Αιολικό πάρκο στο Quinnipiac University στο Connecticut


Εφαρμογές Πράσινης Τεχνολογίας

Ένα πολύ ασυνήθιστο project, που μετέτρεψε την τεχνολογία σε τέχνη, έλαβε χώρα στο campus του Quinnipiac University που βρίσκεται στο York Hill. Το project αυτό ήταν η δημιουργία ενός αιολικού πάρκου, για την παραγωγή ενέργειας. Ίσως και να πρόκειται για το σημαντικότερο έργο, αυτής της κατηγορίας, που έχει πραγματοποιηθεί σε αμερικάνικο κολλέγιο. Το αξιοθαύμαστο της κατασκευής είναι ότι οι κολώνες δεν έχουν προπέλες. Πρόκειται απλά για 25 κυλινδρικές τουρμπίνες, οι οποίες καλύπτονται από έναν κάθετο μηχανισμό, που περιστρέφεται πάρα πολύ αργά και ουσιαστικά αθόρυβα.

Αυτές οι, πολύ κομψές (ελλείψει άλλης λέξης), τουρμπίνες, που ονομάζονται Windspires, υψώνονται στα 10-15 μέτρα, συνθέτοντας έναν απίστευτα όμορφο κινούμενο γλυπτό κήπο, η έκταση του οποίου σύντομα θα καλυφθεί με γκαζόν και αναπαυτικά καθίσματα. Αυτό το φουτουριστικό έκθεμα αποτελεί μέρος μόνο του, μερικώς ολοκληρωμένου, campus του πανεπιστημίου του Connecticut και είναι σύμβολο του πράσινου ήθους που προωθείται από τη διοίκηση του σχολείου αυτού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, John L. Lahey.

«Είναι το ψηλότερο κατασκεύασμα στο campus και πιστεύω ότι προσφέρει πραγματικά θετική εντύπωση. Ελπίζω ότι ο κόσμος θα δει την κατασκευή ως αισθητικά ευχάριστη και ότι θα εμπνεύσει περισσότερα παρόμοια projects στο μέλλον».

Παρόλο που πολλοί ενεργειακοί κήποι θα ήταν χρήσιμοι και κατάλληλοι ακόμα και σε άλλα πανεπιστήμια, εργοστάσια, εταιρίες κ.λπ., ίσως λίγα μέρη να προσφέρονται για τη δημιουργία τους. Το campus του Quinnipiac είναι ιδανικό γιατί πολύ απλά σε απόσταση περίπου μισού μιλίου υπάρχει ένας λόφος, περίπου 150 μέτρων. Ο άνεμος που φυσά εκεί βοηθά στη λειτουργία των τουρμπίνων. Το μυστικό είναι να βρεις τον κατάλληλο τόπο για τη δημιουργία ενός αιολικού πάρκου.

Όλες μαζί οι τουρμπίνες θεωρητικά μπορούν να παράγουν περίπου 32.000 κιλοβατώρες το χρόνο –δηλαδή περίπου όσο ρεύμα χρειάζεται για να φωτιστεί ο ένας από τους πέντε ορόφους του ιδιωτικού garage του campus. Η πρόβλεψη αυτή είναι περίπου η μισή από ότι αρχικά σχεδιαζόταν, όμως για λόγους budget, αποφασίστηκε να κατασκευαστούν μόνο οι 25 από τις 42 τουρμπίνες. Το πλεονέκτημα αυτών των τουρμπίνων είναι ότι μπορούν να εγκλωβίσουν τον άνεμο από οποιαδήποτε πλευρά φυσάει και όχι μόνο από μπροστά. Επίσης, η λειτουργία τους είναι αθόρυβη, που σημαίνει ότι μπορούν να κατασκευαστούν οπουδήποτε. Ακόμα και δίπλα σε μία βιβλιοθήκη.

Από την άλλη, έχει εκδηλωθεί και ανησυχία για το συγκεκριμένο project. Μερικοί επιστήμονες ανησυχούν ότι οι τουρμπίνες είναι τοποθετημένες πολύ κοντά η μία στην άλλη και αυτό μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνο ρεύμα αέρα, μεταξύ των. Επίσης, ελέχθη ότι το ιδανικό ύψος για τις τουρμπίνες είναι πάνω από τα 15 μέτρα, έτσι ώστε να υπάρχει μια αξιοπρεπής παραγωγή ενέργειας.

Πάντως, αυτή η κίνηση περιβαλλοντικής συνείδησης εκ μέρους του Quinnipiac είναι μια πραγματικά αξιοπρόσεχτη και αξιόλογη προσπάθεια και αποτελεί μόνο κομμάτι της γενικότερης προσπάθειας για εφαρμογές πράσινης τεχνολογίας. Και σύμφωνα με τους φοιτητές: «Μας αρέσει πολύ να καθόμαστε και να παρακολουθούμε την κίνηση των τουρμπίνων. Είναι κάτι σαν στέκι εδώ. Ένα μέρος για να δούμε και να μας δουν!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.