«Ίσως γινόμαστε πιο Έλληνες και πιο Γάλλοι…»

Δημοσίευση στην εφημερίδα Greek News http://www.greeknewsonline.com/

 
…αναφώνησαν Βρετανοί φοιτητές, που εισέβαλαν βίαια στην έδρα του κυβερνώντος κόμματος, διαμαρτυρόμενοι για τις ανακοινωθείσες, μελλοντικές αυξήσεις στα δίδακτρα των ΑΕΙ και τις περικοπές στην Παιδεία.

Η Βρετανία, σύμφωνα με δημοσιευμένες στατιστικές, αντιμετωπίζει όχι μόνο σφοδρό πρόβλημα ανεργίας, αλλά και ένα τεράστιο κρατικό έλλειμμα. Οι απολύσεις, η μείωση της αγοραστικής δύναμης και συνεπώς η συρρίκνωση της αγοράς έχει φέρει τον κόσμο σε απελπισία, ενώ οι πρόσφατες ανακοινώσεις του κυβερνώντος κόμματος για σχέδια τριπλασιασμού στα ήδη αυξημένα δίδακτρα των βρετανικών ΑΕΙ, όπως και οι περικοπές στην Παιδεία κατά 3.3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, οδήγησαν στην προχθεσινή βίαιη εξέλιξη της διαδήλωσης περίπου 50.000 φοιτητών, γονέων, αλλά και πανεπιστημιακών στους δρόμους του Λονδίνου –από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

Ενώ η διαδήλωση πραγματοποιείτο ειρηνικά, ένας μεγάλος αριθμός νεαρών (αφού είχαν προηγουμένως περικυκλώσει τα γραφεία των Φιλελευθέρων) εισέβαλαν στα γραφεία του συντηρητικού κόμματος των Τόρις, που βρίσκονται πολύ κοντά στο Κοινοβούλιο, έσπασαν τις τζαμαρίες στην είσοδο, κατέστρεψαν έπιπλα και κάμερες ασφαλείας (κάτι μας θυμίζει αυτό), αλλά και ζωγράφισαν στους τοίχους. «Καταστρέφουμε, όπως μας καταστρέφουν και αυτοί την ελπίδα να σπουδάσουμε», δήλωσαν. Κατόπιν ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου. Από εκεί –και με γνωστότατες τακτικές- άρχισαν να εκτοξεύουν μπουκάλια, καδρόνια και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς που ακολουθούσαν την πορεία και που βρίσκονταν από κάτω. Κατόπιν, άναψαν φωτιές έξω από το κτίριο.

Η ζωή στην Βρετανία είναι ιδιαίτερα ακριβή, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, και πολλοί είναι εκείνοι που με δυσκολία τα φέρνουν πλέον βόλτα στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Όσον αφορά την παιδεία, τα δίδακτρα για τους ευρωπαίους και τους Βρετανούς φοιτητές (για προπτυχιακές σπουδές) δεν επιτρέπεται –τουλάχιστον μέχρι σήμερα- να ξεπερνούν τα 3.800 ευρώ, ανά φοιτητή, για κάθε ακαδημαϊκό έτος. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Κάμερον σχεδιάζει να επιτρέψει στα πανεπιστημιακά ιδρύματα να αυξήσουν τα δίδακτρά τους μέχρι και στα 7.000 ευρώ ετησίως και σε ειδικές περιπτώσεις έως και τα 10.500 ευρώ. Από την άλλη ανακοινώθηκε ότι περικόπτονται δραστικά τα κονδύλια για την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και οι υποτροφίες –που είναι ένα πολύ συνηθισμένο καθεστώς τόσο για την Αγγλία, όσο και για την Αμερική, αντίθετα με την Ελλάδα.

Όταν πραγματοποιήθηκε η ανακοίνωση εντός του Βρετανικού Κοινοβουλίου προκλήθηκε μεγάλη ένταση, ενώ ο Κλεγκ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός των Φιλελευθέρων είχε έντονη λεκτική αντιπαράθεση με τους αντιπροσώπους των Εργατικών και κατηγορήθηκε για υποκρισία. Ακολουθώντας τις προσφιλείς τακτικές όλων των πολιτικών πριν τις εκλογές (από ότι φαίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου), ο Κλεγκ είχε υποσχεθεί ότι θα μείωνε τα δίδακτρα στα ΑΕΙ και ότι θα επεδίωκε ακόμα και την πλήρη κατάργησή τους. Για να αμυνθούν οι Φιλελεύθεροι διεμήνυσαν δια στόματος Ντέιβιντ Γουίλετς ότι το νέο σύστημα που σκέπτονται να εφαρμόσουν θα ωφελήσει τους φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα, αφού θα υποχρεούνται σε αποπληρωμή των διδάκτρων μόνο και εφόσον έχουν σταθερά εισοδήματα μετά το πέρας των σπουδών τους, ενώ από την άλλη θα βοηθούσε και στη μείωση του ιλιγγιώδους κρατικού ελλείμματος.

