Κυκλάδων θέα… (Δημοσίευση στην εφημερίδα Greek News 31/05/2010)



…Το πλοίο σκίζει τα βαθυγάλαζα αιγαιοπελαγίτικα νερά. Το απαλό, δροσερό μελτέμι χαϊδεύει το πρόσωπο και η προσμονή ανεβάζει τη διάθεση. Προσπερνάμε μικρά και μεγάλα νησιά, βραχονησίδες και μικροσκοπικά συμπλέγματα βράχων, έχοντας τη συντροφιά δεκάδων κάτασπρων γλάρων, που μας ακολουθούν πιστά. Ο ουρανός καταγάλανος, χωρίς ούτε ένα σύννεφο, και ο ήλιος ακουμπά τρυφερά –ακόμα- το δέρμα. Μετά από ταξίδι 3 περίπου ωρών προσεγγίζουμε το μικρό, γραφικό, φυσικό λιμάνι. Η Χώρα αγναντεύει το Αιγαίο από την κορφή του λόφου, οι μικρές ψαρόβαρκες είναι παρατεταγμένες, ενώ αρόδου λικνίζονται δεκάδες ιστιοπλοϊκά.

Είναι πρωί και ο μικρός παραλιακός δρόμος είναι ακόμα ήρεμος, ενώ οι μόνοι ήχοι που ακούγονται είναι το ελαφρύ πλατάγιασμα του κύματος και αυτός ο νανουριστικός ήχος που κάνουν οι βάρκες, καθώς αμφιταλαντεύονται στα κρυστάλλινα νερά. Εκτυφλωτικά λευκά σπιτάκια και δύο καταγάλανοι τρούλοι που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα, καταλαμβάνουν την κορυφή ενός λόφου και απλώνονται προς τα κάτω, θυμίζοντας τη Μέδουσα. Μια απέραντη, υπέροχη, γαλαζοπράσινη παραλία απλώνεται κατά μήκος του λιμανιού. Χρυσαφένια άμμος, λευκές πέτρες και θαλασσόδεντρα που λικνίζονται στο μελτέμι. Άνθρωποι ζεστοί και φιλόξενοι, περήφανοι, όμορφοι στη ψυχή, χαμογελαστοί, αν και ξεχασμένοι από την Πολιτεία.

Η θάλασσα σμαραγδένια, ελκυστική και προκλητικά δροσερή αγκαλιάζει το σώμα, το κεφάλι και τα μαλλιά, καθώς βυθίζονται στα πεντακάθαρα νερά. Ο βυθός παρθένος, φαίνεται απάτητος σε τούτη δω την παραλία με την χρυσόμαυρη άμμο, τα μεγάλα διάσπαρτα βότσαλα και τα λιγοστά αλμυρίκια. Μεγάλα και μικρά ψάρια πλησιάζουν… μάλλον ασυνήθιστα στην περίεργη –ανθρώπινη- θέα. Λίγο πιο βαθιά, χιλιάδες κοχύλια, όστρακα, αστερίες και αχινοί στον πυθμένα, περιμένουν τον κυνηγό τους. Στο βάθος και άλλοι μικροί κολπίσκοι αναμένουν την ανάλογη εξερεύνηση. Αύριο…

Πλησιάζει μεσημέρι. Ο ήλιος λαμπυρίζει στη θάλασσα, τα τζιτζίκια γίνονται εκκωφαντικά, τα απόκρημνα βράχια φαίνονται πανέμορφα και άγρια και η θέα από το λιμανάκι με το παλιό μεταλλείο και την μισοκομμένη σιδερένια γέφυρα που κρέμεται στο κενό είναι τόσο απλά μαγευτική, τόσο αφοπλιστική και συνάμα συναρπαστική. Δύο γραφικά ταβερνάκια πάνω στο κύμα, με υπέροχο μαγειρευτό φαγητό, κρύο λευκό κρασί, τσίπουρο και ουζάκι με πάγο. Τα πόδια στην άμμο, τα μάτια μισοκλεισμένα, όχι μόνο λόγω της αντηλιάς, αλλά και από την ευτυχία του να ζεις αυτές τις μοναδικές στιγμές σε αυτή την πανέμορφη, με ανεπανάληπτο φυσικό κάλλος, χώρα. Κατά το κλασικό ελληνικό «έθιμο», το φαγητό κρατά 3-4 ώρες… με καλή συντροφιά, δροσερό αλκοόλ, χαλαρή διάθεση και μοναδική θέα. Η ζέστη είναι ακόμα έντονη και το αεράκι ανακουφιστικό, κάτω από τα αλμυρίκια και τα πεύκα. Από την κουβέντα στο φαγητό και από το φαγητό στο ποτό, με απαραίτητα τα διαλλείματα φιλοσοφικών αναζητήσεων, ο ήλιος πέφτει πολύ αργά, αλλά σταθερά. Είναι ώρα για καφέ…

…πίσω στο γραφικό λιμάνι. Τα ιστιοπλοϊκά που βρήκαν καταφύγιο στον φυσικό κολπίσκο πολλαπλασιάστηκαν και ακούγεται η αχός από γέλια και φωνές. Στο απλό καφενείο με τις υπέροχες κρέπες, τον φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ και τους δροσερούς χυμούς μας καλωσορίζει εδώ και κάμποσα χρόνια η ίδια πανέμορφη κοπέλα με το ζεστό χαμόγελο, όπως είναι και το δικό μας. Οι καρέκλες είναι στην άμμο και το νερό στα 2 μέτρα. Κόσμος περνοδιαβαίνει χαμογελώντας. Είναι αυτή η αίσθηση της καλοκαιρινής ραστώνης, που κυριεύει το μυαλό και το σώμα όταν βρίσκεται κάπου σε έναν κυκλαδίτικο παράδεισο, μακριά από την άσχημη, πολύβουη, αγχωτική πρωτεύουσα, με τα χιλιάδες προβλήματα, τις χιλιάδες μαύρες σκέψεις, την αγένεια, τη γκρίνια και τα χαμηλωμένα κεφάλια που μόνιμα βιάζονται –χωρίς λόγο, έχω καταλήξει να πιστεύω. Για κάποιον μαγικό λόγο, όλοι εδώ έχουν γίνει πιο ευγενείς, πιο μειλίχιοι, πιο προσηνείς και πιο χαμογελαστοί. Για κάποιον μαγικό λόγο όλα έχουν μείνει πίσω και κάνουν παρέα στη μιζέρια της πόλης. Ο ελληνικός καφές μας τονώνει, αλλά και μας συνεφέρνει από την επήρεια των αρκετών μικρών μπουκαλιών ρακής γλυκάνισου. Η νύχτα προβλέπεται συναρπαστική…

