Οδηγός υποβολής αιτήσεων σε πανεπιστήμια του εξωτερικού

Η ΑΙΤΗΣΗ : ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ

Η πεμπτουσία ενός μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων βρίσκεται σε τρία βασικά σημεία: ακαδημαϊκή αξία, δικτύωση, περισσότερες ευκαιρίες στην αρένα αναζήτησης εργασίας. Η επιλογή πραγμάτωσης όμως του συγκεκριμένου πτυχίου είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή του εκπαιδευτικού ιδρύματος που το προσφέρει. Το κλειδί για την εισαγωγή στο πρόγραμμα βρίσκεται στην αίτηση, η οποία αποτελεί την εικόνα του υποψηφίου. Η διαδικασία υποβολής της χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και οργάνωση, αφού τα καλά πανεπιστήμια είναι πολύ επιλεκτικά και υπολογίζουν πολλές παραμέτρους πρωτού λάβουν απόφαση για έναν υποψήφιο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ : Το πρώτο βήμα είναι να επιλέξετε τα πανεπιστήμια στα οποία θα υποβάλλετε αίτηση, μετά από συγκριτική ανάλυση και έρευνα. Πρέπει να είστε απόλυτα σίγουροι ότι το πανεπιστήμιο που θα επιλέξετε προσφέρει αυτά που θέλετε και θα συμβάλλει στην επίτευξη των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών σας στόχων.

 Αποφασίστε σε ποιά πανεπιστήμια θα κάνετε αίτηση. Αν ενδιαφέρεστε για αμερικάνικο ίδρυμα, θυμηθείτε ότι θα πρέπει να καταβάλετε και κάποιο ποσό με την αίτηση, που μπορεί να κυμαίνεται από 25-120 δολλάρια, ανάλογα με το πανεπιστήμιο. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα Ευρωπαϊκά αλλά και Ελληνικά ιδρύματα. Κάντε έρευνα, αναζητήστε αποφοίτους και φυσικά διαβάστε προσεκτικά το διαθέσιμο πληροφοριακό υλικό (έντυπα, ιστοσελίδες, εκπαιδευτικούς οδηγούς κλπ.)

 Κάντε συγκριτική ανάλυση, ελέγχοντας τα μεγέθη των πανεπιστημίων, τις προσφερόμενες εξειδικεύσεις τους, τις σπουδές των καθηγητών που διδάσκουν και την επαγγελματική τους εμπειρία, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τις εγκαταστάσεις (εργαστήρια, βιβλιοθήκες κλπ.), την τοποθεσία του ιδρύματος και φυσικά το κόστος των σπουδών.


ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ : Δείτε τι δικαιολογητικά χρειάζονται και πώς θα τα έχετε στη μορφή που απαιτείται:

 Αντίγραφο πρώτου πτυχίου (επικυρωμένο)

 Αναλυτική βαθμολογία πρώτου πτυχίου (επικυρωμένη)

 GMAT ή GRE και TOEFL, IELTS (τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών αποστέλλονται απευθείας από τον οργανισμό που τις διεξάγει στα πανεπιστήμια της επιλογής του υποψηφίου) ή άλλα πτυχία που να αποδεικνύουν την άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας
 Πλήρες βιογραφικό σημείωμα

 Προσωπικό δοκίμιο (όχι πολύ εκτενές)
 Συστατικές επιστολές (2-3 από καθηγητές και εργοδότες/ προϊστάμενους)

 2-4 φωτογραφίες σε μέγεθος ταυτότητας

 Συνέντευξη (εφόσον απαιτείται από το πανεπιστήμιο)

ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ : Σίγουρα κανείς δεν είναι τέλειος ` είναι όμως μοναδικός. Η προβολή των δυνατοτήτων αλλά και των μειονεκτημάτων, θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε.


 Προβάλοντες τις δυνατότητές σας (πνευματικές, ακαδημαϊκές και επαγγελματικές)

 Αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες σας αλλά και όντας έτοιμοι να τις καλύψετε

 Τονίζοντας τις ηγετικές σας ικανότητες (με παραδείγματα επαγγελματικών επιτυχιών)

 Τονίζοντας την μοναδικότητά σας και αναλύοντας το πως θα συμβάλλετε στο πρόγραμμα

 Αναζητώντας βοήθεια από τις κοινωνικές και επαγγελματικές σας επαφές

 Παραθέτοντας σύντομα τις κοινωνικές σας δραστηριότητες (εκτός επαγγελματικού χώρου)

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ – ΚΛΕΙΔΙΑ

 Προσέξτε ιδιαιτέρως τις ημερομηνίες υποβολής της αίτησης. Τα περισσότερα πανεπιστήμια δέχονται αιτήσεις δύο με τρεις φορές το χρόνο. Η αρχή του ακαδημαϊκού έτους (φθινόπωρο) είναι η καλλίτερη περίοδος υποβολής αίτησης, γιατί οι διαθέσιμες θέσεις είναι περισσότερες. Για να κάνετε αίτηση σε πανεπιστήμιο της Αμερικής πρέπει να ξεκινήσετε τη διαδικασία τουλάχιστον 10-12 μήνες νωρίτερα, ενώ για το αντίστοιχο Βρετανικό ενδεχομένως να απαιτείται λιγότερος χρόνος. Κάποια πανεπιστήμια μπορεί να δεχτούν αιτήσεις ακόμα και μια βδομάδα πριν αρχίσει το πρόγραμμα.
 Η αίτηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά συμπληρωμένη και δακτυλογραφημένη. Πρέπει να είναι πλήρης, εμπεριέχοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στη μορφή που έχουν ζητηθεί (συνοδευόμενα από μεταφράσεις, επικυρώσεις κλπ.), λεπτομερής και τακτική.

