Πανεπιστημιακές σπουδές στη Γερμανία (δημοσίευση στο www.in.gr)

Ι. Η εμπειρία της εκπαίδευσης

Η Γερμανία είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία, πολυεθνική κοινωνία και εξαιρετικό εκπαιδευτικό σύστημα, που επικεντρώνεται περισσότερο στη θεωρία και την έρευνα. Αυτή τη στιγμή προσφέρονται περισσότερα από 4.600 προπτυχιακά και 3.000 μεταπτυχιακά προγράμματα, πολλά από τα οποία γίνονται στην Αγγλική γλώσσα. Οι πιο δημοφιλείς τομείς είναι η Ιατρική, η Νομική, οι Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες, καθώς και η Διοίκηση Επιχειρήσεων και η Εκπαίδευση. Τα πανεπιστήμια της Γερμανίας συνδυάζουν την παράδοση με τις σύγχρονες τεχνολογίες και προσελκύουν καθηγητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο.
Οι υποψήφιοι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν για τη διαμονή τους τόσο τους πανεπιστημιακούς κοιτώνες, όσο και διαμερίσματα off-campus, με ή χωρίς συγκατοίκους. Τα δωμάτια στους κοιτώνες είναι μεν πολύ μικρά, αλλά ταυτόχρονα πολύ οικονομικά και αποτελούν το ιδανικό μέρος για να γνωριστείτε με άλλους φοιτητές. Το κόστος διαβίωσης στη Γερμανία είναι αρκετά υψηλό. Εκτός, λοιπόν, από το κόστος των διδάκτρων, βιβλίων κ.λπ., πρέπει να υπολογίσετε και περίπου 700€ το μήνα, για έξοδα διατροφής, μετακινήσεων κ.ά.
Φροντίστε να ενημερωθείτε έγκαιρα για το κόστος των διδάκτρων, του πανεπιστημίου για το οποίο ενδιαφέρεστε, καθώς ισχύουν ιδιαίτεροι κανόνες για τους αλλοδαπούς φοιτητές. Κάτι επιπρόσθετο που πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι αν για κάποιο λόγο δεν έχετε ολοκληρώσει το πρόγραμμά σας εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος που προβλέπεται, θα επιβαρυνθείτε με επιπλέον κόστος.
Στη Γερμανία, εκτός από τα δημόσια πανεπιστήμια, υπάρχουν και ιδιωτικά. Για την εισαγωγή σας σε αυτά, δεν παίζει ρόλο μόνο το καλό ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά και οι εξω-ακαδημαϊκές σας δεξιότητες, η αποφασιστικότητα και οι πρωτοβουλίες σας. Η φοίτηση σε ιδιωτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν εγγυάται απαραίτητα την επιτυχή επαγγελματική σας αποκατάσταση (όπως ας πούμε συμβαίνει στις ΗΠΑ ή τη Μ. Βρετανία), θέτει όμως γερά θεμέλια για την επίτευξή της.

