίρνει κάποιος που δουλεύει part time 10 ώρες τη βδομάδα. Αυτά, εκτός όλων των άλλων.

Το τραγελαφικό είναι ότι με όλα τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό όχι μόνο δεν κατέβηκε, αλλά ανέβηκε κιόλας! Αυτό όμως δεν πτόησε τα εξυπνοπούλια της τρόικας, που επανήλθαν δριμύτεροι με χειρότερα μέτρα, τα οποία είμαστε σίγουροι ότι θα αποδώσουν στο λεπτό. Πριν καν εφαρμοστούν!

Λένε διαρκώς πόσα μπορούμε να αντέξουμε και πόσα θα αντέξουμε. Το θέμα δεν είναι πόσα μπορούμε να αντέξουμε. Ποτέ κανείς δεν είναι εις θέσιν να ξέρει τα όριά του. Ένα πιάτο φακή θα βρούμε να φάμε. Το ερώτημα είναι το εξής. Εκεί θέλουν να μας φτάσουν; Πίσω στην Κατοχή; Ίσως για να βγει μια νέα Συνθήκη Λωζάννης ή Σεβρών, για να μοιράσουμε καλύτερα το Αιγαίο, τη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ήπειρο; Αυτό ισχύει ουσιαστικά, έτσι δεν είναι; Για να τελειώσει πλέον το θέατρο, βγείτε να το ομολογήσετε τουλάχιστον!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.