Κάπου ενδιάμεσα όμως είναι κι εκείνο το ηλιοβασίλεμα. Εκείνη η μαγική, εξωτική ώρα που ο ήλιος βυθίζεται στα σκουρογάλαζα πλέον νερά. Είναι εκείνη η ώρα που τους χαρίζει χιλιάδες χρώματα φωτιάς, προτού χαθεί στον ορίζοντα. Είναι εκείνη η απόκοσμη ώρα που νιώθεις το βλέμμα αιχμαλωτισμένο και απελπισμένο να κρατήσει για πάντα αυτή την εικόνα στο μυαλό. Καμία φωτογραφία και κανένα βίντεο δεν μπορεί να αποτυπώσει τη φυσική ομορφιά και τη μαγεία του ελληνικού ηλιοβασιλέματος, που χάνεται πίσω από τα βράχια, που βουτά στα νερά, που αφήνει σε ουρανό και θάλασσα εκπληκτικά χρώματα και εμάς μαγεμένους και υπνωτισμένους με το θέαμα.

Σούρουπο. Τα φώτα στον παραλιακό δρόμο αρχίζουν δειλά να ανάβουν. Οι ρυθμοί πέφτουν, προτού ανέβουν πάλι μετά τις 10. Οι πανύψηλοι βράχοι αλλάζουν χρώμα και φαντάζουν πιο σκοτεινοί και απόκρημνοι, η Χώρα φωτίζεται σιγά-σιγά και η παραλία αδειάζει. Η θέα από το μπαλκόνι είναι εντυπωσιακή. Τα ιστιοπλοϊκά και οι βάρκες ακροβατούν εν μέσω του κόλπου, ο κόσμος ετοιμάζεται και αρχίζουν να ξεχωρίζουν τα φώτα των αυτοκινήτων που ανεβαίνουν προς τη Χώρα. Το μελτεμάκι γίνεται πιο δροσερό και η ματιά ξεκουράζεται από το μεσημεριανό εκτυφλωτικό φως του ήλιου στην πέτρα. Αναμένω…

…την τεράστια πανσέληνο που θα αναδυθεί σε λίγο πίσω από τα βράχια. Στις 9 ακριβώς ακούγεται από το δημοφιλές και πολύβουο Yacht Club το υπέροχο «…έχει πανσέληνο απόψε και είναι ωραία…» της Αλεξίου και με τις πρώτες νότες ξεπροβάλλει το φεγγάρι φωτίζοντας αργά και σταθερά το μικρό λιμάνι. Είναι τόσο εντυπωσιακό το θέαμα, που κόβει την ανάσα. Πως μπορείς να αιχμαλωτίσεις τόση ομορφιά μεσ’ το μυαλό; Πως μπορείς να νιώσεις την απόκοσμη αυτή μαγεία στην ψυχή; Πως θα καταφέρεις να αποτυπώσεις μια τέτοια εικόνα, ώστε να μπορείς να την επαναφέρεις όποτε θέλεις τα κρύα βράδια του χειμώνα για να σου ζεσταίνουν τη σκέψη;

Ανηφορίζουμε στη Χώρα. Ο δρόμος στενός και σκοτεινός. Τα φώτα του αυτοκινήτου δημιουργούν περίεργες κι απόκοσμες σκιές στα κατάμαυρα βράχια. Και κάπου εκεί φτάνουμε στην μικρή κάτω πλατεία με τον ανεμόμυλο, όπου πρέπει να εγκαταλείψουμε το αμάξι και να χαθούμε στα ασβεστωμένα, κάτασπρα λιθόστρωτα σοκάκια. Τα σπιτάκια μοιάζουν κουκλίστικα, με τις μικρές αυλές, τις γλάστρες με τα γεράνια, τα γιασεμιά, το νυχτολούλουδο και τις βουκαμβίλιες στους φράχτες. Από τα παράθυρα με τις πάλλευκες, δαντελένιες κουρτίνες διακρίνεις ζωή και ακούς φωνές και γέλια. Χαζεύεις τα μαγαζάκια με τα είδη τέχνης και διαλέγεις εκείνο που θα σου θυμίζει περισσότερο αυτό που ζεις… την κάθε στιγμή. Τα σοκάκια σφύζουν από ζωή, οι μικρές ταβέρνες και τα μπαράκια γεμίζουν. Η γραφική άνω πλατεία με το Δημαρχείο και τους δύο παραδοσιακούς καφενέδες αποτελεί πόλο έλξης των απανταχού επισκεπτών και ντόπιων. Είναι μάλλον η ντόπια ρακή και οι μεζέδες. Μπορεί να ‘ναι και το χαμόγελο του Στράτου όμως…