ΙΙ. Τα πτυχία που προσφέρονται

Το ακαδημαϊκό έτος χωρίζεται σε δύο εξάμηνα. Το χειμερινό διαρκεί από 1η Οκτωβρίου μέχρι 31 Μαρτίου και το καλοκαιρινό από 1η Απριλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Υπάρχουν αρκετά breaks κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, αλλά συνήθως οι φοιτητές, κατά τη διάρκειά τους, πρέπει να προετοιμάσουν εργασίες, παρουσιάσεις κ.λπ., ενώ κάποιοι καθηγητές κανονίζουν και εξετάσεις. Πάντως, οι φοιτητές έχουν την ευελιξία να επιλέξουν τα μαθήματα που θέλουν να παρακολουθήσουν και τον καθηγητή, από τον οποίο θέλουν να εξεταστούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες που πρέπει να υπακουστούν.
Στα προπτυχιακά προγράμματα, η φοίτηση χωρίζεται σε δύο μέρη και διαρκεί 3 χρόνια. Κατά τα δύο πρώτα χρόνια, προσφέρονται μαθήματα γενικής κατεύθυνσης και αργότερα μαθήματα εξειδίκευσης. Μετά το πέρας των μαθημάτων γενικής κατεύθυνσης διεξάγονται εξετάσεις και κατόπιν ξεκινά η εξειδίκευση, κατά την οποία οι φοιτητές διδάσκονται μαθήματα που αφορούν αυστηρά τον τομέα που έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν. Πριν την αποφοίτηση διεξάγονται εξετάσεις και, εφόσον ο φοιτητής τις περάσει επιτυχώς, του απονέμεται το Bachelor.
Τα μεταπτυχιακά προγράμματα, από την άλλη, αποτελούν συνδυασμό 2 ή και 3 γνωστικών τομέων και επικεντρώνονται σε μεθοδολογία και θεωρητικές ακαδημαϊκές δεξιότητες, σε αντίθεση με τα προπτυχιακά που επικεντρώνονται σε ένα τομέα και διδάσκονται οι πρακτικές εφαρμογές του. Υπάρχουν πολλά είδη μεταπτυχιακών προγραμμάτων, που βασίζονται είτε στα μαθήματα που έχουν αποκτηθεί κατά το πρώτο πτυχίο, είτε σε παρεμφερή. Προαπαιτούμενο για την εγγραφή σας σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα, είναι το πρώτο πτυχίο.
Για την απονομή του διδακτορικού διπλώματος απαιτείται εξαιρετικό ακαδημαϊκό επίπεδο. Η ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής διαρκεί συνήθως πολλά χρόνια, ενώ επιβλέπεται και διορθώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από συγκεκριμένο καθηγητή.

ΙΙΙ. Υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών
Οι πόρτες των πανεπιστημίων στη Γερμανία είναι ανοιχτές για εκείνους που έχουν καλό ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε θα πρέπει να περάσουν από κάποια τεστ, τα κριτήρια των οποίων ορίζονται από το Ομοσπονδιακό Κράτος. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος ανταγωνισμός για κάποια προγράμματα και για συγκεκριμένα πανεπιστήμια, γι’ αυτό και τον πιο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο βαθμός του πρώτου πτυχίου. Το Γραφείο Αλλοδαπών Φοιτητών υποδέχεται τους ξένους φοιτητές, των οποίων η αίτηση πρέπει να έχει γίνει δεκτή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου για το καλοκαιρινό εξάμηνο και μέχρι τις 15 Ιουλίου για το χειμερινό.
Τα δικαιολογητικά, που πρέπει να συνοδεύουν την αίτησή σας, είναι τα παρακάτω:
· Απολυτήριο Λυκείου (επικυρωμένο και μεταφρασμένο)
· Βιογραφικό
· Φωτογραφία διαβατηρίου
· Αντίγραφο πρώτου πτυχίου (επικυρωμένο και μεταφρασμένο)
· Απόδειξη επαρκούς γνώσης της Γερμανικής γλώσσας
· Αναλυτική βαθμολογία πρώτου πτυχίου
· Επίσημη βεβαίωση ότι ο φοιτητής πληροί τις προϋποθέσεις εισαγωγής, έχοντας περάσει την ανάλογη εξέταση.


Τώρα πλέον, οι υποψήφιοι φοιτητές μπορούν να κάνουν αίτηση σε πολλά, ταυτόχρονα, πανεπιστήμια μόνο με ένα σετ δικαιολογητικών, μέσω της Υπηρεσίας Αιτήσεων Αλλοδαπών Φοιτητών (ΥΑΑΦ). Εκεί θα ελεγχθεί ο προσωπικός φάκελος κάθε φοιτητή και μετά θα δοθεί στα αντίστοιχα πανεπιστήμια. Η ΥΑΑΦ είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Γερμανικής Υπηρεσίας Προγραμμάτων Ανταλλαγής Φοιτητών (DAAD), της Συνόδου Πανεπιστημιακών Υπευθύνων (HRK) και πενήντα πανεπιστημίων. Επίσης, από το 2005, οι υποψήφιοι φοιτητές μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους και ηλεκτρονικά.

Χρήσιμες ιστοσελίδες
·
www.study-in-germany-de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.