Από τις βίαιες ενέργειες των φοιτητών τραυματίστηκαν 14 άτομα ελαφρά, ενώ η «εκρηκτική» ομάδα παρέμεινε στο κτίριο μέχρι αργά το βράδυ της ίδιας μέρας. Η δράση τους, δε, καταδικάστηκε από σύσσωμη την Εθνική Ένωση Φοιτητών.

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές έχουμε ακούσει πολύ πικρά και ειρωνικά σχόλια από τους Βρετανούς, αναφορικά με την ασφάλεια στην Ελλάδα, για τις διαδηλώσεις μας και τα γεγονότα που –συνήθως και κακώς- λαμβάνουν χώρα. Αυτό είχε ξεκινήσει ήδη από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, όταν ο Βρετανικός Τύπος είχε γράψει ότι ενδεχομένως η διεξαγωγή τους να μην είναι ασφαλής και ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και άλλα παρόμοια. Επίσης, κατά καιρούς βγάζουν διάφορες ανακοινώσεις αναφορικά με την ασφάλεια στην Ελλάδα, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το τραγελαφικό είναι ότι μετά από τις βαρύγδουπες δηλώσεις των Βρετανών πάντα κάτι γινόταν στη χώρα τους. Τη μία ήταν οι επιθέσεις της Αλ Κάιντα στο Μετρό, την άλλη ήταν η ανατίναξη αυτοκινήτων κοντά στην Αμερικανική Πρεσβεία και την άλλη κάποιες «υπόκωφες» επιθέσεις του ΙΡΑ –αν και τα τελευταία χρόνια έχουν αραιώσει έως και εξαλειφθεί. Τουλάχιστον υπήρχε δημοσιογραφική κάλυψη, αφού τα γεγονότα μεταδίδονταν ζωντανά από το BBC. Ως γενικός κανόνας που πρέπει να ακολουθείται πάντως είναι ο εξής: ποτέ μην κριτικάρεις κάτι χωρίς να γνωρίζεις από κοντά και χωρίς να είσαι σίγουρος για την δική σου –πρωτίστως- κατάσταση, γιατί από τα γεγονότα φάνηκε ότι η Βρετανική αστυνομία δεν στάθηκε ικανή να κοντρολάρει τους αφηνιασμένους νεαρούς, αλλά ούτε και τα συστήματα ασφαλείας στάθηκαν επαρκή.

Η διαδήλωση των φοιτητών στο Λονδίνο δε διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και τη Γαλλία, την Ισπανία και άλλες χώρες. Άλλωστε και η Βρετανία είναι γνωστή για τις εξεγέρσεις, την επιθετικότητα και τον οξύ χαρακτήρα των κατοίκων της, παρά τα κλισέ περί βρετανικού φλέγματος κ.λπ.

Διαβάσαμε στον τοπικό Τύπο: «Ίσως γινόμαστε πιο Έλληνες και πιο Γάλλοι»… Τάδε έφη φοιτητής 22 ετών, ο οποίος συνέχισε λέγοντας: «Οι γονείς μου δουλεύουν στο Δημόσιο. Λόγω των περικοπών ο πατέρας μου θα χάσει μεγάλο μέρος της σύνταξής του και η μητέρα μου τη δουλειά της. Θα καταστραφούμε ολοκληρωτικά». «Οι πολιτικοί αδιαφορούν και παίρνουν λεφτά από εκείνους που δεν έχουν, όπως είναι οι φοιτητές, και όχι από εκείνους που λαμβάνουν επταψήφιους μισθούς.», δήλωσε φοιτήτρια. Ενώ καθηγητής μεγάλου πανεπιστημίου δήλωσε πως: «Υποθέτω πως έφτασε και η ώρα της Βρετανίας να εξεγερθεί ενάντια στα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις».

Με φόντο τις εξεγέρσεις σε Αθήνα, Παρίσι, Μαδρίτη, Λονδίνο και Βρυξέλες –σε μικρότερη κλίμακα- συνεδριάζουν οι G20 με κεντρικό θέμα τις ανισορροπίες στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Οι ισχυροί του κόσμου –των οποίων πλέον όμως το οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο αρχίζει να γίνεται σαθρό- συζητούν, αναλύουν και βγάζουν συμπεράσματα για κάτι το οποίο αποτελεί νόμο της αγοράς. Χωρίς ανισότητες δεν υπάρχει οικονομικό σύστημα. Οι ανισότητες αυτές συντηρούνται από εκείνους, για να θραφούν οι ίδιοι. Η παγκοσμιοποίηση γέννησε τις ανισότητες, που αυτοί δήθεν πολεμούν και δεν υπάρχει δρόμος γυρισμού, παρά μόνο ίσως η δυνατότητα μικρής άμβλυνσης των επιπτώσεων. Εικάζω ότι οι εξεγέρσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται στην Ευρώπη, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα σπρεντ Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, αλλά και με τα γενικά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται πλέον σε όλες τις χώρες. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους αδύναμους, αλλά και τους «δυνατούς», αφού μια αλυσίδα είναι όσο δυνατός είναι ο πιο αδύναμός της κρίκος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.