Ουδέν μονιμότερον του Μεσοπρόθεσμου

Δημοσίευση στην εφημερίδα Greek News

Χθες, Τρίτη 28 Ιουνίου, για άλλη μια φορά το κέντρο της Αθήνας έγινε πεδίο μάχης (κλισέ φράση, αλλά αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα). Βασικά, αν το καλοσκεφτούμε, η κατάσταση αυτή έχει γίνει βαρετή και απείρως κουραστική. Οι αγανακτισμένοι, οι κουκουλοφόροι, τα ΜΑΤ, ο πετροπόλεμος, τα μέτρα που ανακοινώνονται, τα μέτρα που εφαρμόζονται κι ας μην έχουν ανακοινωθεί, οι δηλώσεις των 300, οι δήθεν διενέξεις, τα τανκς του Πάγκαλου (?), ο Βενιζέλος ως νέος τσάρος, η συναίνεση, το δήθεν (δηλαδή αυτό που θα διαρκέσει μέχρι το 2015) Μεσοπρόθεσμο (που αποτελεί και τη νέα λέξη που έγινε της μόδας).

Τι σημαίνει Μεσοπρόθεσμο. Παρεμβάσεις ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τα οικονομικά έτη από το 2011 μέχρι και το 2015. Δηλαδή, εξορθολογισμός μισθολογικών δαπανών, μειώσεις λειτουργικών δαπανών, καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών, αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ, μειώσεις στις δαπάνες για την Παιδεία, την Άμυνα και την Υγεία, αλλά και νέα φορολογικά μέτρα.

Ο Όλι Ρεν, με αυστηρότατες δηλώσεις, υπογράμμισε ότι αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η Ελλάδα ουσιαστικά θα κηρύξει πτώχευση, αφού σε πρακτικό επίπεδο δε θα εκταμιευθεί η 5η δόση και τουτέστιν θα πραγματοποιηθεί στάση πληρωμών μισθών και συντάξεων. Και επίσης ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Βέβαια πολλοί είναι οι πολιτικοί που υποστηρίζουν ότι αυτή ακριβώς η έλλειψη εναλλακτικής λύσης και ο φόβος της κήρυξης πτώχευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο εκβιασμού της Ευρώπης, για την εξεύρεση μέσης λύσης.

Εντωμεταξύ η χώρα βρίσκεται υπό κλοιό ασφυκτικών απεργιών. Η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα ανά δίωρα, κάθε μέρα –που σημαίνει ότι δε μπορούμε ούτε να δουλέψουμε · ούτε εμείς, ούτε τα καταστήματα, οι τράπεζες κ.ο.κ. Τα καράβια για 3 συνεχόμενες ημέρες είναι δεμένα στα λιμάνια της χώρας, που σημαίνει προφανώς ότι εν μέσω θέρους πάλι ταλαιπωρούνται οι ταξιδιώτες, Έλληνες και ξένοι. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι σε 24ωρες απεργίες, που συνεπάγεται πλήρη παράλυση του δημόσιου τομέα και των συγκοινωνιών. Εντωμεταξύ τα εμπορικά επιμελητήρια ετοιμάζονται για αγωγές, κατά της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, αφού η ζημιά που υπόκεινται τα μαγαζιά –και μάλιστα σε τέτοιους καιρούς- είναι για μερικούς ανυπολόγιστη. Με λίγα λόγια, φαγωνόμαστε και μεταξύ μας. Το οποίο είναι λογικό. Αλλά ίσως είναι και κάτι που επιδιώκουν. Το ποιοι, το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά.

