«Κατάληψη» στη χώρα

Δημοσίευση στην εφημερίδα Greek News

 
ΠΛΑΝΟ 1: Ελλάδα. Το λίκνο του πολιτισμού. Η πηγή της δημοκρατίας. Η χώρα στην οποία γεννήθηκε η φιλοσοφία, η ιατρική, τα μαθηματικά…

ΠΛΑΝΟ 2: 300 Αφγανοί καταλαμβάνουν –κατευθυνόμενοι φυσικά- τη Νομική Σχολή Αθηνών, ζητούν άσυλο, σίτιση, στέγη και δουλειά και προβάλλουν όρους για να αποχωρήσουν.

ΘΛΙΒΕΡΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πόσο πρέπει πια να ξεφτιλιστεί αυτή η χώρα? Πόσο πιο κάτω μπορεί να πάει η Ελλάδα? Πόσο πιο κακή μπορεί να γίνει η εικόνα που προβάλλεται εντός και εκτός συνόρων? Πόσους τρόπους μπορούν να σκαρφιστούν κάποιοι «επιτήδειοι» με σκοπό να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να στρέψουν τα φώτα σε ανήκουστα, αλλά και ταυτόχρονα δευτερεύοντα θέματα?

ΣΥΜΒΑΝ: Πριν δύο ημέρες παρακολουθήσαμε με έκπληξη, απορία και δυσαρέσκεια την «κατάληψη» της Νομικής Σχολής στην οδό Σόλωνος από 300 Αφγανούς λαθρομετανάστες, οι οποίοι ζητούσαν άσυλο. Πληροφορίες έρρεαν από διάφορες πηγές. Η μία πηγή έλεγε ότι μπήκαν μόνοι τους μέσα. Άλλη έλεγε ότι τους έμπασαν φοιτητές της Αριστεράς. Άλλη τόνιζε ότι τους προέτρεψαν, αλλά ότι δεν τους πήραν από το χέρι για να τους οδηγήσουν εκεί.

Η εικόνα των εξαθλιωμένων Αφγανών στο νεόδμητο τμήμα του Πανεπιστημίου, με τα κουρέλια, τις κουβέρτες και τα μαξιλάρια στο μωσαϊκό, τις εξαϋλωμένες φάτσες, το απορημένο ύφος, αλλά και τον «εκπρόσωπο» Τύπου τους (!!) ήταν πραγματικά πέραν κάθε περιγραφής. Το έχουμε πει πολλές φορές. Δεν ξέρεις πια σε αυτή τη χώρα, αν πρέπει να κλάψεις ή να γελάσεις. Δεν ξέρεις αν χρειάζεται ή αν πρέπει να αντιδράσεις σε κάτι ή αν ακόμα και η αντίδρασή σου θα πάει περίπατο. Δεν ξέρεις αν αυτά που συμβαίνουν γύρω σου είναι αληθινά ή κάποιος κακός εφιάλτης. Δεν ξέρεις αν όλα αυτά είναι ένα κακόγουστο αστείο ή μια πραγματικότητα, που τείνει να γίνει καθημερινότητα.

Η συνέχεια ήταν όμοια φαρσοκωμωδίας υψηλής ποιότητας. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου και καθηγητής Φιλοσοφίας (αλλά και ηθοποιός!) καθυστέρησε κάποιες ώρες να ενημερώσει όχι μόνο το σύνολο της Πρυτανείας, αλλά και τις Αρχές, για την κατάσταση που επικρατούσε στη Σχολή. Μετά ενεπλάκη σύσσωμος ο Πανεπιστημιακός γαλαξίας και ξεκίνησε μαραθώνιος συζητήσεων και διενέξεων για τη διαβόητη «ασυλία», η οποία ξαφνικά έγινε μπαλάκι μεταξύ Πανεπιστημιακών και Κρατικών Αρχών. Μετά από τόσα χρόνια, μα το Θεό, δεν έχω καταλάβει την πραγματική έννοια αυτής της ασυλίας. Τι σημαίνει ασυλία. Ότι ΟΛΟΙ πλην της αστυνομίας –του κράτους δηλαδή- έχουν πρόσβαση και έχουν το δικαίωμα –αλλά και την υποχρέωση από ότι φαίνεται- να μπαίνουν και να κάνουν ό,τι τους κατεβαίνει? Να καταστρέφουν, να καίνε, να κάνουν κατάληψη, να βάζουν φωτιές, να το χρησιμοποιούν ως ορμητήριο, ως κάστρο και ως αρχηγείο? Και ενίοτε να βάζουν και μετανάστες μέσα, ως ένδειξη υπέρτατης ανθρωπιάς (και το λέω αυτό με πλήρη ειρωνεία), για να τους παρέχουν –τουλάχιστον- στέγη!