Λίγο πριν πιάσουμε την αγαπημένη μας γωνιά στο ατμοσφαιρικό, μικρό μπαράκι με την υπέροχη ταράτσα, σκέφτομαι πως δεν υπάρχουν τέτοια μέρη πουθενά στον κόσμο. Δεν έχει σημασία για ποιο νησί μιλώ. Δεν έχει σημασία αν είναι η Σίφνος, η Ίος, η Κύθνος, η Σέριφος, η Φολέγανδρος, η Αμοργός, η Αντίπαρος, η Σχοινούσα, η Δονούσα ή η Ηρακλειά. Το κάθε νησί έχει τη δική του ιστορία, τον δικό του πολιτισμό, τα δικά του έθιμα, ξεχωριστούς ντόπιους, δαντελωτές παραλίες, απομονωμένους κολπίσκους, άγονη γη, μικρά σπιτάκια που κρέμονται στους βράχους και καταπληκτική τοπική κουζίνα. Δεν έχει σημασία που θα πας. Έχει απλά σημασία να είσαι εδώ. Γιατί κανένα μέρος στον κόσμο δεν παρουσιάζει τέτοια γνήσια κι αυθεντική γοητεία, όπως η Ελλάδα. Γιατί πουθενά αλλού δεν μπορείς να συνδυάσεις βουνό και θάλασσα, με αυτές τις απίστευτες τοπογεωγραφικές εναλλαγές. Πουθενά δεν θα βρεις αυτές τις αμμουδιές με τα πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά. Πουθενά δε θα βρεις αυτό το μοναδικό κέφι και την ενέργεια, που βρίσκονται εκεί ό,τι κι αν γίνει. Μια μεγάλη, ζεστή αγκαλιά πάντα θα σε προσμένει εδώ…

Σκέψεις ατάκτως ειρημένες… (Δημοσίευση στην εφημερίδα Greek News 27/05/2010)


Είναι τόσες πολλές οι παγκόσμιες προσλαμβάνουσες τον τελευταίο καιρό, που μερικές φορές αδυνατούμε όχι μόνο να απορροφήσουμε τα γεγονότα, τις ρίζες, τα αποτελέσματα και τις επιπλοκές τους, αλλά ακόμα και να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Θα επιχειρήσω μια ιδιαίτερη, αδόμητη βόλτα σε εθνικά και παγκόσμια γεγονότα, κάποια εκ των οποίων είτε αδυνατώ να αναλύσω είτε αρνούμαι να αναλύσω είτε η ανάλυσή τους χρήζει στοιχείων (οικονομικών και στατιστικών), τα οποία δεν έχω στην παρούσα στη διάθεσή μου.

Η Ελλάδα τρικλίζει. Εν όψει της αυριανής απεργίας, φοβάμαι πάλι ότι θα έχουμε έκτροπα. Προσεύχομαι παρόλα αυτά ότι δεν θα έχουμε επανάληψη της μαύρης εκείνης Πέμπτης, όταν 3 νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης με τις μολότοφ στην τράπεζα (παρεμπιπτόντως ο Βγενόπουλος ανακοίνωσε ότι δεν θα ξανανοίξει το υποκατάστημα της Σταδίου, όπου πέθαναν τα τρία παιδιά). Ξέσπασε το σκάνδαλο με τον Βοσκόπουλο, γνωστό και μη εξαιρετέο σύζυγο της υφυπουργού Άντζελας Γκερέκου, ο οποίος χρωστά στην εφορία 5.5 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ντροπή να κυκλοφορούν και να εργάζονται εφοριακοί και δικασταί οι οποίοι τραβολογούν τέτοιου είδους υποθέσεις εδώ και 17 χρόνια (και, από ότι μάθαμε στις ειδήσεις, και για μεγαλύτερα ακόμα χρονικά διαστήματα), δίνουν ελαφρά τη καρδία φορολογικές ενημερότητες και συγκαλύπτουν, εκτός από το να συνεργούν, σε τέτοιου είδους παράνομες πράξεις. Διότι υπήρχε λόγος που ο κύριος Βοσκόπουλος επί σειρά ετών ελάμβανε πρόστιμα από την εφορία. Γιατί πολύ απλά δεν εξέδιδε αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Από την άλλη βέβαια, κόβονται οι συντάξεις των ηλικιωμένων και προσωποκρατούνται εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, γιατί εξέδωσαν μια ακάλυπτη επιταγή της τάξης των 2.000€… αλλά έτσι είναι αυτά. Δύο μέτρα και 32 σταθμά.

Σειρά σκανδάλων βγαίνουν στην επιφάνεια. Εκτός από τους διαβόητους γιατρούς του Κολωνακίου, που δήλωναν εισόδημα 10.000€ (πρόκειται για κακόγουστο ανέκδοτο), κατόπιν είδε το φως της δημοσιότητας μια ακόμα καταγγελία. Ομάδα γιατρών ελάμβανε μίζες για να προωθεί ορθοπεδικά είδη συγκεκριμένης εταιρείας. Τι έκπληξη! Φυσικά, παρόμοια σκάνδαλα δεν αφορούν μόνο το επάγγελμα του γιατρού, αλλά και του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου και πολλών ακόμα, οι οποίοι είτε δεν έκοβαν ΠΟΤΕ αποδείξεις είτε τους έδινες 200€ και σου έκοβαν απόδειξη για 100. Μετά έχεις και τους ταξιτζήδες οι οποίοι διαμαρτύρονται για την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων. Στην Αμερική δηλαδή που οι ταξιτζήδες κόβουν αποδείξεις σε κάθε πελάτη ανεξαιρέτως και για οποιοδήποτε ποσό, είναι χαζοί και αφελείς.

Το σίριαλ της Siemens και του Βατοπεδίου συνεχίζει ακάθεκτο με τις δήθεν -αρχίζω να πιστεύω- ελεγκτικές επιτροπές, στις οποίες όσοι μέχρι τώρα έχουν καταθέσει, δηλώνουν ότι «δεν γνώριζα τίποτε!»… «εγώ δεν είδα ποτέ τον Εφραίμ»… «Ποιος είναι ο κύριος Ρουσόπουλος; Μόνο στις ειδήσεις τον έβλεπα». Μα είμεθα σοβαροί; Κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι άνθρωποι που πλούτισαν εις βάρος του ελληνικού κράτους; Κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι αυτοί που έπαιρναν μίζες εκατομμυρίων, έχτισαν βίλλες και αγόρασαν κότερα για να κάνουν τις βόλτες τους στη Μεσόγειο;