 Η προετοιμασία για τα απαραίτητα τεστ (GRE, GMAT, TOEFL, IELTS κλπ.) πρέπει να προγραμματιστεί έγκαιρα. Ο χρόνος εξοικίωσης με τα τεστ εξαρτάται από το καλό γλωσσικό επίπεδο του υποψηφίου αλλά και την γνώση της δομής της εξέτασης. Συγκρότηση, γνώσεις και ταχύτητα είναι τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται να διαθέτετε για να πάτε καλά σε αυτά και παρόμοια τεστ.

 Οι συστατικές επιστολές πρέπει να προέρχονται από πρώην καθηγητές ή κατά προτίμηση από προϊστάμενους ή εργοδότες με τους οποίους οι υποψήφιοι έχουν άμεση επαφή και διατηρούν άριστες σχέσεις. Είναι καλλίτερο να συντάσσονται σε φιλικό, άμεσο αλλά αντικειμενικό ύφος και να βασίζονται σε πληροφορίες και επιχειρήματα που να τονίζουν το προφίλ του υποψηφίου αλλά και το πως θα συμβάλλει στο πρόγραμμα.

 Το προσωπικό δοκίμιο (personal statement) αποτελεί επίσης ένα από τα βασικά κλειδιά μιας αίτησης. Οι υπεύθυνοι επιλογής πρέπει να πειστούν ότι οι υποψήφιοι έχουν επιλέξει συνειδητά το πρόγραμμα, και ιδιαιτέρως το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο στο οποίο απευθύνονται, και επικεντρώνονται σε τρία βασικά στοιχεία: την ακαδημαϊκή ικανότητα, τις επαγγελματικές δυνατότητες και τα προσωπικά χαρακτηριστικά. Το κείμενο πρέπει να είναι καλογραμμένο και να εμπεριέχει όλες εκείνες τις πληροφορίες που θα κάνουν τον υποψήφιο ξεχωριστό, ενδιαφέροντα και αποφασισμένο, αποπνέοντας αυτοπεποίθηση, αυτογνωσία και επαγγελματισμό.

 Η συνέντευξη αποτελεί μέρος της διαδικασίας επιλογής υποψηφίου μόνο από ορισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα και κατά περίπτωση. Μπορεί δε να είναι προσωπική ή τηλεφωνική. Ο υποψήφιος πρέπει να είναι απόλυτα προετοιμασμένος για κάθε ερώτηση, να δείχνει σιγουριά, γνώση και συνειδητοποίηση των στόχων του. Μια επιτυχημένη συνέντευξη δεν εγγυάται απαραίτητα το επιθυμητό αποτέλεσμα, μία κακή όμως δε θα βοηθήσει καθόλου. Οι ερωτήσεις που μπορεί να τεθούν είναι:

1. Με τι ασχολείται αυτόν τον καιρό.
2. Τι αποτελεί πρόκληση στον επαγγελματικό και ακαδημαϊκό χώρο κατά τη γνώμη του.
3. Γιατί θα πρότεινε το εαυτό του για το πρόγραμμα και πως πιστεύει ότι θα συμβάλλει σε αυτό.
4. Αν έχει ταξιδέψει, αν μπορεί να κινηθεί σε διεθνές περιβάλλον, να επικοινωνήσει και να μελετήσει σε άλλη γλώσσα (αν πρόκειται για πανεπιστήμιο του εξωτερικού).

5. Ποιές είναι οι προσδοκίες του για το πρόγραμμα.
6. Γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.
7. Γιατί αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του.

8. Πώς βλέπει τον εαυτό του σε 10 χρόνια.
9. Να περιγράψει κάποιο δύσκολο πρόβλημα που αντιμετώπισε και έλυσε στον εργασιακό του χώρο.
10. Ποιές προσωπικές εμπειρίες τον έχουν οδηγήσει στις μέχρι τώρα επιλογές του και γιατί.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ

Μέσα στο άγχος της προετοιμασίας μιας αίτησης, είναι πολύ πιθανόν να γίνουν λάθη. Η επιτροπή επιλογής υποψηφίων ενός καλού πανεπιστημίου όμως, που θα δει δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες αιτήσεις, θα επιλέξει τις καλλίτερες, τις πιο άρτιες, γι΄αυτό και χρειάζεται προσοχή προς αποφυγήν των παρακάτω λαθών:

 Οι γενικολογίες και η έλλειψη προσωπικού στίγματος στο δοκίμιο. Το προσωπικό δοκίμιο δεν πρέπει να παίζει το ρόλο διήγησης του βιογραφικού του υποψηφίου, ενώ ο πλατιασμός δεν ενδείκνυται.

 Ελλιπής έρευνα πανεπιστημίων. Η απόφαση πραγμάτωσης ενός MBA πρέπει να είναι συνειδητή. Η επιτροπή επιλογής θέλει να ξέρει γιατί ο υποψήφιος χρειάζεται και θέλει αυτό το πτυχίο, αλλά και γιατί το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο θα του προσφέρει αυτά ακριβώς που χρειάζεται. Μελετήστε προσεχτικά τα πανεπιστημία επιλογής σας, για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων.

 Έλλειψη επιμέλειας. Οι αιτήσεις πρέπει να ελέγχονται ενδελεχώς για ορθογραφικά, συντακτικά και γραμματικά λάθη.

 Οι συστατικές επιστολές είναι από έμμεσους προϊστάμενους ή αποκλειστικά από καθηγητές και δεν στηρίζουν το προφίλ του υποψηφίου. Μια τυπική, ουδέτερη και γενική συστατική επιστολή είναι σαν να μην υφίσταται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.