Is he really dead;

Δημοσίευση στην εφημερίδα Greek News

Από την πρώτη στιγμή που διάβασα για τον θάνατο του Osama bin Laden ήμουν και εξακολουθώ να είμαι σκεπτική. Ο εγκέφαλος της μεγαλύτερης τρομοκρατικής επίθεσης ενάντια στην Αμερική, αλλά και την ανθρωπότητα, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, υπό την αρχηγεία των ΗΠΑ, την Κυριακή 1 Μαΐου, στην πόλη Abbottabad του Πακιστάν.

Η ατμόσφαιρα στη Νέα Υόρκη και φυσικά την Washington ήταν πανηγυρική. Χιλιάδες κόσμου μαζεύτηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο, την Times Square και το Ground Zero ζητωκραυγάζοντας «USA, USA» και τραγουδώντας τον αμερικάνικο εθνικό ύμνο. «Για περισσότερες από 2 δεκαετίες ο Bin Laden ήταν ηγέτης και σύμβολο. Ο θάνατός του αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα και την κορωνίδα των προσπαθειών μας ενάντια στην Al Qaeda. Δεν αποτελεί όμως και το τέλος του αγώνα μας. Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι η τρομοκρατική αυτή οργάνωση θα συνεχίσει τις επιθέσεις της, γι’ αυτό και θα παραμείνουμε σε εγρήγορση, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων μας.»

Το πόσο ο θάνατος του Bin Laden θα επηρεάσει τη δράση της Al Qaeda είναι άγνωστο. Για χρόνια, κινείτο σα φάντασμα και ουσιαστικά ο θάνατός του θα ήταν περισσότερο συμβολικός, παρά ουσιαστικός, αφού λένε ότι λόγω της διαρκούς του προσπάθειας να αποφύγει την σύλληψη, δεν συμμετείχε ενεργά στη δράση της ομάδας. Αυτό τουλάχιστον λένε οι Αμερικανοί. Από την άλλη βέβαια το γεγονός ότι εκείνος κρυβόταν σε βουνά του Αφγανιστάν, του Πακιστάν ή οπουδήποτε αλλού δε σημαίνει ότι δεν είχε ενεργό ρόλο στις κινήσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης ή των συνεργαζόμενων με αυτήν. Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι σαν ομάδα είχε στη διάθεσή της όπλα και gadgets υψηλής τεχνολογίας και αυτό σημαίνει ότι όπου και να βρισκόταν ο αρχηγός της, η επικοινωνία δεν θα ήταν και ιδιαίτερα δύσκολη.

Από την άλλη, δεδομένης της θέσης που κατείχε ο Bin Laden, η Αμερική προφανώς θα βρίσκεται από εδώ και στο εξής σε αναμονή και φυσικά σε επιφυλακή. Ανώτατος αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε ότι αργά το βράδυ της Κυριακής, όλες οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις εντός και εκτός της χώρας έλαβαν την εντολή να είναι πανέτοιμες για το οτιδήποτε, ενώ το State Department συμβούλευσε τους αμερικανούς ταξιδιώτες να κρατούν γενικά χαμηλό προφίλ.

Ο Bin Laden δεν εντοπίστηκε σε απομακρυσμένη περιοχή στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν –όπως αναμενόταν-, αλλά περίπου μια ώρα από την πρωτεύουσα Islamabad. Κρυβόταν στην πόλη Abbottabad, στην οποία υπάρχει μεγάλη πακιστανική στρατιωτική βάση, καθώς και η στρατιωτική ακαδημία της χώρας. Το σπίτι στο τέλος του χωματόδρομου ήταν μακράν το μεγαλύτερο της γειτονιάς, αλλά δεν είχε ούτε τηλέφωνο, ούτε σύνδεση στο διαδίκτυο. Όταν η επιχειρησιακή ομάδα εισέβαλε στο σπίτι, έλαβαν χώρα έντονοι πυροβολισμοί, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ο Bin Laden με σφαίρα στο κεφάλι. Κατόπιν το πτώμα κρατήθηκε και θάφτηκε στη θάλασσα, εντός 24 ωρών όπως υπαγορεύει το Κοράνι, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διαδηλώσεων και ταραχών από τους υποστηρικτές του.

Ο Obama δήλωσε πως το Πακιστάν βοήθησε τις ΗΠΑ στην περισυλλογή πληροφοριών σχετικά με την παρουσία του Laden, αλλά Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η πακιστανική κυβέρνηση δεν ήταν ενήμερη εκ των προτέρων για την επίθεση. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Πακιστάν, ειδικά τον τελευταίο καιρό, δεν ήταν καλές. Το Πακιστάν αντιδρούσε σφοδρά, με αιματηρές πολλές φορές διαδηλώσεις, ενάντια στην παρουσία και φυσικά τις επιθέσεις των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων σε διάφορες τοποθεσίες-στόχους, που είχαν ως θύματα και αμάχους. Ενώ, από την πλευρά της η Αμερική κατηγορούσε τον πακιστανικό στρατό για αδιαφορία απέναντι στη δράση της Al Qaeda, που έδραζε στις απομακρυσμένες περιοχές του Βορείου Waziristan.