Την προηγούμενη βδομάδα βούιξαν και πάλι οι εφημερίδες με την σκανδαλώδη αγορά μεζονέτας στην περιοχή του Κολωνακίου, με υπαίθριο τζακούζι, από πρώην υπουργό πολιτισμού, που γύριζε ανά τις τουριστικές εκθέσεις παγκοσμίως κατασπαταλώντας εκατομμύρια ευρώ σε ξενοδοχεία των 5.800€ τη βραδιά! Ούτε το Burj Al Arab στο Dubai δεν στοιχίζει τόσο ακριβά. Και να ήταν ο μόνος, θα ήταν καλά. Θυμάμαι πολύ συγκεκριμένα το 2004, στο Υπουργείο Αμύνης, όταν ο απόστρατος που ανέλαβε τη θέση του Διοικητικού Διευθυντή ενός ερευνητικού κέντρου, ζήτησε την πρώτη κιόλας μέρα που ανέλαβε, προκαταβολή του μισθού του και νέα δερμάτινα σαλόνια! Από ότι γνωρίζω, τα τελευταία χρόνια το ερευνητικό αυτό κέντρο λειτουργεί με 3-4 άτομα, τα οποία έχουν παντελή έλλειψη εξειδικευμένης κατάρτισης, για να εκπληρώσουν τον σκοπό του κέντρου, ενώ όλως περιέργως δεν υφίστανται πλέον ούτε ερευνητές. Τώρα ποιος ερευνά και ποιος παρέχει συμβουλές και κάνει προτάσεις στο Υπουργείο Άμυνας, ουδείς γνωρίζει.

Πιο πρόσφατα ξέσπασε δε και νέο σκάνδαλο με το περίφημο Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, του οποίου η λειτουργία ανεστάλη, λόγω υπέρογκων δαπανών. Τι έκπληξις και πάλι! Και ας μην ξεχνάμε την πολύπαθη Ολυμπιακή. Όταν με κάθε αλλαγή κυβέρνησης ή Υπουργού, στελέχη έμπαιναν στο «ψυγείο», πληρώνονταν κανονικά, αλλά δεν πατούσαν ποτέ το πόδι τους στο αεροδρόμιο ή τα γραφεία. Την τελευταία βδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορες καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες αναζητούνται 350 εφοριακοί, οι οποίοι πληρώνονται κανονικά, αλλά... ως εκ θαύματος δεν έχουν καν γραφείο... πουθενά! Για να μην ασχοληθούμε με τον ΟΣΕ, που αιμορραγεί καθημερινά εκατομμύρια ευρώ.

Μετά φταίει ο κόσμος που προπηλακίζει και βρίζει όποιον πολιτικό δει στο δρόμο; Πόσα παραθυράκια, πόσες ανύπαρκτες επιτροπές, πόσοι αργόσχολοι υπάρχουν άραγε στο Δημόσιο; Αλλά είπαμε… καταπίνουμε την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα.

Παγκοσμίως, από την άλλη, παρακολουθούμε πραγματικά με κομμένη την ανάσα τα δρώμενα σε Ευρώπη, Αμερική και Άπω Ανατολή. Το ευρώ κατρακυλά. Η Ε.Ε που έσπρωξε πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ για να διασφαλίσει το κοινό νόμισμα έναντι των κερδοσκόπων, παρακολουθεί απλά την περαιτέρω κατρακύλα έναντι του δολαρίου. Η αμερικανική κυβέρνηση μηνύει τη Goldman Sachs για συνεχείς παραβιάσεις του αστικού κώδικα και εξαπάτηση του κοινού. Τώρα μάλιστα και ο Παπανδρέου ετοιμάζεται να μηνύσει την αμερικανική εταιρεία γιατί αποκαλύφθηκε νέο σκάνδαλο, που έλαβε χώρα επί εποχής Σημίτη (τι έκπληξη και πάλι), σύμφωνα με το όποιο η πτώχευση ή έστω η αδυναμία πληρωμών της Ελλάδας ήταν μια προδιαγεγραμμένη και προσυμφωνημένη πορεία, με τη συνεργία και την «στήριξη» της εν λόγω εταιρείας, αλλά και της τότε κυβέρνησης προφανώς.

Η Αμερική ανακάμπτει βέβαια σιγά-σιγά, αλλά με πολλά προβλήματα που περιστρέφονται κυρίως γύρω από τον άξονα της απασχόλησης, αλλά και του ελλείμματος. Η Αγγλία ακροβατεί και εκείνη με ένα έλλειμμα της τάξης του 114% του ΑΕΠ της! Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία συνεχίσουν να δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις, παρά τη δήθεν διασφάλιση του ευρώ. Και φυσικά έχουμε και την Τουρκία. Πολύ λάθος timing. Εδώ ο κόσμος καίγεται, ήρθε και ο Ερντογάν να σφραγίσει και τη συμφωνία για το Αιγαίο, σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση που ξεκινήσουν και πάλι οι γεωτρήσεις για εξόρυξη πετρελαίου, η Αμερική θα δικαιούται το 80% και Ελλάδα και Τουρκία από 20%. Όταν δε ο Παπανδρέου είπε στον Ερντογάν ότι «φοβόμαστε πως η Τουρκία θα επιτεθεί και θα καταλάβει κάποιο ελληνικό νησί, όπως έγινε με την Κύπρο» εκείνος χαμογέλασε… Σα να λέει «και που είσαι ακόμα…». Οι χειραψίες και οι εναγκαλισμοί μας μάραναν. Εδώ θα ξεπουλήσουμε και την Ακρόπολη σε λίγο, αλλά δυστυχώς εμείς οι απλοί πολίτες θα το πληροφορηθούμε κατόπιν εορτής.

Από την άλλη πλευρά του κόσμου διαβάζουμε διάφορα τραγελαφικά. Φαίνεται ότι στην Κίνα έχουν ανέβει δραματικά οι αυτοκτονίες αλλά και οι επιθέσεις σε παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και όπως απεδείχθη τα αίτια αναζητούνται στην έξαλλη οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η Μπανγκόγκ θυμίζει πλέον βομβαρδισμένο τοπίο, μετά τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων, το κίνημα «Κόκκινα Πουκάμισα» είναι πλέον εκτός ελέγχου, ενώ μόλις τυλίχτηκε στις φλόγες το Χρηματιστήριο της χώρας. Στη Ρωσία είχαμε πριν λίγο καιρό την τρομοκρατική επίθεση από τις «Μαύρες Χήρες» (εμπνευσμένοι και οι δύο τίτλοι ομολογουμένως). Ενώ ευτυχώς ο βομβιστής της Times Square βρίσκεται ήδη στη φυλακή. Η αμερικανική «δαγκάνα» δεν αστειεύεται πλέον.