Αυτή τη στιγμή (Τετάρτη 29/06/2011) η λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου είναι αποκλεισμένη. Όπως είναι και το Σύνταγμα και η Λεωφόρος Αμαλίας. Φωτιές καίνε απέναντι από το Καλλιμάρμαρο –ελπίζουμε ότι δε θα μπουν μέσα για να σπάσουν τα μάρμαρα, τα οποία εν συνεχεία να χρησιμοποιήσουν για όπλα. Μερική ρίψη χημικών έκανε η Αστυνομία, κάνοντας τους προσυγκεντρωμένους στην συγκεκριμένη περιοχή να κινηθούν προς το Σύνταγμα. Χθες (Τρίτη) περίπου 300 ήταν οι τραυματίες, ενώ εντύπωση έκανε ένα συγκεκριμένο συμβάν. Από την έκρηξη μιας χειροβομβίδας κρότου-λάμψης, ένας πολίτης έχασε το δάχτυλό του. Όταν έγινε αντιληπτό, ξαφνικά σταμάτησαν όλοι –ΜΑΤ, πολίτες και κουκουλοφόροι- και άρχισαν να ψάχνουν για το χαμένο δάχτυλο, με φακούς και αναπτήρες, καθότι ήταν νύχτα. Όταν το δάχτυλο βρέθηκε, αυτόματα όλοι μαζί ξαναξεκίνησαν τις μάχες.

Χθες το βράδυ την παράσταση στη Βουλή έκλεψε η Βάσω Παπανδρέου, η οποία και είπε ότι θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο γιατί προτιμά –λέει- το μαχαίρι από το πιστόλι. Εννοώντας ουσιαστικά ότι είτε ψηφιστεί είτε όχι, το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου καταστροφικό για τους πολίτες και για τη χώρα. Η Αριστερά δήλωσε ότι θα το καταψηφίσει. Η Δημοκρατική Συμμαχία θα ψηφίσει κατά συνείδηση και ο Σαμαράς έχει δηλώσει από μέρες ότι δεν πρόκειται να το υπερψηφίσει, γιατί είναι άδικο για την κοινωνία και αναποτελεσματικό για την οικονομία. Αναμένουμε λοιπόν την ψήφο, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι.

Εντωμεταξύ, ολοένα και περισσότεροι συγκεντρώνονται στην Πλατεία Συντάγματος από διάφορα μέρη της Αθήνας –όπου πραγματοποιούνται προσυγκεντρώσεις. Ενώ για τις 5 Ιουλίου κανονίζεται συγκέντρωση και των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι θα διαμαρτυρηθούν για τα άδικα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, που τους βάζουν όλους στο ίδιο τσουβάλι. Τον μεγαλογιατρό του Κολωνακίου και της Κηφισιάς με τον περιπτερούχο της Πλατείας Βάθης.

Στην Wall Street Journal χθες η Ελλάδα είχε βγει στις Μικρές Αγγελίες. Οι πανέξυπνοι Αμερικάνοι είχαν βάλει πινέζες σε παραλίες και περιοχές που θα μπορούσαν να είναι προς πώληση. Και οι Πορτογάλοι βγήκαν χθες και δια μέσου της κυβέρνησής τους δήλωσαν ότι θα λάβουν πολύ πιο σκληρά μέτρα από αυτά που θα τους επιβάλλει η Τρόικα, για να δείξουν ότι δουλεύουν γρήγορα και σοβαρά. Βέβαια πολύ μεταξύ μας, τους Πορτογάλους τους παίρνει να εφαρμόσουν πιο σκληρά μέτρα, αφού το κόστος ζωής εκεί είναι απείρως (και όταν λέω απείρως, το εννοώ) χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας. Εδώ αν συνεχίσουν να κόβουν μισθούς και επιβάλλουν νέα φορολογία, θα αρχίσουμε ο ένας να τρώει τις σάρκες του άλλου. Χωρίς υπερβολή.

Γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κοντρολάρει ούτε τα εγχώρια, ούτε τα διεθνή Μέσα, καθώς όλος ο κόσμος πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι ήδη διαλυμένη. Και φυσικά όλη η ιστορία ξεκίνησε με τα καραγκιοζιλίκια του πρωθυπουργού στις αρχές –και όχι μόνο- της περασμένης χρονιάς, όταν γύριζε ανά τον κόσμο –στην κυριολεξία- και περιλαλούσε ότι είμαστε τεμπέληδες, ότι δεν υπάρχει σωτηρία, ότι η κατάσταση δεν σώζεται κ.ο.κ. Αφού, λοιπόν, κατάφερε να μας βάλει στο διεθνές στόχαστρο, τώρα δεν κάνει καν προσπάθεια να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Το αστείο είναι ότι πολλές χώρες είναι σε χειρότερη μοίρα από εμάς, όσον αφορά τα ελλείμματα -τα δημοσιονομικά και του προϋπολογισμού-, αλλά καμία από αυτές δεν έχει στοχοποιηθεί έτσι σφόδρα. Αυτό σίγουρα μας βάζει ή τουλάχιστον πρέπει να μας βάλει σε υποψία.

Τι γίνεται τώρα, θα αναρωτηθεί κάποιος. Αν μεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, η Ελλάδα σίγουρα βαδίζει γρήγορα και αδιαμφισβήτητα στο κενό. Καθότι τα νοικοκυριά δεν πρόκειται να τα βγάλουν πέρα. Σε καμία των περιπτώσεων. Αν δεν ψηφιστεί, η Ελλάδα θα μπει σε καραντίνα –όπως λέγεται-, για να αποφευχθεί η εξάπλωση της καταστροφής στις διεθνείς αγορές. Δεν ξέρω πρακτικά τι σημαίνει αυτό. Δεν μπορώ πάντως να φανταστώ ότι θα μας αφήσουν στο έλεος της μοίρας μας. Από την άλλη δεν ξέρω, μήπως και αυτό είναι το καλύτερο. Γιατί αν δεν πιάσεις πάτο, δεν πρόκειται και να ανέβεις. Όσο, δε, προσφέρουν δάνεια, τόσο θα μεγαλώνει το χρέος απέναντι στο ΔΝΤ και την Ευρώπη και βάσει της μέχρι τώρα εμπειρίας απλά θα συνεχίσει ο φαύλος αυτός κύκλος. Έλλειψη ανάπτυξης, μεγαλύτερο χρέος, ανεργία. Το γνωστό τρίπτυχο δηλαδή.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι χωρισμένη στα 3. Οι αγανακτισμένοι είναι στο Σύνταγμα και σύμφωνα με αυτούς που έχουν κατέβει, λίγοι είναι οι συμμετέχοντες που πραγματικά έχουν οικονομικό πρόβλημα. Κάτι το οποίο είναι ολίγον οξύμωρο. Από την άλλη, υπάρχει η μερίδα του κόσμου –και είναι μεγάλη- που πηγαίνει κανονικά στις δουλειές τους, ζώντας φυσικά με τον φόβο του αύριο, αλλά και ταυτόχρονα καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να ζήσει τη ζωή του κανονικά. Η τρίτη μερίδα του κόσμου απαρτίζεται από εκείνους, που από ότι φαίνεται δεν τους ενδιαφέρει καθόλου τι συμβαίνει στη χώρα, γιατί ξέρουν πως ό,τι και να γίνει θα καταφέρουν να επιβιώσουν, με πιο πιθανή λύση τη «διαφυγή» -με την καλή έννοια- στο εξωτερικό.

Bottom line, δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση –ή η αντιπολίτευση for what matters- αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να σώσει τη χώρα ή να κοντρολάρει την κατάσταση. Το Μεσοπρόθεσμο πρέπει αναγκαστικά να ψηφιστεί, για να πάρουμε την 5η δόση και από εκεί και πέρα να γίνει τουλάχιστον μια προσπάθεια να μειωθεί η ταχύτητα προς την κατηφόρα. Μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών, μια κήρυξη πτώχευσης και μια πιθανή έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν άμεσα καταστροφικά για τη χώρα μας. Η οποιαδήποτε, δε, λύση –είτε μεσοπρόθεσμη είτε μακροπρόθεσμη- δεν πρόκειται να αποφέρει άμεσα αποτελέσματα, καθώς ο αντίκτυπος των μέτρων δε θα φανεί αυτοστιγμής.

Σε μερικές μόνο ώρες θα ξέρουμε την ταχύτητα της κατηφόρας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.