Τα τραγελαφικά γεγονότα συνεχίστηκαν μέχρι χτες τα ξημερώματα στις 3.30, όταν και αποχώρησαν, για να οδηγηθούν σε ένα (νεοκλασικό!) κτίριο επί των οδών Πατησίων και Ηπείρου, στο οποίο και θα διαμείνουν μέχρι να ληφθούν από την Πολιτεία οι αντίστοιχες αποφάσεις. Οι λαθρομετανάστες είχαν ΚΑΙ απαιτήσεις! Να μην τους συνοδέψει η αστυνομία. Να μην τους φυλάει η αστυνομία. Να μην τους ακολουθήσει. Να έχουν μαζί τους εκείνους που θέλουν να τους συμπαρασταθούν. Να τους βρουν στέγη και κόκκινη… πράσινη… κίτρινη κάρτα (κάπου στα χρώματα που ακούγονται τελευταία έχουμε χαθεί). Καλά που δεν ζήτησαν και ελικόπτερο για τη μεταφορά τους δηλαδή!

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τόσα πολλά, που νομίζω ότι δεν θα χωρούσαν ούτε σε ολόκληρη την εφημερίδα. Πρώτα από όλα, θα θέλαμε πραγματικά να ξέρουμε ποιοι ακριβώς είναι εκείνοι που ενημερώνουν τους λαθρομετανάστες ότι στην Ελλάδα θα βρουν μια καλή τύχη, σύζυγο, λεφτά, δουλειά και σπίτι. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων Χ χρόνων της ιστορίας της. Δύο στους πέντε Έλληνες (σύμφωνα με έρευνα της Eurostat) βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Η ανεργία είναι κάπου στο 15% (αυξήθηκε κατά 2 μονάδες τον Δεκέμβριο). Η αγορά έχει παγώσει στην κυριολεξία και ο κόσμος πλέον δεν ξέρει από πού θα του έρθει η επόμενη κεραμίδα: θα είναι το ΦΠΑ που θα φτάσει στο 50%? Θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί και οι συντάξεις κατά 40%? Θα είναι εντέλει το όριο συνταξιοδότησης στα 95 ή και μετά θάνατο ίσως? Θα είναι η αύξηση του σήματος κυκλοφορίας στα 500% ανά αμάξι? Θα είναι τα διόδια 10 ευρώ τη φορά? Τα ενοίκια έχουν πέσει μεν, αλλά με τις αυξήσεις-φωτιά σε τιμολόγια ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ. ελάχιστοι είναι αυτοί που τα φέρνουν με ευκολία βόλτα. Οπότε το ερώτημα είναι εύλογο. Αυτοί ξέρουν που πάνε και ποιος τους κουβαλάει εδώ?

Όπως κατέστη ξεκάθαρο, όλοι αυτοί που μαζεύτηκαν στη Νομική, μιλούσαν «απταίστως» την Ελληνικήν! Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν είναι άρτι αφιχθέντες. Εκτός και αν στο Αφγανιστάν φοιτούσαν σε ελληνικά σχολεία και έβλεπαν ελληνικά σίριαλ. Από ότι δημοσιοποιήθηκε κατόπιν αυτοί ζούσαν στην Κρήτη και οι Αρχές είχαν ενημερωθεί εδώ και δύο βδομάδες για τα «σχέδιά» τους. Αλλά βεβαίως το Κράτος, αλλά και οι Πρυτανικές Αρχές, αγοράζουν αγρούς. Το μόνο μας πρόβλημα είναι να μην παραβιαστεί το ιερό πανεπιστημιακό άσυλο.