Η Σομαλική πειρατεία συνεχίζει να απειλεί την παγκόσμια ναυσιπλοΐα, με τελευταίο θύμα ένα ελληνικό πλοίο με λιβεριανή σημαία. Στη Ρουμανία πραγματοποιούνται έντονες και βίαιες διαδηλώσεις για τα μέτρα λιτότητας της χώρας, την ίδια στιγμή που και στην Ισπανία ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για τα επιπλέον μέτρα που πρόκειται να επιβάλλει ο Θαπατέρο.

Κάπου εδώ κλείνω τον αδόμητο κύκλο των σκέψεων μου. Ως νέος άνθρωπος προβληματίζομαι, απογοητεύομαι, θυμώνω, απορώ, προσπαθώ να αναλύσω και να καταλάβω. Προσπαθώ κάποιες φορές ακόμα και να φανταστώ τι παιχνίδια μπορεί να παίζονται πίσω από όλα αυτά τα διεθνή και εγχώρια γεγονότα που λαμβάνουν χώρα. Πόσα από αυτά που συμβαίνουν σε ένα κράτος και έχουν διεθνή αντίκτυπο είναι τυχαία, πόσα είναι προδιαγεγραμμένα, πόσα έχουν υποκινηθεί από τους ισχυρούς αυτού του κόσμου, πόσα έχουν αμιγώς ντόπιες ρίζες. Chances are I am never going to know. Chances are I will never fully comprehend. Chances are I am just another humble pawn, struggling to survive.

Αργία, ανεργία και αεργία… (Δημοσίευση στην Εφημερίδα Greek News 17/05/2010)


Ευρώπη και Αμερική βάλλονται από την οικονομική κρίση και τις συνεπακόλουθες παρενέργειές της. Η Ευρώπη, οι πολιτικές και στρατηγικές της οποίας χαρακτηρίζονται από την ίδια ράθυμη –δήθεν φιλοσοφημένη- στάση επί παντός επιστητού των χωρών που την αποτελούν, και μετά από την κερδοσκοπική επίθεση σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία, αποφάσισε (επιτέλους) να χτίσει μέτωπο, ρίχνοντας πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ για την προστασία του κοινού νομίσματος. Άργησαν, αλλά τα κατάφεραν. Νόμιζαν ότι η Ελλάδα θα ήταν η μόνη χώρα που θα προσβαλλόταν από την οικονομική κρίση. Η Μέρκελ καθυστερούσε λόγω των εκλογών στην περιοχή Ρήνου-Βεστφαλίας, τις οποίες εντέλει και έχασε, ενώ η Ε.Ε που χορεύει στους ρυθμούς της Γερμανίας, υιοθέτησε εξίσου αργά αντανακλαστικά.

Η Ελλάδα θα παλέψει τώρα με το δικέφαλο «τέρας» Ε.Ε και ΔΝΤ, σε μια ύστατη προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης στη δημοσιονομική της κατάσταση… Και αν αυτό ήταν το μόνο πρόβλημα, θα ήμασταν όλοι καλά. Η Ελλάδα όμως έχει να παλέψει σε πολλαπλά μέτωπα και όχι μόνο σε αυτό της οικονομίας. Αναμένουμε όλοι με μεγάλο ενδιαφέρον την επίσκεψη Ερντογάν (η οποία ελπίζουμε ότι δεν θα καταλήξει με τη γνωστή καταστροφή της Αθήνας από τους «γνωστούς», εκ των οποίων μαγικά κανείς δε συλλαμβάνεται ποτέ), αφού οι Τούρκοι ξαφνικά και πολύ ύποπτα θα έλεγα προβάλλονται ως εξαιρετικά φιλικοί, διπλωματικοί και διαλλακτικοί. Με δηλώσεις του τύπου «Να μειώσουμε, αμφότερες οι χώρες, τους αμυντικούς μας εξοπλισμούς», «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και μπορούμε ίσως να βοηθήσουμε», «Δεν θέλουμε να δημιουργούνται προβλήματα με τους γείτονες» και άλλα παρόμοια. Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει τη σφυρηλάτηση συμφωνιών για τουρισμό, ανάπτυξη και συνεργασία. Ελπίζουμε μόνο ότι όλα αυτά δεν συσχετίζονται με την κηδεμονία του Αιγαίου, κάτι που ακούγεται πάρα πολύ έντονα. Κάτι που για εμάς τους Έλληνες θα ήταν ένα εφιαλτικό σενάριο, που φυσικά δεν συγκρίνεται με αυτό της απώλειας του 13ου και 14 μισθού ή την αύξηση του ΦΠΑ. Κάτι τέτοιο θα ήταν απλά μια αδιανόητη εξέλιξη.

Τι γίνεται όμως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού; Η αλήθεια είναι ότι βλέποντας τον Ομπάμα τις προάλλες, μετά την απόφαση της Ε.Ε να ανεβάσει το προστατευτικό τείχος ενάντια στην κερδοσκοπία, φάνηκε ελαφρά απογοητευμένος. Τι κρίμα! Ίσως θα ήταν καλύτερο να επικεντρωθεί στα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα on his own turf. Ας αφήσουμε τις οικονομικές αναλύσεις στους οικονομολόγους, αναφέροντας απλά ότι το έλλειμμα των ΗΠΑ έχει εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες, και ας περάσουμε σε ένα εξίσου έντονο και σημαντικό πρόβλημα. Αυτό της εργασίας. Ή μάλλον της έλλειψής της.