Οι αναλυτές λένε ότι ο θάνατος του Bin Laden ήταν ουσιαστικά ένα διπλό χτύπημα στην Al Qaeda, μετά τα κηρύγματά του περί αντι-δυτικής βίας, που βέβαια δεν συμβάδιζαν με τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις στον Αραβικό κόσμο. «Ήρθε σε μια στιγμή που ο ίδιος ο Αραβικός κόσμος αμφέβαλε για τη δράση και τον λόγο της παρουσία της οργάνωσης», είπε ο Martin S. Indyk, Πρόεδρος του Ιδρύματος Brookings. «Ο Bin Laden είχε δηλώσει ότι η βία ήταν ο μόνος τρόπος να ανακτηθεί η αραβική τιμή και ακεραιότητα. Αλλά η βία που ο ίδιος ασκούσε δεν συγκινούσε κανέναν. Το αντίθετο, θα έλεγε κανείς».

Οι υποστηρικτές της Al Qaeda αντέδρασαν με αμφιβολία και θυμό στο γεγονός, ενώ έγινε λόγος και για αντίποινα. Σε μια ιστοσελίδα μάλιστα, που θεωρείται αποδέκτης μηνυμάτων της Al Qaeda, οι διαχειριστές αναγκάστηκαν να σβήσουν posts, των οποίων οι συντάκτες απαιτούσαν την επιβεβαίωση του γεγονότος από πηγές της ίδιας της οργάνωσης, σύμφωνα με το SITE Intelligence Group, μια οργάνωση που παρακολουθεί τη δράση διαφόρων εξτρεμιστικών ομάδων ανά τον κόσμο. Οι οπαδοί, σύμφωνα με την ομάδα SITE, ανακήρυξαν τον Bin Laden ως μάρτυρα και παρότρυναν για αντίποινα. «Η Αμερική θα τιμωρηθεί είτε τα νέα είναι αληθινά είτε όχι», έλεγε ένα μήνυμα. «Τα λιοντάρια θα παραμείνουν λιοντάρια και θα εξακολουθούν να κινούνται στα χνάρια του Osama.»

Πάντως, τεράστια εντύπωση έκαναν οι δηλώσεις του Συμβουλίου των Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου δήλωσε πως με ιδιαίτερη χαρά έμαθαν για τον θάνατο του αρχι-τρομοκράτη, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι ο Bin Laden αντιπροσώπευε τους Μουσουλμάνους ή το Ισλάμ. Στην πραγματικότητα, εκτός του ότι ήταν υπαίτιος για τον θάνατο χιλιάδων Αμερικανών, εκείνος και η Al Qaeda προκάλεσε τον θάνατο και αμέτρητων Μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Συγκινητικές ήταν και οι δηλώσεις του Bush, που άλλωστε ξεκίνησε τον αγώνα ενάντια στον Bin Laden. «Αυτή είναι μια μοναδική στιγμή στην αμερικανική ιστορία, για όλους εκείνους που επιθυμούν παγκόσμια ειρήνη και για εκείνους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα την 11η Σεπτεμβρίου. Ο αγώνας συνεχίζεται. Απόψε η Αμερική έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα. Δεν έχει σημασία πόσο καιρό θα πάρει. Η τιμωρία επέρχεται». Στους ίδιους τόνους κινήθηκε και ο Obama λέγοντας ότι: «Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους πολίτες, τους φίλους και τους συμμάχους μας. Θα σταθούμε φύλακες των αρχών και των αξιών που μας διακατέχουν. Και σε νύχτες σαν αυτήν, θα λέμε στις οικογένειες των θυμάτων της Al Qaeda ότι η δικαιοσύνη αποδόθηκε. Ο Bin Laden δεν ήταν ένας Μουσουλμάνος ηγέτης. Ήταν δολοφόνος των Μουσουλμάνων. Γι’ αυτό και ο θάνατός του πρέπει να υποστηριχθεί πλήρως από όλους εκείνους που πιστεύουν στην ειρήνη και την αξία της ανθρώπινης ζωής και ακεραιότητας».

Παρόλα αυτά, εξακολουθώ να διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις. Από τη μία δεν υπάρχει περίπτωση να έβγαιναν δύο Αμερικανοί πρόεδροι και να έκαναν τις προαναφερθείσες δηλώσεις, χωρίς το όλο εγχείρημα να είναι πραγματικό ή επιτυχές. Από την άλλη μου κάνει τρομερή εντύπωση, η ευλάβεια με την οποία κινήθηκαν οι Αμερικανοί, όσον αφορά την «κηδεία» του Bin Laden. Το πτώμα κρατήθηκε από την επιχειρησιακή ομάδα και κατόπιν θάφτηκε στη θάλασσα, δήθεν για να μη γίνει λαϊκό προσκύνημα, αλλά και γιατί το Κοράνι υπαγορεύει την κηδεία των νεκρών εντός 24 ωρών;

Μου κάνει εντύπωση το ότι οι Αμερικανοί έδειξαν τέτοιο σεβασμό προς ένα πρόσωπο τόσο ειδεχθές και μισητό στην αμερικανική και όχι μόνο γνώμη και που έχει προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Γιατί δεν είδαμε φωτογραφίες, πέραν από μια που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, αλλά που δεν ήταν εντέλει αληθινή; Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν πειστήρια για τον θάνατο του αρχι-τρομοκράτη; Και αν υπάρχουν, γιατί δε δημοσιεύονται; Κρύβεται κάτι πίσω από αυτό το μυστήριο ή τα άνωθι είναι τυχαία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.