Οι λαθρομετανάστες κατόπιν προέβαλαν και αιτήματα. Δεν ξέρω όμως ακριβώς που στηρίζονταν και ποιον απειλούσαν. Γιατί ούτε όπλα είχαν, ούτε επιτέθηκαν σε κανέναν. Προβάλλεις αιτήματα όταν κρατάς κάποιον άσσο στο μανίκι σου. Κάποιου είδους απειλή. Ειδαλλιώς οι απαιτήσεις δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα. Κι όμως ουδείς το σχολίασε αυτό.

Και έτσι η Ελλάδα με τα χιλιάδες τρέχοντα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα βρέθηκε ξαφνικά να ασχολείται με 300 Αφγανούς που κατέλαβαν δημόσιο χώρο –είτε κατευθυνόμενοι είτε αυτοβούλως και αυτοδικαίως- και προέβαλαν αιτήματα, λες και είχαν και κάτι να δώσουν. Λες και είχαν και κάτι να προσφέρουν. Μέσα σε όλα, πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ και πορεία στα Προπύλαια προς υποστήριξή τους, όπως και επεισόδια στα Εξάρχεια (τι έκπληξη), μεταξύ αντιεξουσιαστών (αυτή η λέξη έχει αρχίσει και προκαλεί ένα αίσθημα αηδίας) και αστυνομικών. Οι αντιεξουσιαστές ήθελαν να ξεκινήσουν πορεία μέχρι τη Νομική για να στηρίξουν τους λαθρομετανάστες (γιατί τους έπιασε και αυτούς το συναίσθημα της ανθρωπιάς), όμως η Αστυνομία τους αναχαίτισε. Προσωπικά πιστεύω ότι είχε περάσει καιρός από τις τελευταίες καταστροφές (από τις 15 Δεκεμβρίου) και οι μολότοφ έχουν ημερομηνία λήξης, οπότε και έπρεπε να χρησιμοποιηθούν πάραυτα. Ευτυχώς η Αθήνα ή τουλάχιστον η Πανεπιστημίου, η Σόλωνος, η Πλατεία Κοραή και η Ακαδημία γλύτωσαν… προς το παρόν.

Σε όλα αυτά κάπου χαμένη και η ανύπαρκτη κυβέρνηση. Από φόβο πλέον δεν κυκλοφορεί κανείς έξω. Τις προάλλες, ο Σημίτης δέχτηκε σφοδρότατη λεκτική επίθεση κοντά στο σπίτι του και έπρεπε να βρει καταφύγιο σε κάποια άσχετη πολυκατοικία του κέντρου της Αθήνας. Αλλά δεν τους βλέπουμε ούτε στα κανάλια. Μόνο με ανταποκρίσεις από τα γραφεία τους. Παπουτσής και Διαμαντοπούλου σε πλήρη αφασία έκαναν άσχετες και άκαιρες δηλώσεις. Οι μέρες περνούσαν και οι λαθρομετανάστες φιγουράριζαν στις οθόνες, να σφουγγαρίζουν το δάπεδο της Νομικής.

Mα είναι εικόνα χώρας αυτή? Δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος πουθενά? Κανένας δεν μπορεί να αναλάβει τίποτα? Κανείς δεν έχει τα κότσια να επιβάλει μια τάξη? Όλοι ξέρουν, αλλά κανείς δεν μιλά? Όλοι είναι υπεύθυνοι, αλλά ουσιαστικά κανείς δεν είναι? Πραγματικά με φοβίζει το μέλλον αυτής της χώρας. Η κατηφόρα έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο απότομη. Τόσο απότομη, που δεν ξέρω αν κανείς θα μπορέσει σωματικά και ψυχικά να την ξανανέβει. Ειδικά όταν αυτοί που κυβερνούν (εντός και εκτός Ελλάδας), αντί να μας δίνουν ώθηση, μας σπρώχνουν ακόμα πιο κάτω.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.