Με ανοιχτό μυαλό... (Δημοσίευση στην εφημερίδα Greek News 15/02/2010)

Οργανωμένο σχέδιο οι εμπρησμοί στις Συναγωγές;

Με μείγμα δυσαρέσκειας, απορίας, θυμού, αλλά και απογοήτευσης διάβασα το άρθρο ενός «Έλληνα» στην κατά τα άλλα έγκριτη, εκτός από πασίγνωστη, αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, που αφορούσε στον διπλό εμπρησμό της Συναγωγής Ετς Χαΐμ στα Χανιά. Δε νομίζω ότι αξίζει να αναφέρω έστω και μέρος των απόψεων που εξέφρασε, καθώς θεωρώ ότι ούτε μία από αυτές απολάμβανε δικαίου και λογικής. Αυτό που μου έκανε τρομακτική εντύπωση είναι το μίσος με το οποίο περιέγραφε τους Έλληνες. Στην ηλεκτρονική δε έκδοση της εφημερίδας διάβασα με παρόμοια δυσαρέσκεια τις απόψεις κάποιου ανώνυμου, ο οποίος φερόταν με μένος ενάντια στους Έλληνες, οι οποίοι «επιτίθενται και παρενοχλούν την Τουρκία, την Αλβανία και τη Μακεδονία και αποτελούν τον περίγελο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Προβοκάτσια; Ποιος είναι άραγε ο λόγος για τον οποίο έχει στοχοποιηθεί έτσι έντονα η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό;

Μετά τον διπλό εμπρησμό της Συναγωγής –στις 5 και στις 16 Ιανουαρίου 2010-, που βρίσκεται μέσα στην πανέμορφη παλαιά πόλη των Χανίων, και μέχρι να βρεθούν και να συλληφθούν οι δράστες, διαβάσαμε στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο πληθώρα αναλύσεων, ενώ πολυάριθμες διαμαρτυρίες, που «αναζητούσαν» υπογραφές, ξεφύτρωναν καθημερινά στην μπλογκόσφαιρα. Η πλειοψηφία, όπως ήταν φυσικό, καταδίκασε, όχι μόνο τον διπλό εμπρησμό στα Χανιά, αλλά και τις υπόλοιπες επιθέσεις σε εβραϊκά μνημεία σε όλη την Ελλάδα, που έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους μήνες. Δε χρειάζεται βέβαια να πούμε ότι τέτοιου είδους πράξεις είναι αποκρουστικές, φανερώνοντας ανθρώπους που δεν έχουν καμία συναίσθηση της ιστορίας, ούτε και καταλαβαίνουν την έννοια της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά τη διάρκεια του εμπρησμού στα Χανιά, καταστράφηκαν περίπου 2.500 βιβλία. Αναντικατάστατα κειμήλια περασμένων αιώνων. Θύμισε κάτι από εκείνη τη νύχτα της 10ης Μαΐου 1933, όταν φοιτητές-μέλη της Deutsche Studentenschaft έκαψαν 25.000 τίτλους «μη Γερμανικών βιβλίων», εγκαινιάζοντας τη «νέα» εποχή πολιτιστικής λογοκρισίας.

Με τάχιστους –είναι αλήθεια- ρυθμούς βρέθηκαν οι δράστες. Δύο Βρετανοί 32 και 22 ετών, ένας Έλληνας 24 ετών και δύο Αμερικανοί, ένας εκ των οποίων είναι 24 ετών, ενώ ο άλλος ακόμα αναζητείται. Λίγο ομιχλώδης η κατάσταση. Μετά βέβαια από την αποκάλυψη της ταυτότητας των δραστών, καταρρίπτεται και όλο το άρθρο του «Έλληνα» στην WSJ. Όχι, βέβαια ότι σαν σκεπτικό και επιχειρηματολογία στεκόταν πριν. Να σημειώσουμε εδώ ότι το State Department στις 21 Ιανουαρίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδίκαζε τις δύο επιθέσεις σε βάρος της Συναγωγής, υπογραμμίζοντας ότι «είχε σαφή στόχο να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει την εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας και είναι η τελευταία σειράς παρόμοιων επιθέσεων αντισημιτικού βανδαλισμού που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα». Επίσης, στην ανακοίνωση υπογραμμίστηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «χαιρετίζει την καταδίκη αυτών των επιθέσεων από την ελληνική κυβέρνηση, όπως και την υιοθέτηση σθεναρής στάσης κατά του αντισημιτισμού και του ρατσισμού». Ήταν άραγε ένα τυχαίο περιστατικό; Όσο τυχαία ήταν και εκείνα που έλαβαν χώρα στα Ιωάννινα, τη Βέροια, την Ξάνθη και άλλες πόλεις της Ελλάδας; Ή μήπως είναι μέρος ενός πολύ καλά οργανωμένου σχεδίου; Κάτι που πολύ εύστοχα διατύπωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Καρατζαφέρη στη Βουλή.

