Οι 2 μικρής κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα

Δύο ύποπτα πρόσφατα γεγονότα, που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ, κάνουν τις αμερικανικές αρχές να φοβούνται πως διάφορα εξτρεμιστικά γκρουπ, που δραστηριοποιούνται στο Πακιστάν και συσχετίζονται με την Αλ Κάιντα, σχεδιάζουν μικρού βεληνεκούς τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αμερική, που δύσκολα θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν. Το ένα είχε να κάνει με δύο άντρες οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι σχεδίαζαν να επιτεθούν σε μια Δανέζικη εφημερίδα, που εδράζει στο Σικάγο, επειδή δημοσίευε καρτούν με τον προφήτη Μοχάμετ. Το άλλο είχε να κάνει με τον 24χρονο οδηγό ενός λεωφορείου στο Ντένβερ, που ενεπλάκη σε σχέδιο τοποθέτησης εκρηκτικών. Και στις δύο περιπτώσεις, οι κατηγορούμενοι κατοικούν στην Αμερική, έχουν ταξιδέψει στο Πακιστάν και έχουν εκπαιδευτεί από εξτρεμιστικά γκρούπ που συσχετίζονταν με την Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με έγγραφα του FBI, ο David Coleman Headley, 49 ετών, που είναι ο κατηγορούμενος από το Σικάγο, συνάντησε τον Ilyas Kashmiri, που θεωρείται ένας από τους πλέον επικίνδυνους ισλαμιστές τρομοκράτες. Ο Jarret Brachman, σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης για θέματα τρομοκρατίας, είπε γι΄αυτόν ότι "είναι ένας οπορτουνιστής, διαθέτει στρατηγικό μυαλό, έχει γνώση του τόπου του, αλλά και global agenda". Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι οι κατηγορούμενοι και στις δύο περιπτώσεις έχουν απείρως μεγαλύτερη επίγνωση των πράξεών τους και είναι πολύ καλύτερα οργανωμένοι και εκπαιδευμένοι από εκείνους που συμμετείχαν στις επιθέσεις της 9/11. Επίσης, παρόλο που οι επιθέσεις ήταν σαφώς μικρότερου βεληνεκούς, οι δράστες είχαν ταξιδέψει στο Πακιστάν και έλαβαν ειδική εκπαίδευση. Μία επίσης σημαντική πληροφορία ήταν ότι ο Najibullah Zazi, ο οδηγός του λεωφορείου, έδρασε βάσει μεθοδολογίας παρόμοιας με εκείνη που ακολουθήθηκε στις επιθέσεις που έλαβαν χώρα στη Μαδρίτη το 2004 και στο Λονδίνο το 2005.

Σύμφωνα με τον J. Patrick Rowan, πρώην δικηγόρο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αυτές οι τελευταίες περιπτώσεις ενδεχομένως να σημαίνουν μια στροφή σε μικρότερης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις. Υποστηρίζει όμως ότι η Αλ Κάιντα πάντα θα θέλει να πραγματοποιήσει κάτι παρόμοιο, ή και πιο ουσιαστικό, σε σύγκριση με την 11η Σεπτεμβρίου. Παρόλα αυτά, τα τελευταία γεγονότα ίσως και να αποδεικνύουν το αντίθετο. Ίσως μια αναθεώρηση της στρατηγικής τους? Κάτι που ενδεχομένως να είναι πιο ύπουλο και ανησυχητικό, αφού οι μικρότερες επιχειρήσεις είναι και πιο δύσκολο να ανιχνευθούν και να αναχαιτιστούν.

Ο Kashmiri, 45 ετών σήμερα, έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλά αντάρτικα. Ώς Πακιστανός στρατιωτικός εκπαιδευτής Αφγανών mujahideen, έχασε το ένα του μάτι κατά τη διάρκεια εμπλοκών με Ρωσικές δυνάμεις, τη δεκαετία του '80, ενώ μετά έγινε διάσημος, καταφέρνοντας να δραπετεύσει από φυλακές της Ινδίας, όπου και βρισκόταν για δύο χρόνια.  Μετά τον Ιούλιο του 2007, ο Kashmiri μετέφερε τη δράση του στο Βόρειο Waziristan και συνεργάστηκε με μέλη της Αλ Κάιντα και των Πακιστανών Ταλιμπάν. Ενώ έχει επικηρυχτεί ως ο τέταρτος πιο διαβόητος καταζητούμενος από το Υπουργείο Εσωτερικών του Πακιστάν.

Σύμφωνα με τις Αντιτρομοκρατικές Αρχές των ΗΠΑ, ο Kashmiri συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλέον επικίνδυνους στρατιωτικούς ηγέτες του Πακιστάν, κυρίως λόγω της εκπαίδευσης που έχει λάβει, την εμπειρία του ως κομμάντο, αλλά και το στρατηγικό του όραμα να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε Δυτικούς στόχους, όπως λόγου χάριν, στην Δανέζικη εφημερίδα. Είναι γνωστό πως η Αλ Κάιντα προσπαθεί εδώ και χρόνια να κινητοποιήσει και να στρατολογήσει όλο και περισσότερα "φυντάνια". Φαίνεται ότι πλέον οι σπόροι που φύτεψε, άρχισαν να φυτρώνουν και να εξαπλώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.