Από ότι φαίνεται πολλές από τις δουλειές που χάθηκαν εξαιτίας της κρίσης, δεν πρόκειται να επανέλθουν. Τα τελευταία δύο χρόνια στην Αμερική, η αδύναμη οικονομία έδωσε απλά το έναυσμα στους εργοδότες να απολύσουν εκατομμύρια κόσμο –όπως γραμματείς, ταξιδιωτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους στην αυτοκινητιστική βιομηχανία-, οι οποίοι ουσιαστικά παραμερίστηκαν και λόγω της κρίσης, της ανάπτυξης της τεχνολογίας, αλλά και λόγω του διεθνούς εμπορίου.

Η σταδιακή μείωση των θέσεων αυτών βέβαια θα μπορούσε να γίνει λιγότερο αισθητή, μέσω εξαγορών, λιγότερο μαζικών απολύσεων και πιο αργών διαδικασιών. Αλλά λόγω της ύφεσης, τα πράγματα έπρεπε από ότι φαίνεται να επισπευσθούν. Η δυσμενής αυτή κατάσταση είναι περισσότερο έντονη για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά και τους πιο έμπειρους, ειδικά στον τομέα της γραμματειακής υποστήριξης. Υπολογίζεται ότι περίπου 1,7 εκατομμύρια Αμερικανοί, που κατείχαν παρόμοιες διοικητικές θέσεις όταν ξέσπασε η κρίση, δεν απασχολούνται πλέον στον ίδιο τομέα. Υπήρχαν δε και παρόμοιες εργασίες, οι οποίες περικόπηκαν και μάλλον δεν πρόκειται να επανέλθουν. Ο αριθμός εκείνων που εργάζονται σε εκτυπωτές μεγάλης παραγωγής έπεσε στο μισό από το πρώτο τετράμηνο του 2007 μέχρι και το τελευταίο τετράμηνο του 2009. Αντίστοιχα ο αριθμός των ταξιδιωτικών πρακτόρων μειώθηκε κατά 40%. Το τελευταίο δεν μας εντυπωσιάζει, αφού οι περισσότεροι πλέον κάνουν τις κρατήσεις τους μέσω του διαδικτύου, όπου και υπάρχει η δυνατότητα οπτικής επαφής με τα δωμάτια των ξενοδοχείων και ενδελεχείς περιγραφές υπηρεσιών, παροχών και εγκαταστάσεων.

Βέβαια, από την άλλη αυτή η «δημιουργική εργασιακή καταστροφή» μπορεί να είναι και ευεργετική για την οικονομία… ίσως. Με την απομάκρυνση λιγότερο αποδοτικών υπαλλήλων, όπως ένας γραμματέας ή ένας ταξιδιωτικός πράκτορας, και με την αντικατάστασή τους από εξωτερικούς συνεργάτες ή απλά από υπολογιστές, οι επιχειρήσεις ίσως γίνουν πιο ανταγωνιστικές, αλλά και με λιγότερα πάγια έξοδα. Χρόνο με τον χρόνο άλλωστε η ανάπτυξη της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ ήταν η υψηλότερη των τελευταίων 50 ετών, εκτοξεύοντας στην κυριολεξία τα κέρδη των εταιρειών στα ύψη και βοηθώντας την οικονομία. Όμως ο ανθρώπινος παράγοντας δεν πρέπει ποτέ να πάψει να αποτελεί προτεραιότητα. Γιατί ο ανθρώπινος παράγοντας είναι εκείνος που δίνει ψυχή και κάνει τη διαφορά στην εργασία.

Σύμφωνα με οικονομολόγους, τα εκατομμύρια των εργαζομένων που είναι πλέον άνεργοι εδώ και μήνες, αν όχι χρόνια, είναι πιθανόν να παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση ακόμα και μετά την πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας. Και αυτό θα συμβεί, καθώς οι εργασίες, αλλά και τα προσόντα τους δεν πρόκειται να επανέλθουν στη μόδα. Η ζήτηση για ολοένα και διαφορετικά προσόντα αυξάνεται και μεταμορφώνεται δυσανάλογα με το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό και έτσι καθίσταται σταδιακά πιο δύσκολο, για μια μερίδα ανθρώπων, να αποκτήσουν αυτές τις γνώσεις και τα προσόντα.

Δυστυχώς προς το παρόν δεν υπάρχει εύκολη λύση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Τα συνηθισμένα μέτρα ενάντια στην ανεργία –όπως επιδόματα και κουπόνια- είναι προσωρινά και φυσικά δεν βοηθούν στην αποκατάσταση των ανέργων. Μάλιστα θα έλεγα ότι παρατείνουν την απελπισία τους.

Η αλήθεια είναι ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και των συνηθειών μας έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τόσο την προσωπική, όσο και την επαγγελματική μας ζωή. Οι ατζέντες και τα ημερολόγια έχουν αντικατασταθεί με Blackberrys και iPhones, τα ταξίδια μας, όπως είπαμε, από το Expedia, το RatesToGo κ.λπ., οι θυρωροί και οι receptionist από το ηχητικό ταχυδρομείο –που είναι και πιο αξιόπιστο. Έτσι, όποιος προσλαμβάνεται πλέον σίγουρα πρέπει να διαθέτει διαφορετικού είδους προσόντα και μάλλον περισσότερο συνδυαστικά, έτσι ώστε να μπορεί να καλύπτει περισσότερες των μια θέσεων. Και για να το θέσουμε πιο απλά, οι επιχειρήσεις πλέον ψάχνουν για τον απόλυτο «άνθρωπο για όλες τις δουλειές». Τον άνθρωπο που θα τους καλύψει 3-4 θέσεις εργασίας, με το ¼ του μισθού που θα δινόταν αν υφίσταντο αυτοί οι υπάλληλοι.