Κατά το 2009, δυστυχώς έλαβαν χώρα πολλά παρόμοια περιστατικά στην Ευρώπη, αλλά και την Αμερική. Στις 09/06 στην Λευκορωσία βανδάλισαν ένα νεκροταφείο του 1843 στην πόλη Borisov, στις 27/06 το ίδιο συνέβη στην Τσεχία στην πόλη Uhersky Ostroh, στις 31/07 στη Ρωσία, στην πόλη Tver, στις 15/05 στο Όσλο, στις 17/06 στην πόλη Wroclaw της Πολωνίας και πολλά ακόμα παρόμοια στην Αμερική –και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια-, στην Αυστρία, το Βέλγιο κ.α. Σύμφωνα δε με μελέτες που έγιναν στην Ολλανδία, αυτά τα περιστατικά έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2008. Οι Εβραίοι στο Άμστερνταμ έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι νιώθουν πολιορκημένοι και εκτεθειμένοι σε «παρατσούκλια», μηνύματα μίσους, σωματικές βλάβες, γκράφιτι στους τοίχους και βανδαλισμούς των σπιτιών και της περιουσίας τους, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν σαφές ότι τα γεγονότα στην Ελλάδα δεν αποτελούν μέρος ενός σκοτεινού σχεδίου. Ή μήπως αποτελούν; Ο Καρατζαφέρης είπε στον Πάγκαλο: «Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι τώρα υπάρχει μια διαφοροποίηση στο τρίγωνο Άγκυρας, Ουάσινγκτον και Ιερουσαλήμ και ενδεχομένως να μην ήθελαν μιαν άλλη δίοδο προσέγγισης Ελλάδας και Ισραήλ και δημιούργησαν αυτό το έγκλημα. Πολύ φοβούμαι ότι κάποιοι προσπαθούν να δημιουργείται και μια κόντρα μεταξύ των εξωκοινοβουλευτικών άκρων».

Είναι αλήθεια ότι η Washington πιέζει την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, καθώς οι δύο χώρες φαίνεται ότι κινούνται ολοταχώς σε αδιέξοδο. Ο ίδιος ο Obama επεσήμανε στον Τούρκο πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην Washington, ότι είναι πολύ σημαντικό να συμφιλιωθούν Τουρκία με Ισραήλ. Ειδικά μετά την πρόσφατη μετάδοση ενός τηλεοπτικού προγράμματος στην τουρκική τηλεόραση, με έντονα αντισημιτικό χαρακτήρα. Κάτι που οδήγησε σε θερμό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών. Ο Soner Cagaptay του Washington Institute for Near East Policy υποστήριξε ότι ο Obama έπραξε ορθώς, προσθέτοντας όμως ότι η έντονη στήριξη του Ερντογάν στο Ισλαμικό κόμμα AKP αλλά και ο πολιτικός του φανατισμός, αφήνουν λίγα περιθώρια πραγματικής επίδρασης του Λευκού Οίκου. Το AKP δείχνει μένος προς το Ισραήλ. Και αυτό σημαίνει αυτόματα όχι ότι ο Obama δε μπορεί να περάσει το μήνυμά του, αλλά ότι οι Τούρκοι Ισλαμιστές έχουν πρόβλημα στο να το αποδεχτούν. Το κόμμα υποστηρίζει επίσης ότι «η Αμερική δεν είναι η υπερδύναμη που ήταν κάποτε και ότι το Αφγανιστάν και το Ιράν την κάνουν ό,τι θέλουν».

Αυτό το ανοιχτό μέτωπο όντως αφήνει περιθώριο περαιτέρω προσέγγισης Ελλάδας και Ισραήλ. Όμως με τις συνεχείς επιθέσεις σε εβραϊκά μνημεία, ανά την Ελλάδα, κάτι τέτοιο δυσκολεύει τα πράγματα. Ποιος έχει να κερδίσει από τη διατάραξη των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ; Ποιος πιστεύει ότι θα διαταραχθούν οι σχέσεις, από τη στιγμή που η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι ότι «Οι Έλληνες Εβραίοι, είναι Έλληνες πολίτες, ισότιμοι καθόλα με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες και η ελληνική κοινωνία και πολιτεία είναι αποφασισμένη να προστατέψει την ομαλή τους διαβίωση, την πρόοδο και την προκοπή τους και, βεβαίως, τους τόπους και τις μορφές με τις οποίες αυτοί θρησκεύονται»; Δύο Βρετανοί, δύο Αμερικανοί και ένας Έλληνας; Think again...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.