Πανεπιστημιακές σπουδές στην Ιταλία


I. Η εμπειρία της εκπαίδευσης

Η Ιταλία, ιδιαίτερα λόγω της κοντινής της απόστασης από την Ελλάδα, είναι πολύ δημοφιλής στους Έλληνες υποψήφιους φοιτητές, ειδικά στους τομείς της Ιατρικής, της Αρχιτεκτονικής, της Φαρμακευτικής και των Καλών Τεχνών. Η χώρα μάς είναι ιδιαίτερα οικεία, αφού τόσο οι άνθρωποι όσο και το μεσογειακό τοπίο, μοιάζουν με αυτά της Ελλάδας. Η Ιταλία είναι πανέμορφη, με πλούσια ιστορία και με καταπληκτική αρχιτεκτονική σε πόλεις, όπως η Βενετία, η Ρώμη, η Φλωρεντία, το Μιλάνο κ.ά. Επίσης, έχει διαδραματίσει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Ευρώπης, ξεκινώντας την περίφημη εκπαιδευτική της αναρρύθμιση, που πήρε την ονομασία «Bologna Process».

Το ακαδημαϊκό έτος χωρίζεται σε δύο εξάμηνα. Το πρώτο ξεκινά το Σεπτέμβριο και τελειώνει τον Ιανουάριο και το δεύτερο ξεκινά το Φεβρουάριο και τελειώνει τον Ιούλιο. Η ακριβής διάρκεια διαφέρει από ίδρυμα σε ίδρυμα, αλλά γενικά το κάθε εξάμηνο διαρκεί περίπου 20 βδομάδες, 14 από τις οποίες είναι αφιερωμένες σε παραδόσεις και 6 σε εξετάσεις.

Η γνώση της ιταλικής γλώσσας είναι απαραίτητη πριν τη φοίτησή σας, όχι μόνο γιατί τα μαθήματα γίνονται στα Ιταλικά, αλλά και επειδή γενικά οι Ιταλοί δε μιλούν κάποια άλλη γλώσσα. Η φοιτητική ζωή εξαρτάται από την πόλη, στην οποία βρίσκεστε. Προφανώς στις μεγαλύτερες πόλεις υπάρχουν περισσότερες επιλογές για διασκέδαση κ.λπ.. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε λεπτομέρειες του τρόπου διαβίωσης είναι να μιλήσετε με ντόπιους φοιτητές, με το γραφείο αλλοδαπών φοιτητών, αλλά και με μέλη των φοιτητικών οργανώσεων του κάθε πανεπιστημίου.

Το κόστος ζωής είναι σαφώς χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας, ενώ το κόστος των διδάκτρων ενός προπτυχιακού φοιτητή κυμαίνεται μεταξύ 850-1.000 € ετησίως, ανάλογα με το πανεπιστήμιο, αλλά και το πρόγραμμα που ακολουθείται. Είναι προφανές ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ακριβότερα από τα δημόσια. Οι μεταπτυχιακές σπουδές, από την άλλη, κοστίζουν πιο ακριβά, ενώ σε επίπεδο διδακτορικού, υπάρχει η δυνατότητα απόκτησης Grant από το πανεπιστήμιο, που μπορεί να μηδενίσει εντελώς τα δίδακτρα.

Δυστυχώς, τα περισσότερα πανεπιστήμια δε διαθέτουν κοιτώνες για τους φοιτητές, που σημαίνει ότι πρέπει οι ίδιοι να φροντίσουν για τη διαμονή τους off-campus. Το μηνιαίο κόστος διαμονής είναι περίπου 200€, σε κεντρικές και νότιες περιοχές της Ιταλίας, και 280€, στη Ρώμη και άλλες πόλεις της βόρειας Ιταλίας, για ένα δωμάτιο σε διαμέρισμα, με άλλους συγκατοίκους.

ΙΙ. Τα πτυχία που προσφέρονται

Η δομή του εκπαιδευτικού συστήματος της Ιταλίας επιτρέπει στους φοιτητές να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους σε μεγαλύτερο διάστημα από ότι στην Αγγλία ή την Αμερική. Τα προπτυχιακά προγράμματα διαρκούν 4 χρόνια, με εξαίρεση την Ιατρική και την Αρχιτεκτονική που διαρκούν 6. Παρόλα αυτά, πολύ λίγοι φοιτητές τελειώνουν μέσα στο παραπάνω διάστημα. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα διαρκούν 2 χρόνια, ενώ τα διδακτορικά το λιγότερο 3 χρόνια. Το διδακτορικό πρόγραμμα πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει πρωτότυπη έρευνα σε συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο.

Τα πιο δημοφιλή πτυχία που προσφέρονται είναι τα προπτυχιακά (Diploma di Laurea), τα μεταπτυχιακά (Diploma di Specializzazione) και το διδακτορικό (Dottorato di Ricerca). Υπάρχει όμως και πληθώρα πιστοποιητικών, που παρέχονται μετά από φοίτηση 1-2 ετών.

ΙΙΙ. Υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών

Αφού επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων που σας ενδιαφέρουν και καταλήξετε σε ποια από αυτά θα κάνετε αίτηση, πρέπει να προχωρήσετε στη διαδικασία συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών. Μη ξεχνάτε ότι η διαδικασία αυτή ενδεχομένως να είναι χρονοβόρα, οπότε πρέπει να ξεκινήσετε νωρίς. Παρόλα αυτά, στα Ιταλικά πανεπιστήμια υπάρχει μια ευελιξία στις ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων, μέχρι και το καλοκαίρι πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, στο οποίο ενδιαφέρεστε να εγγραφείτε.

Για να γίνετε δεκτοί σε προπτυχιακά προγράμματα, πρέπει να έχετε τα παρακάτω:
• Απολυτήριο Λυκείου 12ετούς φοίτησης, επικυρωμένο και μεταφρασμένο.
• Επαρκή γνώση της Ιταλικής γλώσσας.

Για να γίνετε δεκτοί σε μεταπτυχιακά προγράμματα πρέπει να έχετε τα παρακάτω:
• Απολυτήριο Λυκείου (12ετούς φοίτησης)
• Πρώτο πτυχίο (επικυρωμένο και μεταφρασμένο)
• Αναλυτική βαθμολογία πρώτου πτυχίου (επικυρωμένη και μεταφρασμένη)
• Επαρκή γνώση της Ιταλικής γλώσσας

Κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα, εκτός από τα παραπάνω, ενδεχομένως να έχει και επιπρόσθετες προϋποθέσεις εισαγωγής, ειδικά σε προγράμματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής.

Για την εισαγωγή σας σε διδακτορικό πρόγραμμα, πρέπει να έχετε:
• Μεταπτυχιακό (90-120 ακαδημαϊκών μονάδων)
• Επικυρωμένα και μεταφρασμένα πτυχία και αναλυτικές βαθμολογίες
• Επαρκή γνώση της Ιταλικής γλώσσας
• Να περάσετε εξετάσεις εισαγωγής (Concorso)

Αν ενδιαφέρεστε να σπουδάσετε στην Ιταλία, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών (www.iic.gr), στην οποία θα βρείτε ολοκληρωμένη λίστα με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ιταλίας, τα προγράμματα εκμάθησης της Ιταλικής και τη ζωή στη γειτονική χώρα. Επίσης, πληροφορίες για τις σπουδές στην Ιταλία μπορείτε να αναζητήσετε και στην Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα (Ιωάννη Σούτσου 11, Γκύζη, Τηλέφωνο: 210 6438668 και fax: 210 6438845).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.