Οι οικονομολόγοι –ελπίζω όχι αυτοί που μας έφεραν στο παρόν οικονομικό χάος- υποστηρίζουν ότι αυτού του είδους η δομική αλλαγή θα λαμβάνει χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα –δεν πρόκειται δηλαδή για κάτι που γίνεται overnight-, και το πιο σημαντικό είναι ότι επιταχύνεται από την ύφεση την οικονομίας. Δυστυχώς, από ότι διαφαίνεται, η δομική αλλαγή αυτή θα έχει περισσότερες επιπτώσεις αυτή τη φορά. Το ποσοστό των ανέργων έχει αυξηθεί κατά 50%, τους τελευταίους μήνες, βυθίζοντας στην απελπισία πάρα πολύ κόσμο, όπως και τις οικογένειές τους. Γιατί η έλλειψη εργασίας δεν πλήττει μόνο τον ίδιο τον εργαζόμενο, αλλά και τον κοινωνικό και οικογενειακό του περίγυρο. Το ποσοστό λοιπόν των ανέργων που αναζητούν εργασία πάνω από 6 μήνες είναι 45,9%, ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο των τελευταίων 6 δεκαετιών, σύμφωνα με τα Labor Statistics. Το ερώτημα είναι λοιπόν ποια θα πρέπει να είναι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί?

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε δημόσια ότι η ιδέα της δομικής ανεργίας αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, ενώ απέδωσε ελάσσονα βαρύτητα στην ιδέα και την ανάγκη μιας ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση έριξε κονδύλια για την τόνωση της οικονομίας, καθώς και περαιτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ωφελήσουν κυρίως τις νέες εργασίες στον τομέα της τεχνολογίας.

Στην Ελλάδα αλήθεια τι κάνουμε; Αυξάνουμε τον ΦΠΑ, κόβουμε μισθούς –αλλά ως συνήθως βέβαια οι βουλευτές και οι εργαζόμενοι στη Βουλή στο απυρόβλητο-, απελευθερώνουμε το περιθώριο απολύσεων –και πάλι το Δημόσιο στο απυρόβλητο- και με τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών σε δυσθεώρητα ύψη, περιμένουμε να κινηθεί η αγορά. Η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, αλλά η διαφορά με την Αμερική είναι ότι η Ελλαδίτσα είναι ένα μικρό –όμορφο- οικόπεδο. Αν δεν υπάρχει ανάπτυξη και υποδομή –παντός είδους- πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας; Ελπίζουμε όχι με μερικές ακόμα προσλήψεις στο Δημόσιο, για να χρυσωθεί το χάπι. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η περαιτέρω διόγκωση του Δημόσιου Τομέα και η αεργία. Φτάνουν πια οι προκηρύξεις και οι προσλήψεις από τα παράθυρα. «Το σπίτι γέμισε…»…

Μια αδιανόητη τραγωδία… μια δακρυσμένη Ελλάδα


Σκοτείνιασε η Ελλάδα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Με δάκρυα στα μάτια, σοκ και βαθιά θλίψη παρακολουθούμε τα γεγονότα που διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας. Τρεις νεκροί άνθρωποι. Τρεις αθώοι συμπολίτες μας, εργαζόμενοι, πέθαναν από ασφυξία στο υποκατάστημα της Marfin Bank στην οδό Σταδίου 23. Δύο γυναίκες, εκ των οποίων η μια ήταν 30 ετών και έγκυος 4 μηνών, και ένας άντρας δεν κατάφεραν να διαφύγουν από το φλεγόμενο κτίριο, μετά τη ρίψη βροχής μολότοφ. Τρεις άνθρωποι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ. Τρεις νέοι άνθρωποι δεν πρόλαβαν να ζήσουν και πέθαναν δίπλα στα γραφεία τους...

Το Σύνταγμα φλέγεται. Μαζί του τα Εξάρχεια και ο χώρος γύρω από το Πολυτεχνείο.

Δύο κτίρια φλέγονται και από ότι φαίνεται έχουν καταστραφεί ολοσχερώς στις λεωφόρους Αμαλίας και Συγγρού. Δεκάδες άνθρωποι έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομεία, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 50 προσαγωγές. Η Αθήνα μια πόλη φάντασμα και η Ελλάδα μια χώρα σε πένθος. Δεκάδες καταστήματα έχουν καταστραφεί, αυτοκίνητα έχουν καεί, αστυνομία, περιπολικά, πυροσβεστικά περιπολούν και οι γνωστές ομάδες κουκουλοφόρων, άνευ συναίσθησης και ψυχής, καταστρέφουν τα πάντα. Ήταν σίγουρο ότι με τέτοιο μένος σήμερα θα χυνόταν αίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται αυτή τη στιγμή, έξω από την τράπεζα που τυλίχθηκε στις φλόγες έλαβε χώρα μια αδιανόητη συζήτηση. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι βρισκόταν μπροστά την ώρα που το κτίριο της τράπεζας καιγόταν. Ένα πυροσβεστικό και αστυνομικοί ήταν έτοιμοι να επέμβουν για να απεγκλωβίσουν τους εργαζόμενους και την ώρα που πλησίαζαν, οι κουκουλοφόροι τους σταμάτησαν και μάλιστα κατέβασαν από το πυροσβεστικό τον οδηγό και τους πυροσβέστες. Όταν εκείνοι είπαν ότι υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στην τράπεζα, οι κουκουλοφόροι απάντησαν: «Να καούν. Είναι υπάλληλοι μιας τράπεζας».

Η σημερινή πορεία ήταν πραγματικά συγκλονιστική με συμμετοχή τουλάχιστον 25.000 ανθρώπων• μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων 50 χρόνων. Μια πορεία που ξεκίνησε ειρηνικά –όπως όφειλε να είναι. Μια πορεία οργανωμένη και καλώς φρουρούμενη. Μια πορεία ανθρώπων που αναρωτιούνται γιατί πρέπει να πληρώσουν τη νύφη της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας και γιατί πρέπει να παραδοθεί η Ελλάδα άνευ όρων στα κοράκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η ακαδημαϊκή ερώτηση που πήγαν τα λεφτά έχει απαντηθεί εδώ και χρόνια, αλλά μόλις τώρα ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Τώρα ο κόσμος βρέθηκε vis-à-vis με τη μείωση των μισθών, των δεδουλευμένων και των συντάξεών τους. Τώρα ο κόσμος κατανόησε ότι όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι έτρωγαν, όλα αυτά τα χρόνια που ο δημόσιος τομέας διογκωνόταν, όλα αυτά τα χρόνια που το δημόσιο χρήμα κατασπαταλείτο, κάποιος κάποτε θα πλήρωνε τη νύφη.

