Βιβλιοπαρουσίαση «Σκιές της πόλης» - 12/10


Βιβλιοπαρουσίαση «Σκιές της πόλης»

Με πολύ συγκίνηση παρακολούθησα την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λιόλιου «Σκιές στην πόλη», που αναφέρεται στην αναπαράσταση του διωγμού των Εβραίων της Βέροιας. Το βιβλίο είναι  γραμμένο εξαιρετικά, με δομή, συνοχή, μαρτυρίες, φωτογραφικό υλικό και αναλυτικό index. Η πένα του συγγραφέα, ο οποίος έχει δημοσιεύσει ένα ακόμα βιβλίο (που αναφέρεται στην εικασία της ύπαρξης Εβραϊκής παρουσίας στο νησί της Σίφνου), αλλά και πλήθος πιο σύντομων άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας, της Γερμανίας και του Ισραήλ, είναι δυνατή, γλαφυρή, παραστατική, μεταφέροντάς σε στην πραγματικότητα των εικόνων και των καταστάσεων που περιγράφει.

Την εκδήλωση, που έλαβε χώρα στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, την περασμένη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, παρακολούθησαν περίπου 150 άτομα. Στην συζήτηση έλαβαν μέρος γνωστοί πανεπιστημιακοί αλλά και εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού χώρου, όπως ο καθηγητής Θάνος Βερέμης, ο Νίκος Μπακουνάκης του Βήματος, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης της Νέας Εστίας, αλλά και ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Μωυσής Κωνσταντίνης. Μετά το πέρας της παρουσίασης έγινε μίνι συζήτηση, μεταξύ του συγγραφέα, ιστορικών αλλά και Εβραίων που ζουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η πιο όμορφη στιγμή όμως ήταν μετά το τέλος της παρουσίασης και της συζήτησης, όταν προβλήθηκε ένα φιλμάκι, περίπου 10 λεπτών. Στο φιλμάκι αυτό, το οποίο άνετα θα μπορούσε να υποβληθεί ως συμμετοχή σε ανάλογο φεστιβάλ ή διαγωνισμό, περιείχε φωτογραφίες από το βιβλίο, αλλά και πρόσθετο αρχειακό υλικό, και συνοδευόταν από εκπληκτικό ήχο, όχι μόνο μουσικής αλλά και από χαμόγελα παιδιών. Η δομή του φιλμ συσχετιζόταν άμεσα με τη δομή του βιβλίου και εμπλουτίστηκε από κίνηση σκιών επάνω στο στατικό φωτογραφικό υλικό. Αυτό έδωσε μια μοναδικά συγκινητική χροιά στην εξαιρετικά σοβαρή συζήτηση που προηγήθηκε. Περιμένουμε και άλλα βιβλία από τον κύριο Λιόλιο. Ίσως και περισσότερο μυθιστορηματικού ύφους, μιας και η πένα του θα δικαιολογούσε τη στροφή σε πιο γλαφυρό και λιγότερο στυλιζαρισμένο λόγο.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.