Ο Obama και το Αμερικανο-Ισραηλινό lobby – J Street


Κατά τη διάρκεια του πρώτου συνεδρίου του νεοεμφανισθέντος εβραϊκού κόμματος J Street στην Αμερική, εκφράστηκαν έντονες διαφωνίες και αντιδράσεις για την πολιτική της κυβέρνησης Obama στην Μέση Ανατολή. Παρόλο που ο Obama έστειλε εκεί τον Ανώτατο Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, ο Ισραηλινός Πρέσβης αποφάσισε να μην εμφανιστεί στο συνέδριο, ενώ κάποια μέλη του Κογκρέσου, αποχώρησαν φοβούμενοι την κριτικοί των υποστηρικτών τους.

Το κόμμα J Street έχει αυτή τη στιγμή περιορισμένες οικονομικές πηγές και οπαδούς, σε σχέση με τις πλέον γνωστές φιλο-Ισραηλινές ομάδες, όπως η Αμερικανο-Ισραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC), ενώ παραμένει άγνωστο το πόσο ικανό θα είναι να αποτελέσει μια πολιτική εναλλακτική. Παρόλα αυτά διαδραμάτισε ταχύτατα ενεργό ρόλο στο debate για την πολιτική Obama στη Μέση Ανατολή, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο ενδεχομένως στηρίξουν οι Αμερικανο-Εβραίοι το Ισραήλ. Οι γνώμες μέσα στην ίδια την κοινότητα δεν ήταν ποτέ ομόφωνες. Όμως η πολιτική Obama έχει γίνει πλέον σοβαρή διαφωνιών μεταξύ των μελών της κοινότητας. Το κόμμα J Street λειτουργεί ως αντίβαρο στις πεποιθήσεις της AIPAC, εκπρόσωποι της οποίας το κατηγορούν γιατί υποστηρίζει ότι ο Obama πρέπει να είναι ελεύθερος να διαφωνεί με την Ισραηλινή Κυβέρνηση, κάτι που ενδεχομένως βλάψει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του Ισραήλ. Βέβαια, το ίδιο το κόμμα υποστηρίζει ότι ακόμα και η διαφωνία αποδεικνύει μια υγιή διμερή σχέση.

Πάντως, παρά τις διαφωνίες, ο Λευκός Οίκος έχει σίγουρα στηρίξει τη νομιμότητα του νέου κόμματος. Το συμπεριέλαβε στην μεγάλη, κεκλεισμένων των θυρών, συνάντηση που έγινε με αμερικανο-εβραϊκούς οργανισμούς και έστειλε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Gen. James L. Jones, ως κεντρικό ομιλητή στο συνέδριό του. Ο Gen. Jones χειροκροτήθηκε θερμά όταν δήλωσε ότι «αυτή η κυβέρνηση σκοπεύει να παρευρίσκεται σε κάθε συνέδριο του J Street». Όμως, ο ισραηλινός πρέσβης Michael B. Oren, όπως και 162 μέλη του Κογκρέσου, αποφάσισαν να μη παρευρεθούν. Κάποιοι Ισραηλινοί επίσημοι είπαν ότι δεν ήθελαν να προσβάλλουν την AIPAC, που υποστηρίζει το Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια, ενώ ο Oren είπε ότι δε συμφωνεί με πολλές από τις στάσεις που έχει υιοθετήσει το J Street.

Σύμφωνα με πρόσφατα γκάλοπ το 77% των Αμερικανο-Εβραίων ψήφισαν τον Obama, ποσοστό υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο θρησκευτικό γκρουπ. Το 64% στηρίζει την πολιτική του Αμερικανού προέδρου, ενώ το 54% υποστηρίζει τις σχέσεις που έχει αναπτύξει με το Ισραήλ.

Η αμερικανική κυβέρνηση πάντως γνωρίζει πολύ καλά ότι η διαφωνία με τον Πρόεδρο Netanyahu προκάλεσε ανησυχία στους εβραϊκούς κύκλους, παρόλο που ο ίδιος διαβεβαίωσε πως οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν άψογες. Ο Jim Gerstein, ένας από τους ιδρυτές του κόμματος J Street, υποστήριξε ότι σύμφωνα με προσωπική έρευνα που έκανε οι περισσότεροι αμερικανο-εβραίοι δεν είδαν με καλό μάτι την πολιτική του Ισραήλ για τα κατεχόμενα. Πάντως η Hillary Clinton αναμένεται να επισκεφτεί το Ισραήλ για να συζητήσει εκτενώς επί της κατάστασης που επικρατεί εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.