Οι χειρότεροι φόβοι μας βγήκαν αληθινοί και εικάζω δυστυχώς ότι όλα αυτά που έλαβαν χώρα σήμερα θα είναι μόνο η αρχή. Έχουμε παράδοση άλλωστε στις βίαιες και αιματηρές εξεγέρσεις. Η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά τους ενόχους. Ο κόσμος ξέρει πολύ καλά ποιος έφαγε και ποιος έτρωγε εδώ και χρόνια. Ο κόσμος ξέρει ποιοι έφαγαν εκατομμύρια από τις αποταμιεύσεις των πολιτών στο χρηματιστήριο, ποιοι έφαγαν εκατομμύρια στο Βατοπέδι και ποιοι έχτιζαν βίλες και κυκλοφορούσαν με 20μετρα ιστιοφόρα. Ο κόσμος ξέρει, γι’ αυτό αντιδρά…

Ο πρωθυπουργός μιλά αυτή τη στιγμή στη Βουλή, η οποία είναι κατά το 85% πλήρης βουλευτών, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ και λιγότερο του ΚΚΕ. Πριν από περίπου μία ώρα έλαβε χώρα μια εντονότατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, και της προέδρου του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Σε δικαιολογημένο ίσως παραλήρημα, ο κ. Καρατζαφέρης ρώτησε την κ. Παπαρήγα: «Ξεκαθαρίστε τη θέση σας! Το ΠΑΜΕ φώναζε πριν από λίγο ‘ΚΑΨΤΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΡΑ’». Η Παπαρήγα απάντησε σε εξίσου έντονο τόνο… απλά δε γνωρίζουμε που ακριβώς στηριζόταν, αφού το ΠΑΜΕ είναι η συνδικαλιστική φωνή του ΚΚΕ. Και ο νοών νοείτο… Μόλις έληξε και η σύντομη ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, σε διαφορετικό τόνο από ότι εκείνη του πρωθυπουργού. Σε τόνο ομοψυχίας και πιο επικεντρωμένου στα σημερινά γεγονότα.

Αυτές οι στιγμές θυμίζουν έντονα τις εξεγέρσεις των φοιτητών του Δεκέμβρη του 2008 και του 2009. Θυμίζουν στιγμές που θέλαμε να βάλουμε πίσω μας, που θέλαμε να ξεχάσουμε. Ναι, στη Δημοκρατία υπάρχει χώρος και για πορείες και για διαδηλώσεις και για απεργίες. Δεν υπάρχει όμως απολύτως κανένας χώρος για τέτοια βία και μάλιστα εκτοξευόμενη σε αθώους ανθρώπους. Δεν υπάρχει ούτε εκατοστό ανοχής για τους δολοφόνους.

Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα? Που βαδίζει η χώρα? Οικονομικά, γεωγραφικά, κοινωνικά, δημογραφικά και πολιτικά? Οικονομικά έχουμε το υπέρογκο χρέος, την αδυναμία –άνευ βοήθειας- πληρωμών μισθών και συντάξεων, σχεδόν μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ένα διάτρητο δημοσιονομικό σύστημα. Γεωγραφικά περιτριγυριζόμαστε από κοράκια, ξεκινώντας από τους Τούρκους που περνοδιαβαίνουν στο Αιγαίο και διεκδικούν νησιά και εδάφη στη Βόρεια Ελλάδα. Οι Σκοπιανοί που δηλώνουν Μακεδόνες και είναι έτοιμοι για κάθοδο ακόμα και στη Θεσσαλονίκη, εικόνες της οποίας βρίσκονται στα χαρτονομίσματά τους. Ακόμα και οι Γερμανοί που ονειρεύονται την Ακρόπολη, την Κέρκυρα και τις ακατοίκητες βραχονησίδες. Η κοινωνική κατάσταση κρίνεται ανεξέλεγκτη. Με ανθρώπους που αρνούνται να πληρώσουν τα σπασμένα. Με ανθρώπους που δεν αντέχουν άλλο να πληρώνονται 500 και 600 ευρώ και να βλέπουν τις τιμές των προϊόντων να εκτοξεύονται στα ύψη, σε συνδυασμό με το ΦΠΑ στο 21 και κατόπιν στο 23%. Δεν αντέχουν να βλέπουν τους πολιτικούς, πρώην και νυν, να γλεντοκοπάνε, ενώ οι ίδιοι καλούνται να ζήσουν με τα μισά σχεδόν από όσα ζούσαν μέχρι τώρα. Η δημογραφική κατάσταση της χώρας είναι εξίσου τραγική, αφού οι Έλληνες πια δεν γεννούν και η μετανάστευση –παράνομη και μη- είναι πλέον αθρόα και από διάφορα κράτη του κόσμου. Το αστείο είναι ότι όλοι οι ξένοι γεννάνε. Σε λίγο η Ελλάδα θα είναι σίγουρα η χώρα των μεταναστών και όχι των Ελλήνων. Πολιτικά… το κερασάκι στην τούρτα. Από τη δεκαετία του ’80 και μετά η πλήρης διαφθορά, ρουσφετολόι και σπατάλες άνευ προηγουμένου από αμφότερα τα δύο μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία. Κανείς βρε δε βρέθηκε να ενδιαφερθεί γι’ αυτόν τον τόπο? Κανείς δε βρέθηκε να βάλει μια τάξη? Κανείς δε βρέθηκε να βάλει το Εμείς πάνω από το Εγώ και οι Δικοί μου? Κανείς? Ντροπή. Ντροπή και στους 300. Νυν και πρώην. Ντροπή σ’ αυτούς που μας γονάτισαν. Ντροπή σε αυτούς που δεν έβαλαν τη χώρα τους πάνω από τη τσέπη και την καρέκλα τους. Ντροπή στους κλέφτες. Ντροπή στους καταδότες…